3 причини, поради които котките се държат като луди

котка на стол Снимка: iStock

В секи човек (не само собствениците на котки) е наясно, че тези приятели са доста особени животни. Могат да сменят настроението и поведението си за секунда. Както се галят спокойно в нас, изведнъж могат да наострят уши, опашката да започне рязко да се мята и да се хвърлят в някоя странна посока, без видима причина.

Всяко едно котешко поведение, което на нас ни се струва шантаво и дори налудничаво, си има обяснение, което често се корени в тяхната дива природа или здравословно състояние.

1. Хищнически инстинкт

Макар и да ни е трудно да си представим как сладкото малко коте, което имаме у дома да се хвърли срещу някой гълъб и да го разкъса - всъщност, ако се намира в природата, ще го прави с най-голямо удоволствие. Макар че отглеждаме домашна котка, това не значи, че тя е загубила хищническия си инстинкт. Може да е притъпен и не толкова ясно изразен при някои приятели, но той е там!

Ако мяукащият ви приятел се държи като полудял, това може би са неговите ловни или отбранителни техники. Макар че домашните любимци не трябва да ловуват за храната си, те имат нужда от тези емоции и движения, за да изгорят енергията си, така че няма нищо нередно в това да търчат из жилището ви. Единствено, трябва да прибирате ценните си вещи и да внимавате, гальовният приятел да не счупи нещо важно за вас.

Dogsandcats.bg

Ако котката ви има много енергия, можете да й помогнете, като си играете по-дълго и често с нея. Тези животни обожават игри свързани с преследване, тъй като така упражняват инстинктите си за лов.

котка дебне през зиматаСнимка: Pixabay

2. Нощни активности

Някои приятели могат да станат по-активни през нощта, тъй като това е най-доброто време за лов. Ако котката ви не се движи достатъчно през деня, тя със сигурност ще започне да буйства през нощта. Предвид че повечето домашни мяукащи животни прекарват по-голямата част от дните си сами, сгушени под формата на топка, съвсем в реда на нещата е да искат да си поиграят през нощта. Още повече, че когато цялото семейство е у дома (макар и спящо), котките могат да решат, че това е активният период от денонощието и да станат буйни тогава.

Ако нощните забави не представляват проблем за вас и котката ви не нарушава съня ви, няма нищо нередно в това тя да си играе. Все пак, ако искате да я научите да не го прави, тъй като ви пречи да спите, може да прочетете няколко идеи как да се справите с това.

3. Здравословни причини

Като цяло, всички ситуации които излизат отвъд просто котешко поведение, което се обяснява с природата на тези животни, могат да индикират за здравословни проблеми. Котката ви може да се чувства некомфортно поради различни причини - бълхи, кърлежи (особено, ако излиза навън) или други гадини, сърбежи и някакви дерматологични проблеми или неврологични заболявания. Последните могат да бъдат много неприятни, тъй като често са трудни за откриване и почти невъзможни за лечение.

Съществува синдром на котешката хиперестезия например, който се открива изключително трудно и засяга предимно зрели котки. Важно е да запомните, че всичко което се различава от „стандартното“ буйно котешко поведение, може би трябва да се обсъди с ветеринарния лекар. Разбира се, изключваме малките котета, тъй като те са много игриви докато растат и няма какво много да направим, за да ги спрем, а и не е задължително. Стига да не опустошават къщата ни или да не проявяват агресия към нас, когато пораснат ще станат доста по-спокойни и мързеливи.

Понякога може да е трудно да разберем точно какво е накарало котката ни да побеснее изведнъж. Тези приятели са мистерия, но въпреки това, с повече наблюдение, бихме могли да тълкуваме поведението им. Все пак трябва да проявим разбиране към тях - човешкият свят е много различен и не можем да очакваме винаги да се държат спокойно и уравновесено. Вместо това, бихме могли да се забавляваме максимално с тях и да се опитваме да им помогнем, когато имат нужда.

Вижте още:

Как да разпознаем синдрома на котешка хиперестезия

Виж още