Защо кучето ми полудява, когато имам гости?

куче Снимка: iStock

Д омашният ви любимец се държи различно, когато имате гости у дома? Или може би, по-правилно би било да кажем, че буквално кучето ви не е на себе си? Виждаме това често, като поведението на четириногите в присъствието на други хора, различни от стопанина и най-близките му, често включва лай, ръмжене, хапане, криене, носене на играчки, качване на краката на гостите, подскачане и други опити да се привлече вниманието. Ситуация, която безспорно може да бъде стресираща – както за вас, така и за домашния ви любимец. 

Предлагаме ви заедно да се опитаме да разберем къде се корени това поведение и как можете да помогнете на косматия си другар да се държи по-спокойно и учтиво с нови хора. 

кучеСнимка: iStock

Забележка: Не забравяйте да потърсите професионална помощ, ако вместо да се подобри след прилагането им, поведението на домашния ви любимец се влоши допълнително. Това са само общи насоки.

Dogsandcats.bg

Вашата реакция е определящ фактор

Когато се звънне на вратата, каква е вашата собствена реакция? Дали сте спокойни, позитивни и усещате, че държите контрола в свои ръце? Ако самите вие сте развълнувани или стресирани, бъдете сигурни, че домашният ви любимец мигновено ще го усети и копира. За това, покажете на кучето си, че няма за какво да се тревожи, а самите вие не сте притеснени от пристигнаето на гостите си.

Не бързайте да се втурвате към вратата и не се опитвайте нервно или ядосано да накарате кучето си да спре да лае – така само ще влошите нещата. Важно е четириногото да започне да свързва идващите хора с положителни и спокойни вибрации.

гостиСнимка: iStock

Помолете госта си първо да поздрави останалата част на семейството ви и да запази кучето ви за последно. Научаването на търпение и „изчакване на реда“ е универсално умение, което ще бъде полезно на домашния ви любимец в различни ситуации. Разбира се, когато четириногото изпълни това, което се иска от него, задължително го наградете.

Ако домашният ви любимец няма достатъчно самоконтрол, за да направи това, което поискате, използвайте повод. Мислете за това като да държите ръката на малко дете близо до натоварен път – необходимо, докато то вече не се нуждае от подкрепата ви. 

Признаците на това, което обикновено искаме да спрем – лай, въртене, скачане или скимтене, произтичат от свърхстимулиран, доминиращ или тревожен ум. Съсредоточете се върху забавянето на нещата и върху това да помогнете на косматия си другар да приветства гостите ви в спокойно.

Отправянето на команди като „седни“ или примамване с лакомства няма да успокои ума на кучето, нито ще го впечатли за дълго. Добрите обноски и социалните умения не се постигат чрез обучение на механични действия или чрез подкупване, а чрез спечелване на уважението и доверието на животното. 

кучеСнимка: iStock

Разбиране за хиперактивността при кучетата

Интересното е, че хиперактивността често се тълкува погрешно като вълнение или щастие, докато всъщност това е изключително често срещан страничен ефект от тревожността. Да, може да е сладко да видите кучето си да подскача напред-назад, но се въздържайте да насърчавате това поведение. 

Не ни разбирайте погрешно – ако вашето куче се радва да види някого, това е чудесно. Не искаме да спрем косматите си другари да изразяват радостта и ентусиазма си от срещи с нови хора! Когато прекаляват обаче, тогава не е здравословно. Добър начин да установите дали това е така, е да наблюдавате кучето ви, за да проследите дали по време на визитата на приятелите ви, то е психически отпуснато и може ли да се успокои лесно и бързо. Уравновесеното куче може да бъде много физически активно и щастливо, но все пак ще бъде психически отпуснато и ще има добър самоконтрол. 

кучеСнимка: iStock

Имайте реалистични очаквания и преценете ситуацията

Запитайте се честно – действително ли вашето куче има достатъчен самоконтрол, за да се самоуспокои? От вас, като него стопанин, зависи да помогне на животното за това. За съжаление, то не развива подобни умения магически само. За да се получат нещата, важно е да практикувате и подкрепяте домашния си любимец – у дома или навън, за да се научи да устоява на изкушението, да възпита у себе си търпение и да разбере, че това, че иска нещо, не означава автоматично, че непременно може да го получи. 

От друга страна – разрешавате ли или насърчавате ли гостите си да влизат в личното пространство на кучето ви, когато не са получили сигнали от него, че това не го кара да се чувства дискомфортно? Това е двупосочна улица, тъй като рязкото навлизане в личното пространство се приема като грубо и заплашително от много четириноги. За това, особено важно е да помолите гостите си да оставят питомеца ви на мира, ако той се е оттеглил или демонстрира, че е нервен или уплашен. Да му предлагат още и още лакомства само, за да се сприятелят (на теория, разбира се) е неестествено и подозрително за четириногите. И обикновено влошава нещата.

Покажете на кучето си, че желаете и можете да контролирате кой навлиза в личното му пространство или то може да се почувства принудено да създаде тези граници сами. 

кучеСнимка: iStock

Как самите вие се чувствате, когато посрещате гости в дома си?

Независимо дали го осъзнавате или не, собственото ви поведение непрекъснато изпраща съобщения на вашето куче. И то постепенно започва да създава асоциации с енергията, която се образува на секундата, когато се звънне на вратата ви. Много домашни любимци знаят, че очакваме някого доста преди това да се случи. Работете по посока на това да бъдете спокойни, когато поздравявате гостите си, така че четириногият ви другар да се чувства сигурен и да разбере, че контролът е във ваши ръце. Не се суетете, не се стресирайте и не крещете на животното, тъй като най-вероятно ще го накарате да си мисли, че то е причината за неестественото ви поведение. Или по-лошо – ще обвини госта ви за стреса, който видимо излъчвате. 

Позволете на кучето си да почувства, че помага

Кучетата обичат да имат работа и да се чувстват ценени, така че превърнете отварянето на вратата и посрещането на гости в структурирана рутина, в която животното да може да предвиди какво ще се случи. И да се чувства част от целия процес. Когато някой пристигне, например, четириногите обикновено стигат първи до вратата. Благодарете спокойно на животното, че ви е уведомило, че някой е там, а след това му дайте следваща насока.  

гостиСнимка: iStock

Как „посетителят“ поздравява вашето куче? Забележете как гостите ви влизат, тъй като това помага да се създаде настроението на вашето куче! Тяхната енергия и език на тялото е като ръкостискане. Добро правило, което вашите гости трябва да следват, е да избягват контакт с очите, без докосване и без внимание по време на първоначалния поздрав. Това е нормално и се приема за учтиво в света на кучетата.

Практикувайте! Навиците се формират чрез повторение и последователност! Разберете, че вашето куче се нуждае от подкрепа и лидерство по време на целия процес, а вие сте тези, които трябва да поемат контрола. Или вашият домашен любимец ще го направи. За това – покажете му поведението, което вие смятате за приемливо и настоявайте животното да се придържа към него. 

Вижте още: 

Защо никога не бива да притесняваме куче, което се храни

10 най-големи екстроверти сред кучетата

Виж още