10 забавни начина, по които котките събуждат стопаните си

котка и стопанка в легло Снимка: iStock

В еднъж щом приветствате котка в живота си, никога няма да разберете колко много радост носят тези пухкави същества в дома ви. Ще се забавлявате безкрайно от забавните неща, които правят, но имайте предвид, че те са много интелигентни — знаят точно какво искат и как да го получат. Това е особено вярно, когато става въпрос за трикове как да ви събудят.

Бъдете сигурни, че котката ви няма да се спре пред нищо, за да ви измъкне от леглото. Независимо дали е късно през нощта или рано сутринта, тя може да използва един или повече от тези десет забавни начина да наруши съня ви.

1. Драскане и дърпане на одеялото ви

Вашата котка обича пухкаво, уютно легло, украсено с меки чаршафи, плюшени одеяла и пухкави възглавници... докато не е готова да стане. В този момент тя ще грабне одеялото или чаршафа ви и ще го дръпне направо от леглото, като точи нокти в материята.

котка и стопанка в леглоСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

2. Силно мяукане

Това е един от най-старите трикове, който гарантирано ще ви измъкне от леглото (и котката ви го знае). Мяукащите животни имат различни мяукания, които варират по значение и дори най-малкото коте използва силата на мяукането си, за да събуди своя човек за храна, забавление или просто да заеме вашето топло място на леглото. Може да е сладко, когато сте будни, но това е битка, която не можете да спечелите, ако се опитвате да спите.

3. Котката ви гали лицето ви

Друг изпитан във времето метод, който котката използва, за да събуди родител на домашен любимец, е да ви „гали“ или „потупва“ с лапа по лицето, докато спите. Котките обикновено използват нежни, но настойчиви потупвания и една малка лапичка може да събуди и най-дълбоко спящия стопанин.

4. Дъвчене и скубане на косата

Понякога котките, които са твърдо решени да събудят стопаните си, трябва да прибегнат до по-необичайни методи, ако наистина искат нещо. Това е много ефективен трик, ако имате дълга коса, която вашият космат член на семейството може да я дърпа, сякаш току-що е хванал плячката си.

5. Месене с лапи върху вас

Котките нямат лични граници (това е докато не се оттеглят в собственото си скривалище, когато непознат се приближи твърде много). Те ще се разхождат навсякъде, ще стъпват върху вас и ще месят наоколо с лапи - дали върху вас или одеялото, с което сте се завили. Все пак това е сладък жест; котките правят това, за да се успокоят, но ако е придружено от неспокойно крачене и/или непрекъснато мяукане, котката ви вероятно иска да станете и да ѝ обърнете внимание.

котка и стопанка в леглоСнимка: iStock

6. Хапане и драскане на пръстите на краката

Ухапванията по пръстите и стъпалата ви причиняват достатъчно дискомфорт, за да ви вдигнат от страната на сънищата и да се погрижат за нуждите на вашия изискващ котешки приятел. Нежното ухапване, макар и игриво, показва, че котката ви е твърде решена да ви вдигне от леглото и не приема „не“ за отговор.

7. Събаряне на предмети от мебели

Освен ако не приберете всичко (особено малките предмети), това е един ход, към който мъркащият приятел ще се връща отново и отново. Защо? Защото работи. Независимо дали е книга, химикалка или дистанционно за телевизор, вашата котка ще намери нещо, което да бутне. И ще го чуете, тъй като независимо къде в къщата падне, звукът от падащ предмет е доста отчетлив.

8. Хапане и игра с електрически кабели

Гордейте се със себе си, че сте изчистили нощното си шкафче или скрин от всякакви потенциални опасности, но котето не е впечатлено. Вашата котка може и ще намери друг начин да прекрати вашия сън. Непрестанното крачене на котката ви, която удря кабела на часовника ви или нощната лампа в стената? Привидно безобиден звук през деня, но е гарантирано, че ще ви развълнува, когато се опитвате да спите.

9. Носи играчки в леглото си

Вашето коте е ловец по природа и нейният инстинкт вероятно ще се задейства призори, когато ви остават още няколко часа сън. Тогава гальовният приятел ще има спешна нужда да ви донесе своята „плячка“ и вие ще трябва да го похвалите за успешния „улов“.

10. Котката ви зяпа на сантиметри от лицето

котка и стопанка в леглоСнимка: iStock

Друг уникален навик на вашия нощен котешки приятел е да гледа напред, празно, без видима причина. Не е толкова очарователно, когато отворите очи и видите котето си да седи само на сантиметри от лицето ви с лазерно остър фокус. От колко време ли ви гледа? Най-добре е просто да станете от леглото и да не задавате въпроси...

Забавните неща, които котките правят, за да ви събудят, може не винаги да са забавни посред нощ. Все пак трябва да им го признаем - котките могат да са доста изобретателни, когато искат да постигнат нещо!

Виж още