3 причини, поради които мяукането на котката е слабо и дрезгаво

котка мяука Снимка: iStock

К отките мяукат по много различни причини и някои са по-гласовити от други. Те могат да мяукат когато искат вашето внимание, искат да играят, да ядат или защото просто са ядосани. Каквато и да е причината, може да бъде притеснително, ако мяукането на вашата котка изведнъж стане слабо и дрезгаво.

Ларингитът обикновено е виновен за слабия и дрезгав глас при котките (и хората). Когато е налице ларингит, това означава, че гласните струни и ларинкса са възпалени и, ако котката ви внезапно има този проблем, пътуването до вашия ветеринарен лекар е е задължително. В тази статия ще разгледаме три често срещани причини за мяукането на „ниски тонове“ при мъркащите приятели.

1. Прекалена употреба на гласа

Хората Можем да се сдобиел с дресгав глас след концерти или друго събитие, където сме говорили или викали прекалено високо. При котките това също е възможно, ако поради някаква причини са мяукали силно прекалено дълго време. Котките могат да мяукат прекомерно, ако са затворени в стая или килер и ще използват гласа си, за да приклекат вниманието към себе си, а това може да доведе до възпаление на гласните струни.

2. Инфекция на горните дихателни пътища

Инфекцията на горните дихателни пътища е най-честата причина котката да развие дрезгав и слаб глас. Този вид инфекция е заразна и се разпространява сред други заразени котки чрез слюнка и секрети от очите и носа. Мяукащите животни, които споделят тоалетна, купи за вода, храна, играчки и постелки, също разпространяват инфекцията, въреки че най-често срещаният начин на заразяване е чрез директен контакт.

Dogsandcats.bg

котка мяукаСнимка: iStock

Внимавайте за следните симптоми:

  • Кихане
  • Кашлица
  • Секреция от очите
  • Секреция от носа
  • Загуба на апетит
  • Летаргия
  • Висока температура
  • Лигавене

3. Полипи в гърлото

Полипите са доброкачествени образувания (не ракови), които могат да бъдат отстранени от вашия ветеринарен лекар под местна анестезия. Въпреки че причината е неизвестна, експертите спекулират, че тези необичайни тъканни израстъци могат да се образуват в резултат на хронично възпаление. За щастие назофарингеалните полипи са лечими и отстраними.

Как се лекува ларингит при котки?

Първата и най-важна стъпка е да заведете котката си при вашия ветеринарен лекар за подходяща диагноза. Той ще предпише необходимите лекарства, а ако се налага и антибиотик, за да може котката ви да се справи със състоянието.

От друга страна, мократа консервирана храна може да помогне за успокояване на гърлото на вашата котка, докато симптомите са активни. Уверете се, че гальовният приятел има достъп до прясна вода, защото приемането на течности е от изключителна важност при болести.

Трябва да напомним, че поставянето на годишната ваксина на вашата котка намалява шанса от разивитие на твърде тежки проблеми с дихателните пътища. Рутинните прегледи, качествената храна и приемът на вода също спомагат за доброто здравословно състояние на мяукащия спътник. Все пак, ако го чуете да мяука необичайно тихо с очевидно дрезгав глас - не пропускайте прегледа при ветеринар!

Виж още