Защо кучетата пият повече вода през зимата

куче вода Снимка: iStock

С ъвсем естествено очакваме кучетата ни да пият много вода, когато времето навън е горещо. Но забелязали ли сте, че всъщност домашният ви любимец сякаш става по-жаден и съдържанието на паничката му с вода свършва по-бързо през мразовитите и студени месеци? Ако е така, то бързаме да ви успокоим – не сте сами. Много собственици имат подобно наблюдение, за това и няма как да не се зачудим: 

Защо кучетата пият повече вода през зимата?

Не е тайна, че топлите пролетни и летни месеци ни карат да се потим, а оттам – рискът да се дехидратираме се увеличава. Така че пиенето на повече вода през тези месеци не е нещо необичайно – нито за нас, нито за домашните ни любимци. Това, което може да забележите и да ви се стори необичайно обаче, е количеството течност, което четириногите ни поглъщат, когато температурите са минусови.

куче водаСнимка: iStock

За някои собственици тази допълнителна консумация на вода може да бъде обезпокоителна, а първата мисъл, която се прокрадва в ума на мнозина е – дали нещо не е наред с кучето ни? Всъщност, основната причина за това поведение може да ви изненада.

Dogsandcats.bg

През студените зимни месеци нивата на влажност в атмосферата всъщност са по-ниски. Това води до по-лесна и бърза дехидратация при четириногите, което те се опитват да избегнат, пиейки повече вода. 

Освен това, студеното време подлага на стрес тялото – не само на хората, но и на домашните ни любимци. На кучетата им е необходима допълнителна енергия, за да поддържат телесната си температура. За това – уверете се, че косматият ви другар разполага с прясна вода по всяко време на деня. И проверявайте регулярно дали паничката му не е празна, за да я допълните!

куче водаСнимка: iStock

Имаме ли причини за притеснение?

Едва ли има ветеринарен лекар, който не би се съгласил, че никога не бива да се отказва достъпа на куче до вода. Дори ако имате наблюдението, че питомецът ви пие повече от обикновено, ограничаването може да доведе до дехидратация. От друга страна, ако смятате, че прекалено често пълните паничката с вода на домашния си любимец, може би е добра идея да се свържете с ветеринарния си лекар и да насрочите час за преглед. Въпреки че повишената консумация на вода през студените месеци не е нещо необичайно, съществува и вероятност прекомерната жажда на питомеца ви да се дължи на основен медицински проблем.

Дали имате причина за притеснение можете да установите и, като се опитате да проследите колко вода консумира домашният ви любимец на дневна база. Започнете, като пълните купата му за вода по едно и също време всеки ден. Важно е и количеството течност да е идентично. Бързо ще съумеете да определите дали косматият ви другар приема малко повече или много повече вода. Уведомете ветеринарния си лекар за резултатите от наблюдението ви – специалистът ще ви насочи има ли проблем или не.

куче водаСнимка: iStock

Други причини за прекомерна жажда при кучетата

Въпреки че не е необичайно кучето да пие повече вода през зимата, има и други причини, които могат да обуславят това поведение. Домашният ви любимец приема ли някакви лекарства? Известно е, че някои противовъзпалителни медикаменти, например, повишават жаждата и съответно – нуждата от уриниране при кучетата. Промяна в диетата също може да бъде причина за по-честото застояване на кучето ви около купичката му за вода. А дали не е възможно някой в семейството ви да му дава лакомства с по-високо съдържание на натрий? Или сте преминали от мокра към суха храна? Всеки от тези възможни сценарии може да причини увеличаване на жаждата и да доведе до това кучето ви да пие повече вода.

куче водаСнимка: iStock

Да проверявате редовно купичката с вода на кучето ви – това е навик, който собствениците на кучета трябва да си изградят през зимата. Независимо дали обича да лудува с часове в снега или предпочита да прекарва часове край камината, домашният ви любимец ще иска да се хидратира, при това – често!

Вижте още:

Основни съвети при грижата за кучетата през студените месеци

Колко дълго да разхождаме кучето си, когато навън е студено

Виж още