10 любопитни факта за котешката анатомия, които искате да знаете

котка у дома Снимка: iStock

О бичате сладкото лице и пухкавите лапи на вашата котка, но колко знаете за останалата част от тялото му? В тази статия ще ви споделим 10 любопитни факта за котешката анатомия и някои любопитни поведения на тези мистериозни същества!

1. Целта на мъркането

Въпреки че котките мъркат, за да изразят щастието си, има много други причини, поради които те могат да мъркат, като стрес или болка. Така че, ако забележите, че котката ви мърка много повече от обикновено и то не в моменти, когато видимо изпитва задоволство, проверете за други признаци дали всичко е наред. Мъркането може да означава медицинско състояние или нараняване, тъй като се предполага, че мъркането на котката има свойства за заздравяване на костите.

котка у домаСнимка: iStock

2. Видове котешки зъби

Напълно порасналите котки имат общо 30 зъба. Тези зъби имат различни цели в зависимост от това къде се намират в устата. Например, резците на вашата котка са по-малки зъби към предната част на челюстта и са от съществено значение за задържането на плячката. Кучешките зъби са дългите, остри зъби, използвани за убиване на плячката, а предкътниците и кътниците дъвчат храната.

Dogsandcats.bg

Важно е да имате базова представа за зъбите на вашата котка, защото значителен процент от гальовните животни на възраст над 4 години страдат от някаква форма на зъбно заболяване. Колкото повече знаете за зъбите на вашата котка, толкова по-добре можете да се грижите за тях.

3. Подробно за ушите на котката

Вътре в ухото на вашата котка има вестибуларна система, точно както при хората. Тази вестибуларна система е отговорна за подпомагането на вашата котка да се чувства ориентирана и да поддържа равновесие. Ако мъркащият приятел страда от ушна инфекция или друг проблем, свързан с ухото, вестибуларният му апарат може да бъде засегнат и той може да изпита тежка дезориентация. Ако забележите, че вашата грациозна котка изведнъж не се придвижва толкова елегантно може да е време да преглед при ветеринар.

4. Котешките очи са специални

котка у домаСнимка: iStock

Котешките очи могат да се свият до змиевидни процепи при ярка светлина или да се разширят, за да покрият почти целия ирис в тъмнината.

Ако някога сте се чудили как вашата котка успява да направи толкова много пакости в тъмната нощ, очите ѝ са голяма част от отговора. Докато нощното виждане на човека е силно ограничено, способността на гальовните животни да виждат през нощта е по-напреднала. Това е така, защото вашата котка има част от очната анатомия, наречена tapetum lucidum, която работи, за да отразява светлината и позволява на котката ви да вижда повече.

5. Истината за опашката

Опашката на вашата котка е от съществено значение, за да ѝ помогне да запази равновесие, но това не е единствената функция. Също така е жизненоважна за комуникацията. Разбирането на езика на тялото на вашата котка може да ви помогне да се свържете по-добре с вашия домашен любимец, а също така може да ви помогне да определите кога котката ви е болна или изпитва болка.

Ако гальовният приятел е щастлив, уверен и социален, може да забележите, че опашката му сочи нагоре. Ако опашката му се люлее леко, значи търси внимание. Но може да се почувства развълнуван, ако опашката му се блъска, удря или се свива плътно около тялото му.

котка у домаСнимка: iStock

Езикът на тялото на вашата котка може да бъде един от първите признаци, че нещо не е наред със здравето му, така че не забравяйте да се запознаете със знаците.

6. Груб, но малък език

Езикът на вашата котка може да е малък, но изпълнява много важни функции. Не само примамва котката ви да яде вкусните си ястия, но също така ѝ помага при разресване на козината.

Езикът на котките е покрит с малки, власинки, известни като папили, които са направени от кератин (същият материал, от който са изградени нашите нокти). Тези структури във формата на кука на езика на вашата котка помагат за премахване на свободната козина.

Въпреки че това може да бъде полезно за миенето, може да бъде и опасност, ако котката ви се забърка в нещо, което не трябва. Ако вашата котка дъвче нещо, папилите могат да се закачат и котката да не може да прибере езика си. Тези папили служат и за по-лесно придвижване на храната към хронопровода. Ето защо е толкова важно да държите опасни предмети далеч от обсега на вашата котка.

7. Мустаците са важни

котка у домаСнимка: iStock

Мустаците са повече от естетическо допълнение. Те са от съществено значение за баланса и сетивата на вашата котка. Мустаците на мяукащия приятел са свързани с неговата мускулна и нервна система, предавайки жизненоважна информация, така че тя да може да оцени света около себе си. Те също не са само по лицето ѝ - можете също да намерите мустаци по челюстта и задната част на лапите.

Тъй като мустаците на вашата котка са от съществено значение за усещанията и са свързани с нервни окончания, никога не трябва да подрязвате мустаците на котка. Това ще ѝ причини сериозни проблеми с ориентацията и болка.

8. Перфектни малки лапи

Котките обикновено не обичат да докосват лапите си и има анатомична причина. Лапите на мяукащите приятели са едно от най-чувствителните места по тялото ѝ, тъй като са пълни със сензорни рецептори. Те са пълни с нервни окончания, така че вашата котка да може по-добре да се ориентира в терена под себе си или да усеща плячката между лапите си.

Тъй като лапите на вашата котка са толкова деликатни, те също са податливи на увреждане от околната среда.

9. Бъдете внимателни с ноктите

Наранена или заразена лапа може значително да попречи на нормалния начин на живот на вашия домашен любимец. Може да забележите подуване или зачервяване около краката и котката ви може да изпита затруднения и болка при ходене. За щастие лечението и управлението на тези състояния са относително бързи и имат добра прогноза.

10. Основите на костите

котка у домаСнимка: iStock

Котките имат уникална скелетна система. Те нямат ключица, а гръбнакът им е впечатляващо гъвкав. Това е една от причините, поради която гальовните животни често могат да се приземят на краката си, както и да се пъхат в безумно малки пространства.

Разбирането на основите на тялото на вашата котка може да ви помогне да разпознаете здравословни проблеми или наранявания, ако възникнат, и това знание може също да ви помогне да бъдете по-информирани при следващото ви посещение при ветеринар.

Виж още