10 начина да помогнете на котката си да живее по-дълго

Котка и собственик Снимка: IStock

В ъпреки че винаги има фактори извън нашия контрол и не можем да гарантираме здраве и дълъг живот на нито едно живо същество, от друга страна има и много неща, които можем да направим, за да се погрижим за щастието и дълголетието на мъркащия домашен любимец. 

В някои ситуации не можем да спрем развитието на болести, но в други - имаме шанс да ги предотвратим с правилните грижи. В тази статия ще обсъдим цели 10 неща, които можете да направите, за да помогнете на гальовния домашен любимец да има по-дълъг живот. 

1. Не пропускайте рутинните прегледи при ветеринар 

Редовните прегледи при ветеринар и рутинните лабораторни тестове могат да помогнат на ветеринарните лекари да открият и лекуват много животозастрашаващи състояния, преди да се превърнат в проблем. Те са особено важни за котките, които имат склонността да крият болката си. Редовното посещение на ветеринар също така ще гарантира, че домашният ви любимец е в крак с всички препоръчани ваксини, и е редовно обезпаразитяван срещу срещу бълхи и кърлежи и други.

2. Дръжте котката си на закрито

Да държите котката си у дома е един от най-лесните начини да ѝ помогнете да води дълъг и щастлив живот. По-малко вероятно е тя да бъде изложена на травми, като да бъде блъсната от кола, или на токсини, като “вкусна” локва антифриз. Освен това е по-малко вероятно да се сблъска с вредители и паразити, пренасящи болести. 

Dogsandcats.bg

От друга страна домът ви трябва също да е обезопасен, за да избегнете евентуални инциденти с любопитния домашен любимец. Котките искат да се качат навсякъде, да вкусят и помиришат всичко, което им се изпречи както и да се скрият в различни опасни места у дома. Уверете се, че сте прибрали опасни предмети и сте поставили токсичните растения далеч от обсега на мъркащия домашен любимец. 

Котка и ветеринарСнимка: IStock

3. Хранете ги по подходящ начин

За да помогнете на вашата котка да живее най-добре, тя се нуждае от диета с високо съдържание на протеини в храната си. Хранете я с мокра и суха котешка храна, тъй като гранулите сами по себе си няма да свършат работа.

Ако имате повече от една котка, хранете ги отделно и наблюдавайте консумацията на всяка от тях. Избягването на храна може да е признак на зъбна болка или медицинско състояние. Също така - ве позволявайте “свободно хранене“ през целия ден, тъй като това носи опасност от наднормено тегло. 

4. Следете теглото им 

Котка с наднормено тегло не е здрава котка. Носенето на няколко излишни килограма може да доведе до множество здравословни проблеми, включително проблеми с черния дроб, диабет и артрит. Наднорменото тегло също поставя ненужен стрес върху ставите и органите на животното.

Хранете гальовния домашен любимец, както е препоръчал вашия ветеринарен лекар. Упражнението и времето за игра също трябва да бъдат част от ежедневието на вашата котка, така че не пропускайте да отделяте време за забавление. 

5. Насърчавайте умствената стимулация

Освен че ѝ помагат да остане стройна, упражненията и играта могат също да предотвратят стреса, което води до по-щастлива и по-здрава котка. Мяукащите животни, които живеят на закрито определено са склонни да живеят по-дълго, но те трябва да могат да изпълняват типичните котешки поведения, като ловуване, хвърляне и преследване, за да се чувстват щастливи и ангажирани. 

Интерактивната игра помага на котките да развият естествените си инстинкти. Не забравяйте, че те са хищници в дивата природа и имат нужда да стимулират тези инстинкти, а не само да лежат и да се превърнат в сладка мебел, която само краси вашия дом. 

Други естествени котешки поведения включват катерене и драскане. Осигурете на домашния си любимец достатъчно места, на които да упражняват тези умения - като например голямо, хубаво котешко дърво.

6. Грижете за котката си всеки ден

Редовното четкане не само поддържа козината на вашата котка блестяща, но също така ви позволява да се запознаете с тялото ѝ и веднага да разпознаете всички промени във формата, текстурата или нежността. Обадете се на вашия ветеринарен лекар, ако забележите нови бучки, подутини или възпалени петна, тъй като те могат да бъдат признак на редица болезнени и потенциално сериозни медицински състояния.

7. Почиствайте тоалетната всеки ден

Друга част от ежедневния ви ритуал за грижа за котката трябва да бъде внимателното почистване на котешката тоалетна. Това ще направи къщата ви да мирише по-свежо и ще ви позволи незабавно да забележите всякакви промени в навиците на червата или урината, които са настъпили във вашия мяукащ спътник. 

Котка си играеСнимка: IStock

8. Не пропускайте стоматологичните грижи

Проблемите със зъбите могат да причинят множество медицински проблеми - всичко от болезнени лезии до абсцеси до инфекции. Ако не бъдат контролирани, зъбните заболявания също могат да доведат до по-сериозни проблеми. 

9. Не пренебрегвайте симптомите

По-добре е да бъдете свръхбдителни за всякакви промени в поведението на вашата котка, отколкото да приемете, че нов симптом ще изчезне от само себе си. 

Обадете се на вашия ветеринарен лекар, ако котката ви повръща прекалено или нещо видимо не е наред с нея. Кашлицата, кихането и проблемите с дишането може да са признак на астма или сърдечно заболяване. И уринирането извън тоалетната може да показва проблеми с пикочните пътища или нещо друго, което си заслужава да се провери. 

10. Поставете микрочип на котката си

Понякога, колкото и да се опитваме да ги държим на закрито, котките могат да успеят да се изплъзнат извън дома. Врата или прозорец може случайно да бъдат оставени отворени или котката ви може да се стрелне покрай краката ви, докато влизате.

Поставянето на микрочип увеличава шансовете да намерите изгубеното си животинче, тъй като ако някой човек го открие - той вероятно ще го заведе на ветеринар. Лекарят от своя страна ще сканира тялото на животинчето и ще открие вашата информация. Това ще ви осигури бързото връщане на палавото коте във вашия дом. 

Макар че не можем да гарантираме нищо на този свят, има някои грижи, които могат значително да удължат живота на нашия мяукащ приятел. Редовните посещения при ветеринар, качествената храна, грижите за козината и игрите са само някои от нещата, които можем да направим, за да дадем на нашия домашен любимец максимално дълъг и щастлив живот. 

Виж още