10 причини защо котката може да повръща всеки ден

котка у дома Снимка: iStock

К отките повръщат и това е нормално. Но ако котката ви повръща всеки ден, това не е толкова добре. Освен това е обезпокоително като собственик на домашен любимец да виждате, че котето ви боледува всеки ден. Това води до въпроса защо котката ви повръща всеки ден?

Има няколко вероятни причини котката ви да повръща всеки ден. Те варират от не толкова сериозни до много сериозни и за повечето от тях със сигурност ще е необходимо да заведете котката си на преглед при ветеринар. Това не означава автоматично, че нещо не е наред, може просто да става въпрос за временен проблем.

Нека да разгледаме причините, поради които е възможно мъркащият приятел да изпитва този дискомфорт всеки ден.

1.  Космени топки

Повечето котки образуват една-две топки косми през живота си, но някои по-често - най-вече дългокосместите и тези, които се грижат прекомерно за козината си. Космените топки може да изглеждат като нищо особено, но ако не се изхвърлят, те могат да причинят запушване на червата. Така че, ако котката ви повръща всеки ден, може да се окаже, че се е отървала от куп космени топки. Хубаво е, че ги изхвърля, но не е толкова хубаво, че го прави всеки ден.

Dogsandcats.bg

котка у домаСнимка: iStock

Редовното четкане и разресване на котката трябва да помогне за справяне с космените топки. Ако става въпрос по-скоро за прекомерна грижа за козината, погледнете добре дали котката ви не е отегчена или стресирана. Ако не подозирате нито една от тези причини, посъветвайте се с ветеринарния си лекар, за да видите дали няма друг проблем.

2. Прекалено бързо хранене

Някои мяукащи животни ядат храната си твърде бързо. Ако сте забелязали, че котето ви поглъща храната за няколко секунди или минути, а след това повръща, има голяма вероятност причината да е тази. Ако откриете едва усвоена храна в повръщаното, това е вероятна причина. Можете да забавите храненето на вашия домашен любимец, като инвестирате в хранилка, която ще му дава храна на по-малки парчета.

3. Хранителни алергии

Котките могат да развият хранителни алергии също като хората. Ако мъркащият приятел е алергичен към някоя съставка в храната си, това може да е причината да повръща всеки ден. Ако забележите, че освен повръщането домашният ви любимец има и сърбеж, вероятният виновник за това са хранителните алергии. В този случай ще трябва да помолите ветеринарния си лекар да направи тестове. Възможно е да се наложи промяна на хранителния режим.

4. Чужди предмети в храносмилателния тракт

Ако котката ви постоянно яде неща, които не трябва, като малки предмети, прежда, ластици за коса и други подобни, тези предмети ще попаднат в храносмилателния тракт. В стремежа си да освободи храносмилателния тракт от чуждото тяло може да се появи повръщане. Ако смятате, че котката ви е консумирала предмет, който не трябва да консумира, свържете се с ветеринарен лекар, защото това може да бъде потенциално животозастрашаващо.

5. Лекарства

Понякога повръщането може да бъде причинено от перорален прием на лекарства. Ако котката ви е на химиотерапия или приема лекарства като противовъзпалителни или антибиотици, е възможно да получи стомашно разстройство и да повърне. Възможно е причината да е и в начина, по който се дават лекарствата. Даването на котето ви на сухи таблетки (т.е. без течност след тях) може да доведе до повръщане. Ако подозирате, че котката ви реагира зле на лекарствата, посъветвайте се с ветеринарния си лекар, за да видите дали може да ги смени с нещо различно.

котка у домаСнимка: iStock

6. Отравяне

Повръщането може да бъде причинено и от това, че котката ви е попаднала на нещо отровно. Много неща в домовете ни могат да бъдат отровни за котките, включително антифриз, спрейове против насекоми, домакински почистващи препарати, растения и други. Затова трябва да ги държим на недостъпни места за мъркащите приятели.

7. Чревни проблеми

Ако нищо от този списък досега не изглежда подходящо за вашата котка, тогава е време да погледнете към нейното здраве. Повръщането може да се появи поради чревни проблеми, точно както би се случило и при нас. Синдромът на раздразнените черва и възпалителните заболявания на червата са често срещани виновници, които могат да доведат до повръщане, диария и болки в стомаха. Вашият ветеринарен лекар може да определи дали нещо подобно е причината за прекомерното повръщане и да го лекува по съответния начин.

котка у домаСнимка: iStock

Други чревни причини за повръщане могат да бъдат чревни паразити. Тези паразити могат да се настанят във вашата котка по различни начини, включително чрез ядене на бълхи или поглъщане на ларви или яйца. За щастие вашият ветеринарен лекар може лесно да лекува паразитите с медикаменти, а вие можете да предотвратите повторното заразяване с основни хигиенни мерки и превантивни лекарства.

8. Дисфункция на органите

Вашата котка може да повръща всеки ден поради неправилна работа на някой от органите. Като по-тежка причина за повръщане дисфункцията на органите може да включва панкреатит (когато панкреасът се възпалява) и хронично бъбречно заболяване (по-често срещано при по-възрастните котки). Ако органната дисфункция е причината за заболяването на котката ви, ще видите признаци, различни от повръщане, като диария, летаргия и загуба на тегло. Ако забележите комбинация от тези симптоми, заведете котката си на ветеринарен лекар възможно най-скоро.

9. Проблеми с ендокринната система

Проблемите с ендокринната система на вашия домашен любимец могат да включват хипертиреоидизъм и диабетна кетоацидоза. Хипертиреоидизмът възниква, когато щитовидната жлеза произвежда твърде много хормони и може да доведе до повръщане, слабост, повишена жажда и апетит и загуба на тегло. Диабетната кетоацидоза се появява, когато котешкият диабет не е бил открит и/или лекуван. Когато не се лекува, това заболяване може да доведе до появата на прекомерно количество кетони, което може да доведе до кома или дори до смърт. Подозрение за ендокринологичен проблем е друг случай, при който трябва да посетите ветеринарния лекар възможно най-скоро.

котка у домаСнимка: iStock

10. Рак

Вероятно най-страшната причина за хронично повръщане в този списък е ракът. Ракът на стомаха или на червата може да доведе до няколко симптома, включително повръщане, диария, отказ от храна, летаргия и загуба на тегло. Ако вашият ветеринарен лекар е изключил всички други възможности за ежедневното повръщане на котката ви, може би е време да проучите дали животното ви няма тумори.

Котката, която повръща всеки ден със сигурност изисква внимание от ваша страна и бърза намеса на ветеринарен лекар. Има няколко сравнително „доброкачествени“ причини, поради които котката ви може да прави това, но като цяло тя не би трябвало да повръща толкова често. Дори да подозирате, че прекомерното повръщане се дължи на нещо като космени топки, все пак е разумно да се консултирате с ветеринарния си лекар, за да се уверите, че всичко наистина е наред. В повечето случаи ветеринарният лекар би трябвало да може да помогне с диагностицирането и лечението на причината за толкова многото повръщане.

Виж още