10 начина, по които сломявате духа на вашата котка

Тъжно коте Снимка: IStock

М яукащите животни са известни с независимия си характер и любовта към самотата. Макар и тези неща не са съвсем грешни, истината е, че гальовните животни обичат стопаните си и тяхната компания дори и да го показват по нестандартен начин. Погрешно смятани за “имунизирани” срещу чувства, всъщност мяукащите животни са много чувствителни същества. 

Като техни стопани, ние можем много лесно да ги натъжим с нашите действия или бездействия. В тази статия ще ви дадем примери за начини, по които сме способни да “прекършим” духа на нашата котка. 

1. Не почиствате тоалетната

Честа грешка на голям брой собственици на мъркащи животни е да не почистват котешката тоалетна редовно. Това че гальовните животни заравят отпадъците си и скриват неприятната миризма не значи, че тоалетната им е чиста и можем да я оставим да се “напълни” и да я почистваме веднъж в седмицата. Тоалетната трябва да се чисти спрямо постелката за тоалетна, която сте избрали. Слепващите следва да се почистват всеки ден, докато неслепващите - по-рядко, но според инструкциите на опаковката. Да не почиствате тоалетната на котката си редовно е все едно на ходите до тоалетна и да не пускате водата след това. Няма да ви хареса, нали?

2. Повишавате глас

Викането и силните звуци ужасяват мяукащите приятели. Котешките уши са изключително чувствителни към високи шумове. Котка, която чува вик, ще сплеска уши, ще наведе глава и ще потърси място, където да се скрие, далеч от звука. 

Dogsandcats.bg

3. Наказвате котката си

Тъжно котеСнимка: IStock

Викането „лоша котка“, хвърлянето на неща, пляскането и мъмренето на домашния любимец, когато пропусне тоалетната си или точи ноктите си в дивана, казва на котката ви, че сте нещастни, но тя няма да има представа защо. Ако я хванете и натикате лицето ѝ в бъркотията, която е направила, тя няма да разбере какво имате предвид. Всъщност всички тези действия само стресират гальовния приятел и правят нещата много по-лоши. Гневът не учи котката ви да се „държи добре“, той просто я учи да се страхува от вас. Това по никакъв начин няма да изкорени лошите ѝ поведения.

4. Игнорирате нейната болка

Котките са майстори в прикриването на дискомфорта си, независимо дали инфектиран зъб затруднява храненето или инфекция на пикочните пътища прави посещенията на тоалетната чиста агония. Наблюдаването на здравето на вашата котка означава да бъдете “детектив на болката”, така че трябва да разберете веднага щом мяукащият спътник изпитва болка. Следващата стъпка е да уговорите час с вашия ветеринарен лекар, за да прегледа животинчето.

5. Не играете с котката си и не я учите на трикове

Оставени сами за дълги периоди от време, гальовните животни ще се отегчат и може би малко ще полудеят. Необходимо е поне няколко пъти седмично - ако не всеки ден - да отделяте време да си поиграете с котката си. Популярни игри са гонене на въдица, преследване на топчета, игри с кутии или пъзели за интерактивно хранене.

6. Изразявате любовта си по дразнещ за котката ви начин

Да дърпате опашката на котката си (или да позволявате на децата си да го правят), да духате в лицето ѝ, да разрошвате козината ѝ, докато спи, да я вдигате, ако не ѝ харесва, да я разклащате в ръцете си и т.н. – подобно поведение може да бъде крайно неприятно за гальовния домашен любимец. Докато някои котки нямат проблеми да бъдат вдигани или да им се навлиза малко повече в личното пространство, за други това е чиста форма на стрес. Дори и мъркащият ви приятел да е най-сладкото същество на света за вас и искате да изразите любовта си към него като го притиснете в обятията си - помнете, че по-скоро го плашите отколкото да му осигурявате защита и сигурност. 

7. Пропускане на някои съществени грижи

Никога не разресвате козината на котката си, пренебрегвате честото повръщане на космени топки или видим дискомфорт поради храната… всички тези неща са ваша отговорност и трябва да наблюдавате мяукащия спътник, както и да се грижите за неговото здраве. Ежеседмичното разресване на козината ви позволява да разгледате мъркащия домашен любимец от по-близо - да проверите ушите му, зъбите, очите, ноктите, лапите и цялото му тяло. Така ще забележите веднага, ако се появи проблем, инфекция или нещо, което си струва да се обсъди с ветеринарния лекар. 

8. Причиняване на физическа болка

Удрянето, ритането или физическото нараняване на котка по какъвто и да е начин, от „леко потупване“ до силно плясване, е нехуманно, морално погрешно и гарантирано ще внуши страх на всяка котка – разбивайки духа и сърцето ѝ.

Физическата болка никога не учи на правилно поведение, а само на страх. И както споменахме по-рано - котка, която се чувства несигурна у дома, е по-вероятно да избяга при първата възможност, за да потърси нов дом. 

9. Не почиствате съдовете за вода или храна

Мръсна купа за хранаСнимка: IStock

Напълването на малка купа с вода и принуждаването на котката ви да пие от нея, независимо колко дълго седи или колко мръсна е станала, не е просто грубо и стресиращо, но може да доведе до здравословни проблеми поради „лошите“ бактерии, които могат да растат в нея. Същото важи и за купите за храна. Представете си, че ядете от една и съща чиния или да пиете вода от една и съща чаша всеки ден, без да я почиствате между храненията.

10. Пренебрегвате вашата котка

Ако не предлагате на мъркащия домашен любимец никакво внимание, разговор, привързаност, взаимодействие или никакво време за игра, това може да предизвика стрес, страх и депресия у мъркащия приятел. Много хора смятат, че котките не са социални животни, но това е далеч от истината. Мъркащите приятели обичат стопаните си и искат да прекарват време с тях. Защо иначе мъркащият приятел ще ви преследва от стая в стая и ще се гали в краката ви веднага щом се събудите от сън? Помнете, че вашето нежно внимание и малки жестове на обич ще нахранят душата на вашата котка и ще засилят нейната преданост към вас.

От ключово значение е да се държим добре с домашния ни любимец. За да му осигурим щастлив живот следва да го уважаваме, обичаме и да се грижим за него, когато има нужда от нас. Бъдете сигурни, че мъркащият приятел ще ви отвърне със същото!

Виж още