Защо кучето се обляга на вас: обич или нещо повече?

куче обляга Снимка: iStock

К учетата проявяват различни поведения, които са едновременно очарователни и озадачаващи за стопаните им. Едно от най-често срещаните от тях е склонността им да се облягат на любимите си хора. Това поведение, при което животното притиска тялото си към краката или директно се настанява в скута на човека си, може да се тълкува по много начини, вариращи от проста проява на привързаност до по-сложно предаване на нужди и емоции.

Разбирането защо питомецът ви се обляга на вас изисква задълбочаване в нюансите на кучешкото поведение, езика на тялото и връзката между четириногите и хората като цяло.

Предлагаме ви заедно да разгледаме по-подробно възможните варианти какво се опитва да комуникира кучето ви, когато се обляга на вас. Изследвайки мотивите зад това действие, можем да разберем по-добре опашатия си спътник и да укрепим уникалната връзка, която споделяме с него. 

Dogsandcats.bg

куче облягаСнимка: iStock

  • Търсене на обич и комфорт

Една от основните причини, поради които кучетата се облягат на своите човешки другари е, за да потърсят обич и комфорт. Това поведение е начинът на питомеца ви да осъществи физически контакт, подобно на протягане на ръка за прегръдка! Когато кучето се облегне на вас, това е израз, че ви има пълно доверие и се чувства комфортно във ваше присъствие. Домашният ви любимец явно гледа на вас като на източник на сигурност и топлина. 

куче облягаСнимка: iStock

  • Маркиране на територия

Макар и не толкова сладко и по-рядко срещано, понякога облягането на кучето върху вас може да се разглежда като маркиране на територия. Четириногите ни другари имат ароматни жлези, разположени на различни места по тялото им, включително бузите и опашките. Когато се обляга на вас, домашният ви любимец може неусетно да ви обгръща (маркира) с миризмата си, причислявайки ви по този начин за част от своята глутница.

Това поведение се корени дълбоко в инстинктивната нужда на кучетата да установят социални връзки и да са част от установена йерархия в рамките на дадена група. Въпреки че не изглежда притежателно, тук става дума повече за нуждата на животното от социално сближаване и сигурност в рамките на възприеманата от него глутница. Териториалното маркиране е естествено поведение за кучетата, което засилва връзката с вас и фино съобщава за нея на други присъстващи четириноги.

куче облягаСнимка: iStock

  • Доминиране или търсене на внимание

В някои случаи облягането може да бъде начин на кучето да покаже доминиране или да се тълкува като търсене на внимание. Куче, което се обляга на собственика си, може да тества границите му или да утвърждава присъствието си. 

Важно е това поведение да се тълкува в контекста на цялостния език на тялото на животното и ситуацията, в която се намира. От друга страна, ако питомецът ви се чувства пренебрегнат или желае взаимодействие с вас, облягането може да бъде ефективен начин да предизвика отговор от страна на собственика си.

куче облягаСнимка: iStock

  • Израз на безпокойство или несигурност

Облягането може да бъде и израз на безпокойство или несигурност. В стресови ситуации или среда животното може да се наклони или отпусне тежестта върху своя човек като вид механизъм за справяне, търсене на комфорт и увереност. Това поведение показва, че домашният ви любимец вярва, че във ваше лице има сигурен защитник, който ще му осигури не само физическа, но и емоционална подкрепа. 

куче облягаСнимка: iStock

  • Признак на заболяване или дискомфорт

И накрая, важно е да имате предвид, че понякога облягането може да показва заболяване или физически дискомфорт. Ако домашният ви любимец започне да се отпуска върху вас и да ви ползва за опора по-често от обикновено или показва признаци на дискомфорт, докато го прави, то вероятно се опитва да ви съобщи, че нещо не е наред. 

куче облягаСнимка: iStock

В този случай облягането може да е начин за търсене на подкрепа или да показва, че животното не се чувства добре. Важно е да наблюдавате питомеца си и да вземете под внимание всички допълнителни симптоми, като промени в апетита или нивата на активност и да се консултирате с ветеринарния си лекар, за да се изключат всякакви възможни здравословни проблеми. 

Вижте още:

Кучето хапе, но не стиска – какво означава това?

6 начина, по които кучетата използват езика на тялото, за да изразят обич

Виж още