10 факта за котките от породата „Савана“, които да научите днес

котка Савана Снимка: iStock

С аваната е интригуващо и мистериозно мъркащо приятелче благодарение на уникалната комбинация от екзотичен външен вид и игрив темперамент.

Но колко всъщност знаете за тази рядко срещана котка? Законно ли е да имате такава котка у дома или се смята за дива котка? Ще дадем отговори на тези въпроси в настоящата статия!

1. Савана котките идват от горда линия

Уникалните черти на саванската котка са постигнати чрез кръстосването на див африкански сервал с домашна котка. Тази кръстоска създава екзотичния външен вид в съчетание с темперамент на домашна котка.

котка СаванаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Първото коте, родено от тази кръстоска е наречено Савана, което, разбира се, става и името на породата. Тези гальовни приятели са доста нова порода - признати са официално от Международната асоциация на котките през 2001 г.

2. Саваните имат поразителен външен вид

Отгледани, за да изглеждат величествени и достолепни, котките Савана приличат на диви гепарди. Тази порода може да се похвали с красиви петна, които са разпръснати по златната им козина. Техните масивни, изправени уши ги правят незабавно разпознаваеми.

От 2006 г. саваните държат рекорда на Гинес за най-високата домашна котка в света.

3. Савана котките имат уникален темперамент

Говори се, че саванските котки са почти като кучета в поведението си. Те се наслаждават на компанията на своите хора и имат навика да следват стопаните си из къщата.

Те също така са силно лоялни и се привързват силно към своите собственици. Тази защитна лоялност може да се прояви като предпазливост към непознати, така че е препоръчително Савана котките да се социализират с хора и други животни от котенца.

4. Тези котки имат много енергия

котка СаванаСнимка: iStock

Саваните са изключително енергични и атлетични. За разлика от повечето котки, които предпочитат да подремват цял ден, тези гальовни животни изискват много упражнения и взаимодействие. Те искат да играят с вас! Което не е идеално за някой, който търси мързелива котка, която да спи в скута му. Но ако сте готови за игрив котешки приятел, Савана може да бъде идеалният спътник.

5. Те харесват водата!

Трудно е да си представим котка доброволно да се потопи във водата, но саваните не се страхуват от това и всъщност се наслаждават на плуването. Някои Савани дори ще се присъединят към собствениците си под душа!

6. Саванските котки са атлетични скачачи

Не се изненадвайте да видите Савана да скача върху хладилник или висок шкаф. Те могат да скачат на изключително голяма височина, така че е важно да не ги оставяте навън без надзор, където могат да избягат.

Тези котки са много приключенски настроени и обичат да изследват и да се катерят. Те също така изискват повече вертикално пространство от средностатистическите котки.

котка СаванаСнимка: iStock

7. Те са изключително интелигентни и любознателни животни

С подходящо обучение тези любопитни котки могат да научат прости команди. Например, можете да научите вашата котка как да носи играчките си. Те обичат игрите и хранителните пъзели.

Саваните дори могат да разберат как да отварят врати и шкафове. В природата им е да изследват, така че ще ги откривате на места или в неща, които може да не очаквате.

8. Те се радват да бъдат разхождани на каишка

Искали ли сте някога да притежавате котка, с която да се разхождате из квартала? Саванските котки могат да бъдат обучени успешно на каишка. Това изисква практика и търпение, но удоволствието да разхождате котката си из парка си заслужава усилието.

9. Саванските котки са доста скъпи

Тези впечатляващо изглеждащи котки не са евтини. Цените могат да бъдат доста високи, а в България все още не можем да ги открием.

10. В някои държави може да не са разрешени

котка СаванаСнимка: iStock

В САЩ в някои щати например тези котки не са разрешение, тъй като се считат за диви.

Въпреки че не са за всеки, тези величествени котки биха били прекрасен спътник за правилния човек. Те са чудесни за някой, който е готов да приеме предизвикателството да притежава активен и често палав домашен любимец.

Виж още