Защо кучетата унищожават неща, когато останат сами

куче лошо Снимка: iStock

П рибирате се у дома след дълъг работен ден, за да бъдете посрещнати от махаща опашка и щастливи кучешки целувки! Усмихвате се, благодарни за косматия си приятел. И тогава хвърляте един поглед зад гърба му. И те са там – красивите възглавници, които купихте миналата седмица, накъсани, а пълнежът е навсякъде по пода. Редом до тях съзирате и новите си маратонки – отново в кошмарен вид, а под всичко това е и новият ви шал, явно използван като постелка. Все пак явно кучето ви е имало нужда да дремне, след като е унищожило всичко това, нали? 

Ако всичко това ви звучи познато, то далеч не сте единствени! Много собственици на четириноги са се простили с любими вещи, дрехи, обувки и други аксесоари по идентичен начин. Защото много домашни любимци са склонни към разрушително поведение, когато биват оставени сами. Няма как да не се запитаме – защо го правят? 

куче лошоСнимка: iStock

Вижте още: 5 опасни кучешки навика, които да не пренебрегвате

Dogsandcats.bg

Коренът на поведението

Според д-р Грегъри Бернс, невролог от университета Емори в Атланта, Джорджия, кучетата имат емоционалния и интелектуалния капацитет на малко дете. Това означава, че те са способни да изпитват обич и привързаността, която върви с нея, но може би не са в състояние да разберат, че когато излезете от къщата, скоро ще се върнете. Смазани от идеята, че са изоставени и стреса от липсата ви, те действат, като разкъсват и хапят всичко, което е в обсега им. 

Важно е да отбележим, че не всички четириноги реагират по този начин. И нито ветеринарните лекари, нито специалистите по кучешко поведение са сигурни защо някои домашни любимци понасят самотата по-добре от други. Статистиката показва, че осиновените кучета са по-податливи на тревожност при раздяла, отколкото тези, които никога не са се отделяли от човешките си семейства. Тенденция, която предполага, че загубата на „глутницата“ може да предизвика чувство на устойчива тревожност у животните. Тревожността при раздяла може да се отключи и след преместване в нов дом и дори – ако има рязка промяна в графика на стопанина, която го кара да прекарва повече време извън дома си. 

куче лошоСнимка: iStock

Другата най-често срещана причина за проявите на деструктивно поведение у домашните любимци е скука. Всички кучета, дори малките, изискват редовна физическа и умствена стимулация. Домашните любимци се чувстват най-добре, когато имат установена рутина, която включва достатъчно време, посветено на игри, упражнения и социализация. Куче, което не получава достатъчно от тези неща, може да се опита да се разнообрази чрез по-малко конструктивни начини. 

Вижте още: Кога можем да кажем, че кучето изпитва тревожност при раздяла

Ако животните можеха да говорят...

Вашето куче няма как да ви каже дали е отегчено или тревожно, така че първата ви задача като негов собственик е да се опитате да разберете какво се опитва да комуникира то чрез поведението си. Ако смятате, например, че домашният ви любимец се нуждае от повече активност, опитайте първо това. В случай, че животното е много активно, но въпреки това има разрушителни прояви във ваше отсъствие, осигурете му достатъчно играчки за дъвчене. 

куче лошоСнимка: iStock

Разбира се, на всеки стопанин на домашен любимец се е случвало да си помисли, че вече прави всичко възможно, за да избегне деструктивно поведение у питомеца си. Извеждате го на дълга разходка, давате му обилна закуска, играете си с него… И след това грабвате ключовете си и излизате през вратата. Но може ли тази рутина да сигнализира за вашето куче и по този начин да насърчава неговото поведение? Дали проблемът не е в самите вас? 

Според професионалният треньор на кучета Карин Лайлс от Торонто, домашните ни любимци търсят знаци, че стопаните им са на път да си тръгнат и именно определена последователност от действия кара домашният ви любимец да започне да се чувства тревожно. Понякога това е нещо съвсем просто като вземане на ключовете или обуване на обувките. 

Можем ли да направим? 

Дори и да сте сигурни, че знаете какво кара кучето ви да има разрушителни прояви във ваше отсъствие, необходимо е да поработите върху проблема със специалист или с ветеринарния си лекар. Голяма част от домашните любимци израстват този проблем, а ако това поведение се дължи на скука или безпокойство, може би четириногото се нуждае от повече упражнения. 

куче лошоСнимка: iStock

Какъвто и да е проблемът обаче, не забравяйте, че коригирането на проблемно поведение отнема време. И не бива да забравяте, че домашният ви любимец не унищожава неща злонамерено. Той се опитва да канализира своята скука или безпокойство, като нито едно от двете няма да изчезне, ако го накажете. 

Пренасочете го, дайте му алтернативи, но се опитайте да не се ядосвате, крещите или да се опитвате да го накарате да се чувства зле. 

Кучетата имат различни навици и прояви, които объркват и дори разочароват собствениците им. Но деструктивното поведение може да бъде едно от най-трудните и тежки за приемане. Особено, когато се случва във ваше отсъствие. Бъдете търпеливи със себе си и с домашния си любимец, докато откриете решение, което работи и за двама ви. Не забравяйте, че винаги можете да научите старо куче на нови трикове! 

Вижте още: 

Липсваме ли на кучето си, когато ни няма

Защо кучето ми става тревожно, когато съм под душа

 

Виж още