Защо котката ми се търка в растенията

котка и растения Снимка: iStock

М ъркащите животни обичат да се търкат в най-различни части на дома и това в никакъв случай не е необичайно поведение. Ръбовете на вратите, диваните, краката на столовете, стените... всичко трябва да е покрито с аромата на гальовния приятел! Колкото и да е странно, растенията не правят изключение.

Преди да преминем нататък, трябва да отворим една скоба за растенията и котките. Знаем, че доста голяма част от растенията, които имаме в дома могат да се окажат токсични за гальовния приятел и за съжаление най-добре да ги премахнем от дома си или да ги сложим на място, на което сме напълно сигурни, че той не достига. Предвид, че котките са изобретателни и се катерят абсолютно навсякъде - трудно можем да разчитаме на това, че мъркащият домашен любимец няма да го достигне.

Списък с често срещани растения, които са опасни за котките, можете да прегледате тук: Кои растения са отровни за котките

И така... защо те са толкова „привлекателни“, че котките обичат да се търкат в тях?

Dogsandcats.bg

Маркиране на територия с феромони

котка и растенияСнимка: iStock

Добре знаем, че миризмите са много по-важен начин на комуникация при котките, отколкото зрението, например, което е голям контраст с нас, хората. Котките използват своите феромони, за които можем да мислим като за химичечески съобщения. Ние не можем да ги помиришем, но мъркащите приятели имат много по-силно обоняние от нас и са снабдени с огромен брой обонятелни рецептори.

За да разпръснат аромата си върху определени повърхности, мяукащите животни използват части на тялото, които са снабдени с ароматни жлези - брадичката, будите, лапите, опашката и челото.

Котката ви може да отиде до някое растение и да отърка част от тялото си, където се намират ароматните жлези, за да остави съобщение до другите котки (макар и в дома ви да няма такива), че растението е нейна територия, а за себе си - че това място е безопасно. Често мъркащите приятели маркират с миризми когато са щастливи или се страхуват и имат нужда да се успокоят.

Котката ви харесва растението

Тези приятели често бутат главата си в предмети или пък в собствениците си, като това е знак на привързаност. Котката ви може да го прави и с растението, като това най-вероятно показва, че тя го харесва и се чувства приятно. Ако пък чуете гальовният приятел да мърка - няма съмнение, че е щастлив от „интеракцията“ с цветето.

Какво е растението и може ли котката ви да реагира конкретно на него

Ако отглеждате у дома коча билка (която е добре да държите далеч от лапите на котката ви), тогава причината за интереса на мъркащия ви приятел е ясно - това растение действа като „наркотик“ за повечето представители. Любопитно е, че съществува растение Actinidia polygama или сребърна лоза, която съдържа в себе си голямо количество непеталактон, което е веществото отговорно за действието си върху котките. Това растение се използва често като заместител на кочата билка и в случай, че имате у дома си такова - то може да привлече интереса на мъркащия ви приятел.

Трябва да отбележим, че този тип растения в никакъв случай не бива да са достъпни за котката ви, а да се използват с мярка. Ако поради някаква причина отглеждате такива у дома - дръжте ги задължително на недостъпно място. Макар че те те използват за игра, обучение, успокоение или предизвикване на еуфория в котките - както всяко хубаво нещо - не бива да се прекалява.

Няколко съвета за безопасност

котка и цветяСнимка: iStock

Напомняме, че съществуват голям брой растения, които са отровни за гальовните животни. Колкото и да ни се иска да продължим да ги отглеждаме, те могат да доведат до фатален изход за мъркащия ви приятел. Много домакинства отжлеждат кактуси, обаче трябва да отбележим, че любопитният домашен любимец със сигурност ще има интерес към тях и може да се набоде.

В случай че котката ви показва признаци на заболяване или знаете със сигурност, че е изяла токсично растение, тогава трябва незабавно да се свържете с вашия ветеринарен лекар.

От друга страна, няма за какво да се притеснявате, ако в дома отглеждате безопасни растения. За съжаление, можете да се притеснявате повече за самото растение, защото котките често обичат да играят с листата, да ровят в пръстта или да дъвчат стъблото или листата. В тази ситуация опитайте да преместите растението на по-малко аткрактивно или недостъпно място, а в допълнение се опитайте да обучите котката си да не играе с него. Давайте ѝ играчка, топче или я ангажирайте с нещо много по-интересно отколкото растението.

В обобщение можем да кажем, че гальовните животни се търкат в много и различни предмети, за да маркират територията като своя. За да защитите както котката си, така и растенията у дома, първо бъдете сигурни, че не отглеждате токсични такива. Не на последно място - вдигнете растенията нависоко, поставете ги в стая, в която мъркащият приятел не влиза или обучете котката си да играе с играчки, не растението.

Вижте още:

Как котешката мента действа на котките

Опасности за котките в домакинството: за какво трябва да сте нащрек

Виж още