Защо никога не трябва да боядисваме козината на кучето

куче Снимка: iStock

М оже да сте се натъквали в социалните мрежи на кучета, чиято козина (най-често – по главата и ушите) е боядисана с различен цвят от естествения им. Този тип публикации са популярни, защото придават на домашните любимци странен и атрактивен вид, което ги прави чудесна трибуна за събиране на гледания, коментари и харесвания. В същото време обаче, собствениците на тези животни едва ли се замислят какъв на практика е ефектът от боядисването на козината върху самото куче. За това, с помощта на АnimalWised решихме да хвърли малко светлина върху този въпрос. А именно – безопасно ли е това във физически или психологически план?

кучеСнимка: iStock

  • Рискове за здравето на кучето 

Съществува известен дебат относно безопасността на използването на специфичната боя, предназначена за животни. Ако сте пропуснали – да, на пазара се предлага и такава! Няма съмнение, че не бива дори да си помисляте да намажете с човешка боя за коса главата или гърба на кучето си! Това са продукти, за направата на които се използват силни и разяждащи химикали, които могат да изгорят кожата на домашния ви любимец. При изплакване те лесно могат да попаднат в очите или ушите на животното. А ако то има чувствителна кожа, процесът може да бъде още по-опасен. 

Специфичните за животни бои безспорно са по-безопасната алтернатива. Много от тях са с етикет „веган продукт“, модифицирани, за да се адаптират към pH на кожата на кучето. Те не са отровни при поглъщане, но не гарантират със сигурност, че няма да предизвикват алергична реакция у животното. Много бои причиняват сърбеж, дразнене и зачервяване на кожата на кучетата, въпреки че на теория са безвредни за тях. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

  • Това е стресираща процедура

Да поддържаме козината на домашния си любимец е важна част от грижите по отглеждането му. Четириногият ни другар заслужава да се грижим за палтенцето му – да го разресваме, подкъсяваме или оформяне при нужда. Въпреки това – ако сте водили някога домашния си любимец на професионален фризьор или грумър, то добре знаете, че това рядко е сред любимите занимания на животното. И самото то не изглежда никак щастливо, че е там. 

Много кучета стават тревожни и се стресират, когато чуят звука на машинката за подстригване или звука от сешоара. Това може да им причини сериозен дистрес и да има както краткосрочни, така и дългосрочни ефекти върху тяхното благосъстояние. 

Ако се налага към това да добавим и процеса на боядисване, това удължава, образно (или не съвсем) мъките на животното. Защото то трябва да се изкъпе, подстриже, изсуши, да се нанесе боятa... Използването на оцветителя също може да бъде неприятно, тъй като в него има остро миришещи химикали, към които кучетата са особено чувствителни. В най-добрия случай, всичко това може да доведе до сериозна емоционална травма.

кучеСнимка: iStock

  • Замаскирате миризмата на кучето и причинявате проблеми с комуникацията

Обонянието е най-важното и основно сетиво за кучетата ни. Чрез миризмите те получават информация – както се околната среда, така и за другите четириноги. Това им позволява да се адаптират и да разчетат различните контексти на ситуациите, в които попадат. Именно за това, един от основните проблеми, свързани с боята за кучета е, че тя сериозно променя естествената им миризма. Въпреки че ние не сме в състояние да го усетим, те го правят. А това може да бъде досадно за самото животно, както и да го кара да се чувства неудобно. 

Тъй като миризмата на кучето е различна, това може да повлияе на способността му да общува с други кучета. Тъй като винаги, когато се поздравяват, две животни се подушват, изкуствената миризма на боя за коса може да накара едното четириногото да отхвърли другото или да стане потенциално агресивно. 

Често боядисването на кучешката козина е придружено от показни прически – особено при породи като Пудел, Чау Чау, Померан, Бишон или Йорки. Някои от тези процедури включват бръснене на части от муцуната на животното, което може да значи и загуба на неговите вибриси (мустаци) – основна част от неговата сензорно-възприемчива система. 

Помнете – подрязването на мустаците на кучето може да причини значително объркване и проблеми с ориентацията му.

  • Насърчава жестокостта към животните в общ план

И накрая – боядисването на кучешката козина е и етичен проблем. Като се опитваме да превърнем животните в еквивалент на плюшена играчка и ги третираме като платна, върху които спокойно можем да рисуваме, ние им отнемаме правото на достойнство. И участваме – косвено или не, в разглеждането им като обекти, а не като съзнателни същества, надарени с интелигентност и способност да изпитват емоции. 

Кучетата не се нуждаят от този вид естетически процедури. Въпреки че някои хора го правят с добри намерения, търсейки продукти, които не са вредни за животното, трябва да се помисли обективно над всяка една от гореспоменатите последици и рискове. Само така можем да преценим дали наистина си струва да боядисваме дори един кичур от гривата на кучето си. Вярваме, ще се съгласите с нас, че това не му носи никаква полза, а само потенциална вреда. 

Вижте още: Основни грижи за външния вид на кучето

Виж още