10 знака, че е време да заведете котката си на ветеринар

котка при ветеринар Снимка: iStock

С топаните на домашни любимци често се борят с въпроса дали да се отправят към ветеринаря или да изчакат, когато техният домашен любимец се почувства „неразположен“. Ние напълно разбираме колебанието, особено когато говорим за котки, тъй като те обикновено не са фенове на това да влязат в транспортна чанта, нито да пътуват с кола, градски транспорт или дори да бъдат носени навън за кратко време.

Финансовата част също е фактор, тъй като прегледът винаги струва пари. Бъдете нащрек за тези признаци, за да сте сигурни, че трябва да заведете мъркащия приятел на ветеринар и няма да губите време, пари и да причините стрес на котката си без да има нужда от това.

1. Котката отказва да яде или пие вода

котка при ветеринарСнимка: iStock

Има нещо нередно, ако вашето коте изведнъж спре да се храни или да пие вода. Може да опитате други храни и да смените купите за храна и вода или самата храна. Котките са придирчиви и могат изведнъж да решат, че купата, от която винаги са се хранили не им харесва. Ако проблемът обаче продължава, тогава вероятно има нещо по-голямо.

Dogsandcats.bg

Котките се нуждаят от храна и хидратация, така че е необходимо незабавно внимание. Повечето ветеринари препоръчват да им се обадите, когато забележите, че котката ви се въздържа от пиене на вода, както и обратното – котка, която пие много вода, може да е изложена на риск от проблем с бъбреците.

2. Често пропускане на тоалетната

Понякога мъркащият приятел ще пропусне тоалетната в знак, че не сте я почистили. Ако обаче котката ви изведнъж започне да уринира или дефекира извън нея и на различни места в дома ви - това е ясен знак, че нещо не е наред.

3. Диария или запек

Това е знак, че нещо се случва в стомашно-чревната система на вашата котка. Възможно е да е консумирала нещо лошо и трябва да го извади от тялото си или може да е признак на инфекция или друго заболяване. Вашият ветеринарен лекар може да погледне какво се случва, за да помогне на вашето коте да се върне към нормалното.

4. Криене или голяма промяна в личността

котка при ветеринарСнимка: iStock

Котките, които не се чувстват добре, ще се скрият. Това е техният начин да се предпазят, когато не се чувстват добре. Също така, ако поведението на вашето коте се е променило драстично - като например да не играе с любимите си играчки, да се държи летаргично, да мяука силно, когато обикновено не го прави - време е да отидете на ветеринар.

5. Кръв в урината или изпражненията

Това е доста ясно и трябва да се обърне внимание незабавно. Освен това промяната в консистенцията на урината или изпражненията показва сериозно заболяване или нараняване.

6. Инфекция, която се влошава

Котките се забъркват във всякакви проблеми и обикновено телата им се справят доста добре с лечението. Въпреки това, ако изглежда, че инфекцията само се влошава с времето, е необходима ветеринарна помощ. Това важи за всяко място по тялото: кожа, очи, лапи и т.н. Потърсете подуване, признаци на болка, треска и абсцес.

7. Накуцване, което не се подобрява

котка при ветеринарСнимка: iStock

Понякога гальовните приятели се забъркват в беда. Накуцване, което не преминава от само себе си след няколко дни, трябва да бъде прегледано от вашия ветеринарен лекар. Всяко накуцване, което очевидно причинява силна болка на вашата котка (плаче, отказва да ходи), трябва да бъде прегледано незабавно.

8. Рана, която няма да спре да кърви

Ако вашето коте е претърпяло злополука или се е сбило и има ясни признаци на нараняване - като обилно кървене, счупени кости, открита кожна тъкан и т.н. - отидете незабавно в клиника за спешна помощ, тъй като тези наранявания могат да бъдат фатални. Котките, страдащи от ухапвания, се нуждаят от ветеринарен преглед за предотвратяване на инфекции, както и рентгенови лъчи за проверка за вътрешни рани.

Забележка: Ако котката ви кърви, приложете директен натиск с помощта на марля и ако марлята се напои напълно, не я отстранявайте – просто добавете още марля върху нея, докато стигнете до ветеринарната болница.

9. Подсмърчания

Котките настиват точно като хората и трябва да бъдат внимателно наблюдавани, когато подсмърчат и кихат. Натрупаната коричка и слуз около носа и очите също е знак, че се борят с настинка. Въпреки че понякога котешките настинки се лекуват сами, точно както настинките при хора, те може да са показателни за нещо по-сериозно, като например инфекция на горните дихателни пътища. Ако симптомите продължават по-дълго от обичайния 10-дневен цикъл, потърсете помощ от ветеринарния лекар на вашето коте.

10. Повръщане

Известно е, че котките имат нужда да повръщат периодично топки с козина, за да се изчистят и това е съвсем в реда на нещата. Също така еднократно повръщане някой ден също не е повод за притеснение. Ако обаче котката ви продължи да повръща в продължение на няколко дни - посетете ветеринарния лекар, тъй като може да става дума за нещо по-сериозно.

котка при ветеринарСнимка: iStock

Котките са известни с добрите си умения по това да крият заболяванията си. Това в крайна сметка е стратегия за оцеляване, пренесена от техните неопитомени предци, които не са можели да си позволят да показват признаци на слабост в дивата природа, за да не станат лесна плячка. Поради тази причина тяхното заболяване често не е очевидно дори за най-наблюдателния собственик, докато нещата не се влошат. Отчасти това е причината годишните посещения при ветеринар да са толкова важни.

Всичко казано дотук, ако котката ви започне да показва някой от горните признаци на медицински дистрес, тогава знаете, че вероятно е сериозно. В такива случаи е много важно незабавно да посетите вашия ветеринарен лекар. Той ще може да прегледа вашето коте, да диагностицира и да насрочи с правилния план за лечение, който ще донесе на вашия домашен любимец така необходимото облекчение.

Виж още