11 странни поведения на котки, на които всички стопани са били свидетели

домашна котка Снимка: iStock

К отките са озадачаващи същества. Дори и цял живот да сме около тях, едва ли някога ще ги разберем. Обичаме нашите котки заради техните странности и   ексцентричности. По някакъв начин мистериозното им поведение ги прави още по-мили.

Ако някога сте живели с котка, със сигурност сте ставали свидетели на повече от един от тези откровено странни котешки навици. Нека да разгледаме 11 наистина странни поведения на котки, които понякога ни разсмиват, друг път просто предизвикват нервите ни.

1. Събаряне на предмети

Дали ще са предмети от масата, нощното ви шкафче... котките ще намерят нещо, което да бутнат! Защо котките правят това? Експертите посочват няколко възможни обяснения за това известно котешко поведение. Според PetMD е вероятно котката ви да се опитва да привлече вниманието ви. Няма спор, това действие работи доста добре!

домашна коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

2. Поздрав с гръб или дупе

Вашата котка настоява ли да спи с гръб към вас? Някои собственици на котки се дразнят от това поведение. Но вашата котка не е груба. Това всъщност показва доверие.

Котките винаги са нащрек, дори когато си почиват. Така че, ако тя си почива с гръб към вас, това означава, че не ви вижда като заплаха. Може дори да сканира района, за да ви защити!

3. Полудяване късно вечерта

Т.нар. на английски език „zoomies“, са действия, които всички сме виждали и най-често вечер - котката ви просто полудява и започва да тича от стая в стая с луд поглед. Това действие може да бъде еднакво влудяващо и забавно.

Защо се случва? Има няколко възможни причини. Вашето коте може да освобождава задържана енергия или може да реагира на миризмата или на звуците на нещо, което вие не долавяте.

4. Водата от течащ кран винаги е най-вкусна

Ако котката ви обича да пие от течащ кран, вероятно може да го припишете на котешки инстинкт. В дивата природа дивите котки избягват заседяла вода, защото тя носи по-висок риск от заразяване. Плюс това, течащата вода е по-студена, по-чиста и възможно най-свежа.

5. Галите котката си спокойно - защо да не ви захапе изведнъж?

домашна коткаСнимка: iStock

Въпреки че има много теории, няма окончателен отговор защо котките правят това. Може да се научите да откривате фини признаци, че котка е на път да ви захапе. Но най-вече това е просто нещо, с което ние, стопаните трябва да се научим да живеем.

6. Спане на главата

Когато дойде време вашата котка да избере уютно място за нощувка, очевидният избор е вашата глава. Защо ще спи някъде другаде?

Колкото и странно да изглежда на нас, хората, има няколко причини, поради които котките обичат да дремят на главата на стопанина си. От една страна, главата ви е топла. Сигурно мирише добре. И за всички вас, които спите нервно, главата ви е най-неподвижната част от тялото ви през нощта. Така че всъщност вашата котка може да се чувства комфортно толкова близо до вас.

7. Носят ви плячката си

Това е забавно. Не е достатъчно вашата котка просто да унищожи всички паразити, които намери да се разхождат из къщата ви. Тя се гордее с ловното си майсторство и иска да ви поглези с проба от последното си убийство. Така тя може да остави скъпоценен „подарък“ в подножието на леглото ви, напълно очаквайки да бъдете извънредно щастливи от нейната проява на щедрост.

8. Дъвчене на нехранителни продукти

Пластмасовите торбички са вечни любимци на котките. Кожените мебели също са много предпочитани. Каквото и да гъделичка небцето на вашата котка, често ще го захапва.

В по-голямата си част не трябва да се тревожите за това странно поведение. Освен ако, разбира се, вашето коте не харесва вкуса на жиците. Ако случаят е такъв, трябва да покриете всички кабели със защитни тръби, за да намалите риска от токов удар.

9. Седейки в наистина много малки кутии

домашна коткаСнимка: iStock

Вашата котка може да има постоянен достъп до най-удобното легло в света, но ако има избор, тя би предпочела да се свие в малките граници на кутията за обувки. Колкото по-малка, толкова по-добре!

Защо котките правят това? Не можем да кажем със сигурност, но най-вероятното обяснение се свежда до една дума: безопасност. Според Vetstreet малките контейнери са добри скривалища и дават на котката ви чувство за сигурност. Каквато и да е причината, това е навик, който ни кара да се усмихваме всеки път.

10. Сън върху неудобни повърхности

Когато за първи път сте посрещнали вашето коте в дома си, вероятно сте му купили уютно котешко легло. Но колкото и изкусително меко да е това легло, вашата котка би предпочела да се свие върху определено неудобна купчина списания. Или клавиатурата на вашия компютър. Или нещо друго твърдо.

Котките обичат да спят върху всеки предмет, който е привлякъл вниманието на човека. Без значение колко твърда или като цяло неприветлива е повърхността, вашата котка е точно там. Всеки път.

домашна коткаСнимка: iStock

11. Ядене на трева

Въпреки че са месоядни, котките все още обичат да хапват зеленчуци от време на време. По-специално тревата. Това е ефективен начин за изчистване на храносмилателната система на котката, тъй като тревата съдържа фибри.

Ако лудите лудории на вашата котка някога са ви карали да се почесвате по главата в недоумение, вие сте в добра компания. Повечето от нас могат да назоват поне едно странно котешко поведение, което намираме за озадачаващо. Но тогава - не е ли това половината от тяхната привлекателност?

Виж още