Портокаловите кори ще държат ли котката далеч от определени места

котка портокали Снимка: iStock

Д окато котките обикновено са сладки, пухкави, те често са упорити, своенравни и правят каквото им скимне, независимо, че разбират кога поведението им не е добре прието от нас. Има много начини да отблъснем гальовния спътник от зони в нашия дом, до които не искаме да го допуснем - било то кухненски плотове, дивани или етажерки и други места, където не искате котката ви да се качва.

Едно от най-ефективните и лесно достъпни средства за отблъскване на котките са цитрусовите плодове. Все пак, трябва да отбележим, че те не действат на 100% срещу всички гальовни животни, но не пречи да опитате.

Котките мразят ли миризмите на цитрусови плодове?

котка портокалиСнимка: iStock

Котките имат много чувствителни рецептори за миризма, така че носовете им ще реагират на определени миризми много по-бързо от хората. Цитрусовите плодове като лимони, лайм и портокали имат голям потенциал да отблъснат вашата котка от място, на което не искате тя да ходи. За котките, които тези плодове действат, ще забележите, че мъркащият притятел ще размърда носа си, ще свие очи, за да се концентрира и да подуши, след което ще тръгне на другата посока.

Dogsandcats.bg

В някои случаи може дори да забележите, че котките се опитват да се отдалечат възможно най-далеч от миризмата.

Защо да използваме портокалови кори?

Причината, поради която повечето хора избират портокалови кори (или друг цитрусов плод), за да възпират котките в сравнение с тези други опции, е поради няколко причини. Първо - това е доста лесен начин да държим котките далеч. Хората обичаме да хапваме цитруси и вероятно в почти всеки дом има такива плодове.

Второ - това е екологичен начин, по който можем да се преборим с това котката ни да се катери върху кухненския плот. Също така не изисква повече средства, за разлика от спрейовете с отблъскваща миризма, например.

котка портокалиСнимка: iStock

Ако искате да научите гальовния приятел, че не му е позволено да се катери навсякъде или да влиза в спалнята ви - не пречи да опитате с кори от цитрусови плодове. Още по-хубавото е, че домът ви ще ухае приятно.

Вижте още:

Как да отуча котката ми да се катери върху кухненския плот

Защо котката души мишниците ми

Какво прави мръсното пране толкова привлекателно за котките

Виж още