Защо котката накуцва изведнъж - 9 възможни причини

котка с наранен крак Снимка: iStock

К огато става въпрос за болка, мяукащите животни са майстори на маскировката. В дивата природа ранената котка е мишена за по-големите животни и този инстинкт е жив в домашните котки. За съжаление, това прави нещата малко по-трудни за собствениците на котки, защото те трябва да бъдат изключително бдителни, винаги следейки за издайнически знаци.

Имайки предвид всичко това, ако котката ви внезапно е започнала да куца, естествено е да се тревожите - и вероятно трябва да го направите, тъй като мяукащият спътник сигурно се нуждае от лечение. Независимо дали гальовният приятел ще се оправи след малко обезболяващо лекарство, мехлем или превръзка, повечето причини не са сериозни и обикновено се лекуват бързо. За всяка възможна причина - трябва да се консултирате с ветеринарен лекар, за да се уверите, че домашният любимец не се е наранил по-сериозно отколкото изглежда. Ще разгледаме няколко често срещани причини, поради които котките започват да накуцват изведнъж.

1. Наранена възглавничка на лапата

котка с наранен кракСнимка: iStock

Обикновено ще може да различите с кой крак или лапа котката ви сякаш пази, ако просто я наблюдавате как ходи. Раненият крак или лапа ще бъде повдигнат и мъркащият домашен любимец ще избягва натиск върху него. Не е необичайно котката да се окаже с наранена лапа в някакъв момент от живота си, особено ако често излиза на открито или е много игрива и все си навлича неприятности у дома.

Dogsandcats.bg

Вашата котка може да куца поради нещо, заседнало във възглавничката на лапата, като трън или парче стъкло, или поради разкъсване. Ако котката ви се приземи върху нещо остро, това може да ѝ причини много болка. За щастие, тези видове наранявания се виждат по-лесно, тъй като може да има кръв или ще видите тръна или стъклото, когато погледнете лапата им.

Изплакнете крака на котката си под вода и отстранете това, което се е забило в лапата, ако изглежда повърхностно. Придържайте кърпа към раната, за да контролирате кървенето, но ако не спре в рамките на 15 минути или ако има дълбока рана, най-добре е да заведете котката си на ветеринар.

2. Счупен или врастнал нокът

Тази рана също се вижда лесно, тъй като котката ви ще избягва да стъпва на наранената лапа.

Котките често страдат от счупени нокти, когато ноктите им са твърде дълги, тъй като се забиват в различни повърхности при игра. Ако имате игриво коте или много енергична котка, те лесно могат да загубят нокът, докато се хвърлят от едно място на друго. В зависимост от тежестта на това, вашият ветеринарен лекар може да отстрани целия нокът или от точката на разкъсването.

Врастналите нокти на краката са по-трудни за забелязване, ако котката ви има дълга коса, но това може да се случи, когато ноктите на котката ви са станали твърде дълги и се забиват в възглавничките на лапите. Има вероятност те да кървят, да се подуят и дори ще отделят гной. Подкъсяването на ноктите на вашата котка е от съществено значение, за да предотвратите счупвания или други неприятности свързани с тази част на тялото.

3. Ужилване или ухапване от насекомо

Точно като хората, котките също са склонни случайно да стъпват върху неща, които не трябва, като пчели или оси. Мъркащите животни ще изпитат болка и дразнене и няма да искат да оказват натиск върху засегнатата област, докато не се излекува. Вероятно ще имат и малко подуване, но обикновено то отшумява и се подобрява доста бързо. Ако откриете жилото в лапата на вашата котка, отстранете го, за да спрете потока на отровата и информирайте вашия ветеринарен лекар.

За съжаление, симптомите на ужилване от пчела не винаги са леки, тъй като някои котки са алергични и могат да получат по-тежка реакция. Ако при вашата котка се появи треска, стане дезориентирана или има диария или повръщане след ужилването, тя трябва да бъде отведена в спешна помощ за лечение.

4. Навехнат, счупен или изкълчен крак

котка с наранен кракСнимка: iStock

Ако котката ви накуцва, но може да постави възглавничката на лапата си на земята, болката вероятно не идва от лапата, а по-нагоре по крака. Ако домашният любимец е паднал лошо или е претърпял травматично нараняване, може да има счупен или изкълчен крак, затова е важно да го заведете на преглед при ветеринар.

Ако кракът на котката е счупен или изкълчен, може да изглежда, че е огънат или позициониран неестествено. Може също да забележите подуване, дискомфорт и порязвания или синини.

