Защо кучето ни се държи дистанцирано, щом се върнем от ваканция

куче стопанин Снимка: iStock

Р аздялата с любимия им човек влияе по индивидуален начин на всяко куче. А, когато става въпрос за седмица или дори месец ваканция, промени в поведението на четириногия ни другар са просто неизбежни. 

Някои домашни любимци се чувстват тъжни за известно време, но все пак си прекарват добре с хората, на чиито грижи са поверени. Други обаче, може да изпаднат в тревожни състояния, породени от идеята, че са изоставени от страна на стопанина си. 

И докато повечето от нас очакват с ентусиазъм момента, в който ще се приберем и ще погалим кучето си, понякога от негова страна често сякаш липсва подобна емоция. Ако случаят е такъв, естествено е да се запитате: Защо кучето ми ме игнорира, щом се прибера от ваканция?

Dogsandcats.bg

куче стопанинСнимка: iStock

Защо кучетата се държат дистанцирано след като стопаните им се върнат от ваканция?

Винаги, когато трябва да пътуваме и не можем да вземем домашния любимец със себе си, признаваме си, изпитваме известна вина. Това неприятно и гузно чувство може да се увеличи експоненциално, когато косматият ни другар не се държи особено щастливо и развълнувано, когато се върнем. 

Сигурни сме, че всеки от нас очаква поне минимално вълнение, за това и поведението на домашните ни любимци в подобна ситуация е, меко казано, озадачаващо. Нека разгледаме няколко възможни обяснения за него:

  • Кучето ви се сърди

Недоволството и раздразнението, че го оставяте, обикновено са най-честата причина кучето ви да не подскача нагоре-надолу от щастие в момента, в който ви види да минавате през входната врата. 

Да се държи дистанцирано и мрачно може да е неговият начин да ви „накаже“ за това, че сте го оставили. И да, макар да звучи като че антропоморфизираме четириногите си другари, проектирайки върху тях човешки емоции, това съвсем не са просто твърдения. Всъщност, изследване, проведено през 2019 година показва, че кучетата притежават когнитивния и емоционален капацитет да изпитват отрицателни емоции. И то – насочени срещу някой, който ги е наранил. 

За това и съвсем не е толкова невероятно да си представим, че мълчаливото отношение към вас е начинът на животното да канализира негативните емоции, които изпитва. Добрата новина е, че щом се увери, че отново сте при него, тази песимистична палитра от чувства постепенно ще избледнее, отстъпвайки място на обичайното поведение на питомеца ви!

куче стопанинСнимка: iStock

  • Кучето ви е уморено

Може да забележите, че кучето ви не просто ви игнорира, щом се върнете от ваканция, но също така се държи леко летаргично и сънливо. Обикновено стресът може да накара животното да изглежда уморено и да се прозява прекомерно. Според Американския киноложки клуб „стресираната прозявка е по-продължителна и интензивна от сънливата”. Понякога тя може да включва и прекомерно лигавене или облизване. 

  • Тревожност при раздяла

Някои кучета може да имат нужда от момент, за да свикнат с присъствието ви, след като сте били на почивка. При четириноги, които са нервни и се стресират лесно, продължителното ви отсъствие може да отключи безпокойство и дори – тревожност при раздяла, пишат от АКС.

Внезапните промени в графика ви могат да влошат тази тревожност. Обикновено тя се изразява в по-прилепчиво поведение спрямо собственика на животното, но понякога то може да избере да ви игнорира вместо това.

  • Кучето ви не харесва човека, който се е грижил за него

Криенето или отдръпването от вас може да е признак на безпокойство при раздяла, сърдене или раздразнение, но има и вероятност времето, което кучето ви е прекарало с гледача си, да не е било толкова вълнуващо. 

куче стопанинСнимка: iStock

Обикновено този сценарий се наблюдава в случаите, когато сте оставили домашния си любимец при професионален гледач. Обикновено тези хора работят върху укрепването на доброто поведение на питомеца ви, докато ви няма, поддържайки комуникация с вас, ако има проблем, свързан с косматия ви другар. 

Ако домашният ви любимец е бил за първи път при професионален гледач, тогава непознатият човек и промяната в рутината могат да го стресират до толкова, че да превърнат цялото преживяване в негативно. 

  • Кучето ви е депресирано

Ако домашният любимец ви игнорира, след като сте се върнали от ваканцията си за определен период от време, това може да е признак на депресия. В този случай може да наблюдавате и други промени в поведението на питомеца си като липса на апетит или избягване на дейности, които до момента са му носели радост. 

Ако кучето ви е несигурно или дори е възприело идеята, че няма да се върнете за него, тогава неговото безразличие може да е предизвикано от скръбта по вас. Това е нещо, което засяга най-вече осиновени четириноги, както и такива, които остават за първи път сами. 

кучеСнимка: iStock

  • Кучето е болно

И накрая, куче, което внезапно стане по-малко енергично и избягва нещата, които до момента са го правили щастливо, може да е болно. Някои от заболяванията, които могат да причинят апатия, включват сърдечни, бъбречни и чернодробни проблеми, както и хипотиреоидизъм, респираторни, инфекциозни и стомашно-чревни заболявания, както и рак.

Трябва ли да се притеснявам, ако кучето ми ме игнорира след ваканция?

Не е необичайно кучетата да се държат малко по-сдържано, когато се съберат отново със собствениците си. Има много невинни причини за това поведение, а това, което ги обединява е, че животното постепенно се отпуска и се връща към обичайното си държание. 

Тази промяна в динамиката може да продължи няколко дни, докато и вие, и косматият ви другар се върнете към нещата, които обичате да правите заедно. 

куче тъжноСнимка: iStock

Това, разбира се, не означава, че не може да има по-сериозен проблем, причиняващ това поведение. Ако нещо ви тревожи, не се колебайте да споделите притесненията с ветеринарния си лекар. 

Вижте още:

Как да липсвате по-малко на кучето по време на ваканция

Какво да правим, ако кучето ни мрази да се вози в кола

Виж още