Защо кучето разнася храната си от стая в стая

куче Снимка: iStock

К учетата имат някои странни навици, които често остават неразбираеми за стопаните им. Един от тях се наблюдава често по време на хранене. Случвало ли ви се е да забележите, че след като напълните купичката на любимеца си с храна, той загребва малко от нея с уста, след което я носи в другата стая и я дояжда там?

Ако отговорът е положителен, няма как да не сте се питали - защо животното го прави? Има ли нещо общо с купичката му? Неудобно ли му е да яде в кухнята, където обичайно стоят паничките му? Дали вие не правите нещо погрешно?

Има няколко причини, поради които вашето куче взима част от съдържанието на купичката си и го носи в другата стая, където го хапва. Бързаме да ви успокоим – те не са свързани с вашето отношение и поведение към домашния ви любимец.

Dogsandcats.bg

Кучетата, подобно на хората, могат да се държат странно, особено ако са притеснени или стресирани. Добрата новина е, че има какво да направите, за да стопирате този доста странен навик на косматия ви приятел. 

  • Проверете купичката

Първото нещо, което трябва да направите, е да изключите очевидното: има ли проблем със самата купичка на домашния ви любимец? Паничката му може да е мръсна или да ухае неприятно, особено ако по краищата й има засъхнала храна. Измийте купата на кучето си и вижте дали това няма да прекрати носенето на храна от стая в стая. 

Пластмасовите панички и тези, които са напукани или повредени, са склонни да задържат бактерии, дори и да са добре измити. Те могат да отблъскват кучето ви и то да не изпитва удоволствие да похапва от своята. Като цяло – пластмасовите купички не са най-добрия избор – по-добре е да заложите на метални или керамични съдове. 

куче ядеСнимка: iStock

  • Къде се храни кучето ви?

Ако купичката не е проблемът, значи може би е повърхността, на която кучето ви стои, докато се храни. Някои четириноги срещат затруднения с получаването на сцепление с твърди, гладки повърхности – каквито са обикновено плочките в кухнята. В този случай една черга или килим биха могли да решат проблема. 

Това се наблюдава по-често при по-възрастни кучета, които имат проблеми със ставите или наченки на артрит, а и при по-тях са необходими повече усилия, за да се задържат прави, докато се навеждат да се хранят.

  • Въпрос на инстинкти

Ако домашният ви любимец няма проблем с паничката или с пода, то проблемът може да е нещо инстинктивно. В дивата природа кучетата ловуват и се хранят на глутници. За да избегнат битки, някои от животните носят част от плячката далеч от други доминиращи членове на глутницата. 

кучеСнимка: iStock

Вашето куче, разбира се, едва ли има причина да мисли, че вие имате намерение да се биете с него за храната му, но въпреки това да действа водено от инстинктите си. А ако имате и други кучета или животни вкъщи, то може би усеща, че има нужда да пази от тях храната си. В този случай можете да се опитате да дадете вечерята на косматия си приятел на безопасно място, до което другите четириноги членове на семейството ви нямат достъп. Това може да го направи по-малко стресиран по време на ядене. 

  • Самотните кучета искат да хапват с приятели

Обърнете внимание кога кучето ви носи част от храната си за дояждане в другата стая. Дали го прави, когато там има човек? Ако случаят е такъв, може би то просто иска да е със семейството си и се чувства самотен да хапва сам в кухнята. При тази ситуация – опитайте се да останете с домашния си любимец известно време, докато се храни. Или просто помислете за преместване на купичката му в стаята, в която прекарвате най-много време със семейството си. 

Не е никак приятно да настъпвате късчета от храната на домашния си любимец по килима в хола, нали? Следвайки тези съвети със сигурност ще накарате косматия си приятел да се чувства по-комфортно и той постепенно ще спре да разнася съдържанието на паничката си в другата стая. 

 

 

Виж още