5. Луксация на патела

Луксацията на пателата е състояние, което кара капачката на коляното на мяукащия приятел да се изплъзне от естествената си позиция и да причини дискомфорт. Луксацията на пателата не е типична за конкретна порода, но някои породи са по-склонни към състоянието. Може да възникне и поради травма. Може да бъде засегнато повече от едно колянно капаче, като всяко от тях е с различна степен на тежест.

Котките с луксация на пателата са склонни да се адаптират добре към състоянието и да се научат как да щракнат пателата обратно на мястото ѝ. Въпреки това, артритът често се развива с течение на времето. Ако вашата котка от време на време ходи странно, накуцва или се бори да скочи, тя може да е родена с луксация на пателата. Ще трябва да ги заведете на преглед от вашия ветеринарен лекар и той ще ви направи рентгенови лъчи. В зависимост от тежестта на състоянието на вашата котка, операцията често е най-доброто лечение.

6. Артрит

Ако вашата възрастна котка е започнала да накуцва, избягва да скача и е станала „по-бавна“ в движенията си, тя може да има остеортрит. За съжаление, това състояние е често срещано при по-възрастни котки и ще бъде едно от първите неща, за които вашият ветеринарен лекар ще прегледа котката ви. Това е болезнено и неудобно и вашата котка ще се нуждае от допълнителни грижи и специализирано легло, за да намали натиска върху ставите.

Артритът обикновено засяга ставите на краката и гръбначния стълб на котката, поради което те са склонни да накуцват. Въпреки че може внезапно да сте забелязали котката ви да накуцва, състоянието се развива постепенно. Въпреки това, както споменахме, котките са майстори на прикриването, когато става дума за болка.

7. Диабет

Захарният диабет е много сериозно състояние, което се развива, когато тялото на вашата котка вече не произвежда инсулин както трябва. Обикновено засяга по-възрастни котки и ще се появят много други симптоми, преди да накара котката ви да накуцва. По-ранните симптоми са повишено уриниране и жажда, загуба на тегло и често повишен апетит.

Диабетът засяга и нервите на вашата котка, поради което те може да куцат. Те ще изпитат болка, слабост, изтръпване или изтръпване в краката си поради заболяването. Ветеринарният лекар ще трябва да направи тест за кръвна захар, който ще покаже дали вашата котка има диабет или не. Ветеринарният лекар ще постави вашата котка на лечение и коригирана диета, за да поддържа нивата на кръвната им захар под контрол.

8. Тумори

Ако котката ви накуцва и няма отворени рани, чужди предмети или кървене, причината може да е по-сериозна и може да има тумор на костта на крака на вашата котка. Злокачественият рак на костите, известен като остеосаркома, може да причини болка, скованост, подуване, куцота и други симптоми в зависимост от местоположението си в тялото. Освен това има много висока вероятност от метастази (разпространение в други тъкани в тялото).

котка с наранен кракСнимка: iStock

Ще са необходими рентгенови лъчи и други тестове, за да се изключи този и други видове тумори. Вашата котка вероятно ще се нуждае от операция за ампутация на засегнатия крайник в опит да контролира болестта. Въпреки че това е екстремна форма на лечение, някои котки се адаптират добре след операцията и могат да живеят сравнително нормален живот след ампутация, в очакване да бъдат уловени преди да има доказателства за разпространение.

9. Калицивирус

Ако котката ви има „настинка“ или инфекция на горните дихателни пътища и внезапно е започнала да куца, тя може да има калицивирус. Този вирус ще причини много симптоми като кихане, секреция от очите, язви в устата и треска. Въпреки това, агресивните щамове на вируса могат да причинят пневмония, органна недостатъчност и възпаление на ставите, което може да доведе до накуцване.

Вирусът се предава чрез директен контакт между една заразена котка на друга или чрез предмети, които заразената котка отделя от носа, очите или устата си. Ветеринарният лекар ще диагностицира вашата котка чрез кръвни проби, рентгенови снимки на гръдния кош или лабораторни изследвания. Вашата котка ще трябва да бъде изолирана и да получи лечение, но трябва да се възстанови с течение на времето.

Независимо дали знаете защо вашата котка куца или не, ако това се е случило внезапно, най-вероятно ще трябва да бъде прегледана и лекувана от ветеринар. Причините, поради които гальовните животни куцат, могат да варират от врастнал нокът до тумор на костта на крака. За щастие, в повечето случаи вашата котка трябва да се възстанови бързо, ако е получила правилното лечение и грижи!

Вижте още:

Как да помогнем на котка, която накуцва

Как да помогна на котка с артрит

Тазобедрена дисплазия при котки

Виж още