3 възможни причини, поради които котката може да повръща след ваксина

поставяне на ваксина на котката Снимка: iStock

Р утинните физически прегледи са неразделна част от превантивните грижи за домашни любимци. Именно при тези назначения обикновено се прилагат ваксинации на нашите домашни любимци. Но какво означава, ако вашата котка започне да повръща след ваксинации?

За съжаление, повръщането след ваксиниране може да е признак на реакция към ваксината. Как трябва да подходите - обсъждаме по-надолу:

1. Реакции на ваксина

Често срещана причина котката да повръща след ваксинация се дължи на алергична реакция. Въпреки че ваксинациите са направени възможно най-безопасни, може да съществува индивидуална чувствителност. Някои незначителни реакции към ваксината могат да доведат до локален дискомфорт или подуване, докато по-значимите реакции към ваксината могат да причинят повръщане и признаци на шок.

поставяне на ваксина на коткатаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Обикновено вторичното повръщане на реакция на ваксина се появява бързо, обикновено в рамките на 30 минути след прилагането на ваксината, въпреки че някои реакции може да се забавят. Ако се появи повръщане при наскоро ваксинирана котка, трябва да се свържете с вашия ветеринарен лекар.

Признаци на реакции на ваксината:

  • Повръщане
  • Диария
  • Слабост
  • Подуване на мястото на ваксината

2. Безпокойство

поставяне на ваксина на коткатаСнимка: iStock

Въпреки че не винаги се случва, котките могат да се чувстват неспокойни или стресирани. Възможно е вашият котешки спътник да изпитва тревожност, свързана със събитията от деня. Преди бъдещи срещи вашият ветеринарен лекар може да препоръча прилагане на лекарства, които да помогнат за намаляване на безпокойството и страха на вашия спътник.

Като цяло леката тревожност от пътуването, посещението на ветеринария и дискомфорта са нормални реакции при мяукащите животни в деня на поставянето на ваксината или до следващия ден, но не бива да продължават повече от няколко дни.

3. Замайване от пътуването и повръщане

За повечето котки посещението при ветеринар означава кратко пътуване. Докато някои животни могат да се справят много добре с това, други котки може да са много чувствителни към болест на пътуването. Необходио е е да държите домашния си любимец в превозно средство, с което е свикнал, и да поддържате колата тиха и хладна. Ако повръщането се дължи на болест по време на пътуване, вашият ветеринарен лекар може да препоръча спиране на храна преди ваксината или пътуването, както и да препоръча лекарство за успокоение, ако ситуацията е много тежка.

Определянето на причината за повръщане може да бъде трудно. Ще бъде важно да наблюдавате внимателно вашия спътник за всякакви други признаци на заболяване и да отбележите времевите рамки, в които е настъпило повръщане.

Реакции преди поставяне на ваксина при котките

поставяне на ваксина на коткатаСнимка: iStock

В бъдеще, преди каквито и да е други ваксинации, ще бъде важно да споменете на вашия ветеринарен лекар всички предишни реакции към ваксини или предполагаеми реакции към ваксина, които вашият домашен любимец е имал. Животни, които преди това са имали реакции към ваксина, могат да бъдат предварително третирани с лекарства, за да се сведе до минимум вероятността от повторна поява на реакция и могат да бъдат насърчавани да позволят на своя домашен любимец да остане във ветеринарния кабинет цял ​​ден за наблюдение.

Повръщането след ваксинация винаги трябва да се приема сериозно. Ще бъде от решаващо значение да наблюдавате внимателно вашия котешки спътник за признаци на влошаване на състоянието му и да сте готови да потърсите ветеринарна помощ, ако е необходимо. Въпреки че стресът и морската болест могат да доведат до повръщане, възможността за реакция на ваксина е много по-обезпокоителна. Трябва незабавно да се потърси ветеринарна помощ, ако има опасения за нещо по-сериозно.

Виж още