10 знака, че вашата котка наистина ви вярва

котка и жена Снимка: iStock

В ръзката между котките и техните предани стопани е силна. Въпреки репутацията си на отчуждение, мяукащите животни могат да бъдат много лоялни, привързани и любящи. Котешкото общуване обаче е много различно от това при хората – в крайна сметка те не могат да ни кажат, че ни обичат. И така, как можете да разберете дали котката ви има доверие? Ще изброим цели 10 начина, по които да разберете това!

1. Поздравът на котката

Ако гальовният приятел дотича да ви поздрави, когато се приберете у дома, това е добър знак, че ви има доверие.

Котките са любопитни същества и обичат да разследват, когато се случи нещо ново. Възрастните котки също са териториални и имат навика да следят отблизо какво се случва на тяхната територия.

Страхлива или нервна котка може да наблюдава отдалеч, но ако вашага ви дотича да ви поздрави, когато се приберете у дома, това е добър знак, че ви се доверява. Високата изправена опашка, докато котката ви се приближава към вас, също е комплимент, тъй като това обикновено показва вълнение и радост.

Dogsandcats.bg

2. Котката избира да прекарва времето си с вас

котка и женаСнимка: iStock

Котка, която иска да прекарва време с вас, ви показва, че ви цени и ви вярва.

Може би обичат да се свиват в скута ви вечер или може да се насладят на сутрешно потупване. Някои котки ще ви донесат играчка и ще поискат време за игра. Най-големият комплимент е, ако искат да спят върху вас – да сте близо до вас, когато са най-уязвими, е сигурен знак, че сте спечелили доверието на котката си.

3. Бавното мигане

Ако вашата котка поддържа зрителен контакт с вас, когато е спокойна, и примигва бавно от време на време, това е категоричен знак за обич и доверие. Известен като „котешка целувка“.

4. Месене с лапи и нежно захапване

Острите малки нокти на котките също могат да се използват за обич. По време на кърмене малките котенца използват предните си лапи, за да месят майките си, за да стимулират притока на мляко, а много възрастни котки все още месят меки неща като начин да изразят комфорт. Да седят в скута ви и да ви месят с лапи си всъщност е знак за любов.

котка и женаСнимка: iStock

5. „Удряне с глава“

Вашата котка обича ли ви бута нежно с главата? Или може би обичат да търкат бузите си във вас? Котките имат ароматни жлези по бузите, челото и брадичката си, които отделят феромони – химически съобщения, които сигнализират различни неща на вашата котка.

Лицевите феромони са тези, които изразяват безопасност и познаване. Ако котката ви постоянно ви блъска по главата, те показват, че ви вярват – вие сте тяхната утеха и безопасност.

6. Котката ви „мие“

Котките, които живеят заедно обикновено се ближат едни други, за да се погрижат взаимно за козината си. Ако вашата котка ви ближе, това е котешко поведение, показващо доверие и любов. Отвръщайте, като вие също разресвате котката си редовно.

7. Котката ви носи подаръци

котка и женаСнимка: iStock

Ако котката ви се разхожда навън има шанс да ви носи подаръци. Вярно, че мишка в краката ви може да не е най-добрият подарък, който някога сте получавали, но ако вашето коте ловува и след това ви подарява наградата, това е отличен пример за котешко поведение, което трябва да бъде оценено, а не осъдено.

8. Котката ви позволява да разтривате корема ѝ

Стомахът на котката е уязвима зона и лежането по гръб с него е начин котката ви да сигнализира, че е напълно спокойна около вас. Просто внимавайте и преценете добре настроението ѝ, тъй като някои котки могат силно да се ядосат, ако пипате корема им.

9. Котката ви „разговаря“ с вас с мяукане

Ако вашата котка ви посрещне с мяукане и изглежда сякаш наистина говори с вас, а не ви съска - значи просто комуникира и се радва, че сте наоколо.

10. Котката ходи с високо вдигната опашка около вас

Котешката опашка играе по-голяма роля в котешката комуникация, отколкото може би предполагате. Високата, изправена опашка е знак за задоволство и дружелюбност и ако тя трепери към вас, това е още по-добре!

котка и женаСнимка: iStock

Друг основен знак за привързаност при котките е, когато обръщат дупето си към вас, колкото и да е странно. Котките имат ароматни жлези около задния си край и обръщането на тази зона към вас е сигнал, че ви се доверяват и искат да споделят миризмата с вас.

И така, ето по колко много начини котките изразяват любов и доверие към нас. Домашните котки имат различни характери и показват любовта си по различни начини – как вашата котка показва любовта си?

Виж още