10 странни поведения на котките, на които сме ставали свидетели

котка се усмихва Снимка: iStock

К отките са озадаващи същества. Дори и да живеем с тях дълги години, винаги има какво още да ни изненада. И това е съвсем в реда на нещата, все пак ние обичаме нашите гальовни приятели заради техните странности и ексцентричност. По някакъв начин мистериозното им поведение ги прави още по-мили.

Ако сте някога живели с котка или в момента имате, вероятно сте ставали свидетели на повече от един от тези откровено странни котешки навици. Нека да разгледаме 11 наистина странни поведения на котките.

1. Събаряне на предмети

Мяукащите приятели обичат да събарят малките ни предмети веднага щом им се изпречат на пътя. Защо котките правят това? Експертите посочват няколко възможни обяснения за това известно котешко поведение. Според PetMD вероятно вашата котка се опитва да привлече вниманието ви. Което има смисъл, защото работи добре!

коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

2. Обръщане с дупе към вас

Вашата котка спи ли с гръб към вас? Може и да звучи странно, но това показва, че котката ви има доверие и всъщност може да се разглежда повече като комплимент отколкото като негативно поведение.

Котките винаги са нащрек, дори когато си почиват. Така че, ако вашата си почива с гръб към вас, това означава, че тя не ви вижда като заплаха.

3. Полудяване през нощта

Късно вечер е, цялото домакинство е в леглото и вашата котка получава внезапен прилив на енергия. Без предупреждение тя трескаво скача от стаята в стаята, удряйки се по разни неща, скачайки по мебелите и ревейки като обезумяла.

коткаСнимка: iStock

Защо се случва? Има няколко възможни причини. Вашето коте може да освободи задържана енергия или може просто да реагира на някакъв стимул.

4. Пиене на вода само от течащ кран

Ако котката обича да пие от течащ кран, това е котешкия инстинкт. В дивата природа котки ще избягват застоялата вода, защото тя носи по-висок риск от заразяване. Освен това, течащата вода е по-студена, по-чиста и възможно най-свежа.

5. Случайно захапване, докато я галите

Все пак че има много теории, няма категоричен отговор защо котките правят това. Можете да се научите да откривате фини знаци, че котката скоро ще ви ухапе след като сте я галили. Но най-вече това е просто нещо, с което ние, стопаните на котки, се научаваме да живеем. В един момент мъркащият приятел стои спокойно в скута ни, в следващия - ни хапе.

6. Сън върху главата на стопанина си

Когато дойде време вашата котка да избере уютно място за нощувка, очевидният избор е вашата глава. Защо ще спи някъде другаде?

коткаСнимка: iStock

Колкото и странно да изглежда на нас, хората, има няколко причини, поради които котките обичат да дремят на главата на стопанина си. От една страна, главата ви е топла. Сигурно мирише добре. И за всички вас, които спите нервно, главата ви е най-неподвижната част от тялото ви през нощта. Така може би мъркащият приятел просто иска да се отпусне до спокойната част от вас.

7. Носене на плячка като подарък

Не е достатъчно вашата котка просто да унищожи всички вредители, които намери да се разхождат из къщата ви. Тя се гордее с ловното си майсторство и иска да ви поглези с проба от последното си убийство. Това е скъпоценен подарък от вашия гальовен приятел и дори и да изглежда гнусно, трябва да го приемете.

8. Предпочитание към кутиите

Вашата котка може да има най-удобното легло в света, но ако има избор, тя би предпочела да се свие в малките граници на кутия за обувки. Колкото по-малка, толкова по-добре!

Защо котките правят това? Не можем да кажем със сигурност, но най-вероятното обяснение се свежда до една дума: безопасност. Малките контейнери са добри скривалища и дават на котката ви чувство за сигурност. Каквато и да е причината, това е навик, който ни кара да се усмихваме всеки път.

9. Сън върху неудобни повърхности

коткаСнимка: iStock

Когато за първи път сте посрещнали котето си в дома си, вероятно сте му купили уютно котешко легло. Но колкото и изкусително меко да е това легло, вашата котка би предпочела да се свие върху определено неудобна купчина списания. Или клавиатурата на вашия компютър.

Котките обичат да спят върху всеки предмет, който е привлякъл вниманието на човека. Без значение колко твърда или неудобна е повърхността, вашата котка е точно там.

10. Яденето на трева

Въпреки че са месоядни, котките все още обичат да хапват зеленчуци от време на време. По-специално тревата. Яяденето на трева е ефективен начин за изчистване на храносмилателната система на котката, тъй като съдържа фибри.

коткаСнимка: iStock

Ако лудории на вашата котка някога са ви карали да се почесвате по главата в недоумение - не сте сами. Повечето от нас могат да назоват поне едно странно котешко поведение, което намираме за озадачаващо. Но тогава - не е ли това половината от тяхната привлекателност?

Виж още