3 ползи за здравето от храната за котки без зърно

котешка храна Снимка: iStock

С ъществуват толкова много различни видове храни за котки, че може да се окаже непосилно да се опитате да разберете коя от тях ще е най-подходяща за вашия домашен любимец.

Храните за котки, които не съдържат зърно стават все по-популярни и вероятно сте виждали много варианти по рафтовете на местния магазин за домашни любимци.

Този вид храни за котки не съдържат царевица, пшеница, ечемик, ориз или овес. Макар че това е чудесен вариант за някои котки, за други той няма да е от голяма полза.

1. Храната без зърно за котки е чудесна за тези, които страдат от алергии

котешка хранаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Много котки страдат от алергии. Признаците, че котката ви може да има хранителна алергия, включват:

  • Прекомерно близане на козината
  • Възпалена кожа
  • Плешиви петна и косопад
  • Рани по кожата
  • Сърбеж

Царевицата може да бъде причина за алергии при мяукащите животни, но тя не е виновник толкова често, колкото си мислите. Най-често срещаните съставки, свързани с хранителни алергии при котките, са всъщност говеждото месо, млечните продукти и рибата! Така че, въпреки че котките определено могат да страдат от алергия към зърнени храни като царевицата, може да се наложи да разгледате внимателно и другите съставки.

Ако котката ви наистина страда от алергия към царевица или друго зърно, най-добрият начин за облекчаване на симптомите е да го премахнете от храната.

Изборът на диета без зърно и с ограничен брой съставки е най-сигурният начин да премахнете определени съставки и да видите дали симптомите на котката ви ще се подобрят. Като се има предвид това, което знаем за алергиите към говеждо месо, млечни продукти и риба, като най-безопасен вариант се препоръчва храна с пуешко месо.

2. Обикновено те са с високо съдържание на протеини

котешка хранаСнимка: iStock

Нашите котешки приятели са така наречените „задължителни месоядни животни“, което означава, че те трябва да се хранят с храна, която се основава на висок процент животински протеини. Да се уверим, че нашите котки се хранят с храна с високо съдържание на протеини, е най-добрият начин да имитираме естествения им хранителен режим.

Препоръчва се храната за възрастни котки да съдържа минимум 26% протеини, а за котенца - повече, минимум 30%.

Храните без зърно за мъркащи животни обикновено са с по-високо съдържание на протеини от стандартните храни, но винаги си струва да проверите етикета! Ако на дадена храна за котки е посочено, че тя осигурява „пълноценно и балансирано хранене за възрастни котки" или „пълноценно и балансирано хранене за котенца", тогава знайте, че тя съдържа минималните проценти от всяко хранително вещество, включително протеин.

3. Храната за котки без зърно обикновено съдържа по-малко въглехидрати

котешка хранаСнимка: iStock

Зърната съдържат въглехидрати, така че поне на теория този вид храни за котки би трябвало да са с по-ниско съдържание на въглехидрати. Твърде многото въглехидрати в храната на вашата котка може да доведе до затлъстяване и диабет.

Въпреки че котките са задължителни месоядни животни, те могат да усвояват някои въглехидрати, така че малко количество от тях в храната им не е проблем. Ключовата дума обаче е малко! Освен че са свързани с диабет и затлъстяване, прекомерното количество въглехидрати може да доведе до диария или подуване на корема.

Всяка суха храна за котки, дори без зърно, съдържа известно количество въглехидрати, тъй като нишестето е важен компонент от производствения процес, използван за създаването на гранули.

Проучванията са установили, че храната за котки без зърно често има по-ниско съдържание на въглехидрати от храната за котки със зърно, но има припокриване, при което някои варианти без зърно съдържат също толкова, ако не и повече, въглехидрати от вариантите без зърно. Така че, ако основната причина за избора ви на беззърнеста диета е да поддържате ниско съдържание на въглехидрати в храната на котката си, е изключително важно да проверявате етикета!

Не забравяйте, че въглехидратите в храната за котки могат да се съдържат и под формата на сладки картофи, нахут, леща, грах, тапиока и картофи. Така че, ако избирате беззърнеста храна за котки с надеждата, че тя е и с по-ниско съдържание на въглехидрати, не забравяйте да проверите дали тя съдържа и минимални количества от горепосочените съставки. Съдържанието на въглехидрати ще бъде посочено като фибри в раздела с хранителна информация на етикета.

Недостатъци на котешката храна без зърно

котешка хранаСнимка: iStock

Ако котката ви има алергия, понякога тя може да бъде причинена от дразнения от околната среда, а не само от храната, която яде. Затова трябва да проучите какво точно причинява алергията на котката ви, преди да направите промени в храненето. Тъй като зърното не е често виновник за хранителна алергия, във всеки случай преминаването на този вид храна няма непременно да помогне за подобряване на симптомите.

Беззърнестите храни за котки могат да съдържат допълнителни мазнини, за да компенсират факта, че някои от тях съдържат по-малко въглехидрати. Така че, ако преминавате на беззърнеста храна с ниско съдържание на въглехидрати с надеждата да контролирате затлъстяването на котката си, задължително проверете и съдържанието на мазнини!

Преминаването към храна за котки без зърно може да не е винаги най-добрият избор за вашата котка, затова имайте предвид това, преди да вземете решение. В случай че мъркащият домашен любимец страда от някакъв вид алергия - консултирайте се с ветеринарния лекар, за да разберете каква точно е причината.

Виж още