Живеят ли женските кучета по-дълго, ако имат малки?

куче новородени Снимка: iStock

Д али стерилизацията е добра идея и подходяща ли тази процедура за кучето ми – това са два често срещани въпроса сред собствениците на четириноги. Още повече, след като мнозина от нас са се сблъсквали с твърдението, че ако на женската се даде възможност да има поне едно котило, това ще добави години към живота й. Дали това е мит или действително лишаването на животното да има малки ще му навреди в дългосрочен план? Нека видим заедно какво казват фактите.

Митът за „едното котило преди стерилизация“

Въпреки че експертите и ветеринарните лекари нямат обяснение защо, в действителност това е широко разпространен мит. И той гласи, че женските кучета трябва да се оставят да се размножат поне веднъж, преди да бъдат стерилизирани. Това отказва голяма част от стопаните на четириноги, които приемат, че интервенцията е една ли не лоша идея и вместо това оставят питомците си да се размножават. Изхождайки от тезата, че това е „естествено“ или по-добро за кучето. 

куче новородениСнимка: iStock

Според WebMD и Американския киноложки клуб обаче,

Dogsandcats.bg

няма научна подкрепа за теорията, че кучетата трябва да имат поне едно котило, преди да бъдат стерилизирани.

Рискове при бременност и раждане

И бременността, и раждането носят известен риск за домашните ни любимци. Усложнения съществуват и няма начин да се предвиди дали няма да се случат. Неслучайно съществува и процедурата цезарово сечение и при четириногите.

Освен това, някои кучета може да изпитат фалшива бременност, което да повлияе на поведението им и да причини различни здравословни проблеми. При интактните женски има по-висок риск от развитие на пиометра, инфекция на утробата, която може да бъде фатална, отколкото при стерилизираните кучета. 

куче новородениСнимка: iStock

Пиометрата може да се появи между бременностите и засяга повече от 22 процента от всички некастрирани жени, според уебсайта Petside.

Ползи от ранното стерилизиране

Според WebMD най-доброто време за стерилизиране на вашия космат другар е преди да настъпи първия цикъл на разгонване. Дори и женската да има само едно котило, това значително увеличава шансовете за развитие на тумори на млечната жлеза. Само въз основа на това може да се заключи, че четириногите, които не се възпроизвеждат, имат по-голям шанс да изживеят живота си без поне един вид рак. Освен това, стерилизацията изисква премахване на матката, което елиминира възможността и за друг тип рак.

куче новородениСнимка: iStock

В заключение, няма как да се каже дали едно куче ще живее по-дълго, защото е имало поне едно котило или не. Въпреки това, фактите и статистиките говорят, че редица здравословни проблеми и рискове са свързани именно с бременността и раждането. Така че, технически, предотвратяването на възможността питомецът ви да забременее като цяло, елиминира тези рискове. Това, разбира се, се отнася и за наличие на добри условия на живот – качествена храна, ваксини и добри ветеринарни грижи. 

Вижте още: 

Усещат ли мъжките кучета, че женската е кастрирана

Фалшива бременност при кучетата

 

Виж още