Защо никога не бива да притесняваме куче, което се храни

куче яде Снимка: iStock

Е дна от препоръките, които често можем да чуем, свързана с домашните ни любимци гласи „никога да не ги прекъсваме, когато ядат“.

Освен ако не е абсолютно необходимо, най-добре е да оставите косматия си другар да се храни на спокойствие, по-възможност – без да го притеснявате.

Защото това не само ще разстрои кучето ви, но и съществува реална опасност то да ви ухапе. Да, случва се дори и при най-милите, добри и привързани четириноги. И не, вашият питомец няма да направи изключение.

Dogsandcats.bg

куче проси хранаСнимка: iStock

Избягване на ухапване

Една от ситуациите, при които е най-вероятно да бъдете ухапани от куче, е ако го прекъснете, докато се храни, спи или пази малките си, предупреждават от Humane Society of the United States. За това, след като дадете закуската или вечерята на вашето кученце, най-добре е да се отдръпнете и да го оставите да се запознае обстойно със съдържанието на паничката си. Това не само ще ви помогне да избегнете потенциални прояви на агресивно поведение от страна на животното, но също е полезно за неговото спокойствие и добро храносмилане. Да изнервите косматия си другар, заплашвайки да му отнемете храната, да го галите, докато яде или просто създавайте шумна среда около него, само ще подразни животното, а е възможно и да го уплаши. В перспектива, това може да доведе до поведенчески проблеми и дори, в някои случаи, до невъзможност на животното да се храни нормално поради стресиращата среда, която създавате. 

куче хранаСнимка: iStock

Необичайна охрана

Понякога кучетата приемат охраната на ресурсите си (в конкретния случай – на храната си) изключително сериозно. За това не е рядкост едно четириного да ръмжи или оголва зъби, ако се приближите до него, докато похапва, пишат от Vetstreet. Ако това поведение е сравнително отскоро и вашето до момента спокойно приятелче изведнъж се е превърнало в ръмжащо чудовище в близост до паничката си, то е добре да се свържете с ветеринарния си лекар за съвет. Не е изключено косматият ви другар да страда от определено заболяване, което да го кара да се чувства уязвимо и да защитава по-ожесточено храната си. 

куче хранаСнимка: iStock

Хранителна агресия

Напълно здраво куче, което вероятно охранява паничката си с ядене, може да го прави като проява на хранителна агресия. Този тип поведение понякога изисква от вас, неговият стопанин, да предприемете различен подход. Не е задължително да го безпокоите, докато яде. Вместо това започнете, като седите тихо в близост до животното по време на хранене и постепенно се приближавате все повече и повече ден след ден. Можете да добавите още към съдържанието на паничката му, докато то още се храни, но го направете по спокоен и ненатрапчив начин. Така косматият ви другар ще започне да свързва присъствието ви наоколо с нещо хубаво. А именно – повече храна. 

Друг подход е да поставите лакомство или две в храната на питомеца си, докато яде, за да постигнете идентична асоциация, препоръчват Petfinder. С течение на времето кученцето ви ще започне да ви се доверява и ще осъзнае, че не сте там, за да му навредите или да вземете храната му. 

куче ядеСнимка: iStock

Предпазни мерки

Колкото по-малко е кученцето ви, когато започвате да го свиквате с това около него да има други хора и домашни любимци, докато се храни, толкова по-добре. Ако обаче сте пропуснали да го направите, не се опитвайте да му вземете паничката му, докато яде – това само го учи, че на хората не трябва да се вярва! Имате гости? Нахранете питомеца си в тиха стая, далеч от всички нови лица и уведомете посетителите в дома си, особено малките деца, че не трябва да се доближават или безпокоят кучето ви, докато яде.

В идеалния случай – не прекъсвайте куче, което се храни, освен ако не е възникнала извънредна ситуация. Ако се наложи, направете го с устна команда, като например „ела“, за да го повикате при себе си. Наградете подобни прекъсвания щедро с лакомства и похвали.

малко кучеСнимка: iStock

Други домашни любимци

Ако имате няколко домашни любимци, най-добрият подход е да ги храните в различни стаи. Задължително условие е всяко от тях да има своя купичка, за да няма съревнование за нечия вечеря. В случай, че такова все пак се случи – по-добре е да не се намесвате в кавгите за храна. Вместо това, опитайте се да разсеете домашния си любимец с вкусни лакомства или устна команда, а след това го нахранете в друго помещение.

Вижте още: 

Защо кучето ви омита храната си толкова бързо

Защо кучето заравя кокалите си

 

 

 

Виж още