Знаете ли какво означават тези кучешки звуци?

куче вие Снимка: iStock

З а всеки собственик на домашен любимец може да се окаже трудно да разбере всички тези кучешки скимтения, писъци, ръмжене или хрипане. А невъзможността да ги интерпретираме, може да ни докара до лека лудост! Подобно на жестовете, съпътстващи човешката реч, 

в кучешкия свят вокализацията често се използва, за да подчертае това, което езикът на тялото на животното показва. 

Днешните кучета са далеч „по-приказливи“ в сравнение с предците си поради осъзнаването колко важен аспект е това при общуването им с хората. Ако отскоро сте собственици на домашен любимец или нямате опит с отглеждането на кученце, то различните звуци, които то издава, могат да са объркващи за вас.

Dogsandcats.bg

куче лаеСнимка: iStock

За щастие, ние сме тук, за да ви помогнем да дешифрирате какво се опитва да ви каже косматият ви другар. Ето най-честите звуци, които идват от четириногите ни другари и какво означават те: 

  • Пискане, хленчене и скимтене

Хленченето, скимтенето и лаят, подобен на лек писък, са звуци, които изразяват подчинение, дискомфорт или страх. Значението на всеки един от тях зависи от контекста на дадена ситуация и цялостния език на тялото на животното. Понякога този вид вокализация може да се използва и като метод за привличане на вниманието на стопанина, ако на кученцето му се ходи до тоалетна или е гладно, например. 

куче лаеСнимка: iStock

  • Ръмжене 

Предупредителното ръмжене е често срещано при кучетата. Това е техният начин да кажат на останалите да се отдръпнат и да стоят далеч от тях. Ръмжене, съчетано с оголване на зъбите, но със съвсем тих звук, може да е индикация и за лек страх. От друга страна, ръмжене, което може да се направи с или без отворена уста, предава по-голяма степен на тревожност.

куче лаеСнимка: iStock

Като цяло, ръмженето при кучетата е едновременно защитен механизъм и заплаха. За това е важно да се вгледате в цялостния контекст на ситуацията. И въпреки че ръмженето може да бъде плашещ звук, то може да бъде доста полезно като средство за комуникация – както за вашия домашен любимец, така и за вас самите. Четириноги, които са обучени да не ръмжат, са по-склонни директно да хапят. 

  • Лай

Вълците не лаят особено много, въпреки че това безспорно е първата вокализация, за която се сещаме, щом чуем куче. Като поздрав, по време на игра или в защита – четириногите често използват лая, за да съобщят намеренията си. Сигналите за доминация също включват лай. Това обаче не означава, че лаенето винаги е признак на враждебност. 

куче лаеСнимка: iStock

Когато едно куче започне да лае, това е вид аларма, неговият начин да предупреди стопанина си, че е усетило или чуло нещо странно. Приятел или непознат може да се появи неочаквано, навън може да се задава буря и тн. И макар да не можете да спрете едно четириного да лае, то с подходящо обучение можете да сведете силното джафкане до минимум. 

  • Вой

Кучетата вият по различни причини, най-вече – за да открият останалата част от „глутницата си“. Когато едно четириного вие, това често означава, че е самотно и иска някой да се присъедини към него. Някои породи кучета вият повече от други, а понякога кучетата вият и срещу сирените, погрешно възприемайки този звук за вид вой.

куче лайСнимка: iStock

  • Смях

Знаете ли, че кученцата всъщност могат да се смеят! Дори звукът да не е точно това, което очакваме. Кучешкият смях се появява само по време на игра и представлява нещо като „Ха-ха-ха-ха“ но без да се чува гласната „а“. Според някои изследователи това е просто бързо издишване, докато други са на мнение, че „кучешкият смях“ е израз на наслада.

Смесени сигнали

Има моменти, когато кученцата сами не знаят какво чувстват. Тогава за собствениците им може да се окаже по-трудно да дешифрират какво се опитват да им кажат домашните любимци поради неспособността им да общуват ясно. Ако едно четириного не е сигурно как се чувства, то може да възпроизведе всички изброени по-горе звуци! В повечето случаи, това е индикация за лека уплаха, а не за враждебност. 

куче лаеСнимка: iStock

Вижте още: 

Как да спрем кучето да лае щом се звънне на вратата

 

 

 

Виж още