Защо кучето понякога ни намига

куче Снимка: iStock

С големите си очи и изразителни уши, кучетата са способни да направят около 100 уникални изражения на лицето си. Удивително, нали? Някои собственици на домашни любимци може би са забелязали измежду тях и случайно намигане, чудейки се дали това не още един от начините на четириногото да общува. За това и се запитахме – опитва ли да се ни каже нещо кучето, когато ни намига?

кучеСнимка: iStock

Как кучетата общуват чрез езика на тялото

Очарователните ни космати приятели използват всяка част от тялото си, за да общуват. Не се шегуваме – това обхваща всичко, от носа до върха на опашката! Много от формите на комуникация, отправени към други себеподобни или към стопаните им обаче, са по-фини, отколкото щастливото размахване на опашка или прибирането й между задните крака като знак на уплаха. 

Очите на кучето са важно средство, чрез което то общува с други животни. Всъщност, класическото изражение на повечето домашни любимци е резултат на хиляди години еволюция, пряко свързана с опитомяването от страна на хората. За това не е никак чудно, че четириногите могат да предават различни емоции чрез погледа си, включително страх и безпокойство. При едно нервно куче, например, ще видите по-голяма част от бялото на очите, така известното „китово око“. Това е начинът на животното да съобщи, че не се чувства неудобно или нещо го притеснява. Изражението на уплаха може да бъде придружено от други нервни сигнали като прозяване или облизване на устни. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Кога кучето ни гледа с бялото на окото

Значи ли това, че кучетата мигат, за да общуват?

Точно като хората, домашните ни любимци мигат редовно, за да поддържат влажността на очите си. Но тези движения при кучетата са свързани и с общуването, точно, както и продължителният контакт с очи, например. 

Чрез мигането четириногите могат да съобщят различни неща, като всичко зависи от ситуацията. Важно е да наблюдавате цялостния контекст и език на тялото на животното. Само обхващайки общата картина ще можете правилно да интерпретирате това поведение.

Защо най-често мигат кучетата?

Мигането често се използва от домашните ни любимци като успокояващ сигнал, отправен както към хората, така и към други животни. Може да сте забелязали, например, че кучето ви се взира съсредоточен, когато се срещне с нов четириног приятел в близкия парк. Втораченият поглед може да показва бдителност и интерес, но може да бъде и предупреждение, че питомецът ви има нужда да си създаде пространство. 

кучеСнимка: iStock

Помнете –

куче, което фиксира друго със силен, немигащ поглед, в повечето случаи иска да види как ще реагира то.

Ако второто четириного отвърне на погледа, напрежението бързо може да ескалира. От друга страна, ако искат да покажат, че няма място за заплаха, и двете кучета могат да мигат, за да прекъснат зрителния контакт и/или да обърнат глава настрани. 

В други ситуации мигането с очи може да е начин за едно куче да успокои друго четириного, а понякога – и стопанина си. Какво имаме предвид? 

Представете си човек, седнал на пода с кучето си наблизо. Животното маха с опашка и като цяло демонстрира спокоен език на тялото. Стопанинът му се изправя, за да вземе телефона или апарата си, за да направи снимка на питомеца си, който през това време – сякаш по команда, отмества глава настрани и премигва бързо няколко пъти. Кучето все още показва спокоен език на тялото и маха с опашка. Но тъй като неговият човек стои над него, то може да почувства необходимост да мигат като успокояващ сигнал.

кучеСнимка: iStock

Защо кучетата ни намигат?

Няма много изследвания, посветени на това специфично и очарователно изражение на лицето на някои кучета. Въпреки че някои специалисти по поведението на животните смятат, че намигването може да служи като успокояващ сигнал. 

В кучешкия свят директният зрителен контакт се възприема като неучтив и дори – конфронтационен. Вашият домашен любимец без съмнение се чувства комфортно да осъществява зрителен контакт с вас, когато моли за внимание, лакомство, игра или е време за вечеря, но това обикновено не трае продължителни периоди от време. 

Домашният любимец може да намига и, за да демонстрира подчинение – особено ако е порицан от стопанина си или когато среща нов приятел в близкия парк.

Случайното намигване може да се обясни и с дразнение – нещо може да е попаднало в окото на кучето и то да се опитва да го накара да излезе. Известно е, че някои породи като Чихуахуа, например, мигат (или намигат) по-често, в сравнение с други. Това се обяснява с генетични фактори и физическите им характеристики.

Кога имаме причина за безпокойство?

Ако забележите прекомерно мигане (особено ако са налице и други симптоми), това може да означава нараняване или инфекция. В случай, че животното присвива само едното си око – проверете дали няма драскотина или нещо друго не го дразни. Забелязвате ли зачервяване, подуване или повишена секреция? Ако отговорът ви е положителен и на лице е някой от тези признаци, най-добре е да заведете четириногото на преглед при ветеринарния си лекар. 

кучеСнимка: iStock

Кучетата могат да използват намигането като форма на езика на тялото. Идентично – намигането може да служи като успокояващ сигнал, насочен към хора или други четириноги. Прекомерното мигане обаче, може да е знак за нараняване или наличие на инфекция, особено ако забележите и други симптоми. Случайното намигване не е причина за безпокойство – кучето ви може просто да има заседнала мигла в окото!

 

 

 

 

Виж още