4 често срещани инфекциозни болести, от които страдат котките

котка на преглед при ветеринар Снимка: iStock

М ъркащите любимци са голяма радост за цялото семейство и отглеждането им е повече от вълнуващо. В същото време това е голяма отговорност. Важно е да знаете, че котката ви е в чудно здраве, а в случай, че се разболее - как да реагирате възможно най-адекватно.

Животните за съжаление страдат от различни видове болести и инфекциозните са едни от тях. Нека да се запознаем с четири от най-често срещаните, за да сме подготвени в случай на нужда.

1.Котешки имунодефицитен вирус (FIV - Feline Immunodeficiency Virus)

Известен е като СПИН при котките. Както вече можете да се досетите, той атакува имунната система. Вирусът се разпространява чрез слюнката на заразена котка предимно чрез ухапване. Мяукащите животни, които се скитат на открито, мъжките котки и по-възрастните представители са по-склонни да се заразят.

Малко след като се разболеят котките могат да вдигнат температура и лимфните им възли да се подуят. Скоро след това обаче, тези симптоми могат да изчезнат и мъркащият ви спътник да изглежда напълно здрав без никакви допълнителни признаци. Макар и да няма ефективно лечение, с помощта на грижи, по препоръка на вашия ветеринарен лекар, мъркащият ви приятел може да живее спокойно продължителен и щастлив живот.

Dogsandcats.bg

коте на диванСнимка: iStock

2. Вирус на котешка левкемия (FeLV)

Той е силно заразен и много опасен, тъй като причинява смърт при доста голяма част от представителите, ако не се вземат мерки. Подобно на FIV, болестта се предава предимно чрез контакт със слюнка от заразена котка. Съществуват обаче и други начини на пренасяне например, чрез кръв, урина, изпражнения или секрети, като това се случва най-често чрез близък контакт със заразено животно.

Симптомите могат да бъдат разнородни. Те включват анемия, слаба имунната система, репродуктивни проблеми, чревно възпаление и дори неврологични нарушения. Дори и да няма ефективно лечение, мъркащият ви приятел може да продължи живота си с необходимите лекарства.

3. Ринотрахеит

До това състояние се стига заради котешки херпесвирус. Това са група от инфекциозни болестти, които причиняват инфекции на горните дихателни пътища. Херпесвирусът всъщност представлява много голяма част от респираторните инфекции при мъркащите ни приятели.

Този вирус е силно заразен и се разпространява чрез мокро кихане при заразени мяукащи животни. Най-често заразените представители са прибраните в приют, животните, които живеят на открито или тези, които имат контакт с болно животинче.

Симптомите включват кихане, хрема и секрет от носа. Понякога мъркащите приятели стигат и до кашлица, язви в устата или температура. Лечението зависи от симптомите и колко е напреднала болестта. Може да се наложи взимането на антибиотици, течности или антивирусни лекарства. Хубавата новина е, че съществуват ваксини. Лошата е, че не винаги са на 100% ефективни, но със сигурност намаляват значително риска от заболяване и облекчават симптомите.

коте с инфекцияСнимка: iStock

4. Трихофития

Това е инфекция на кожата, козината или ноктите, причинена от вид гъбички. Болестта може да се предаде и на хора при докосване със заразен мъркащ представител. Въпреки това, не бързайте да се притеснявате, защото можете да се заразите, ако имате рана, екзема или страдате от някакво друго кожно заболяване. И добри новини  - обикновено лесно се лекува.

Мъркащият ви приятел би могъл да донесе тази болест вкъщи, ако има директен контакт със заразено животно. Кожните лезии обикновено се появяват една до три седмици след контакта. Ще видите как по заразените места се появяват плешиви петна с люспеста кожа. Засегнати са най-вече лицето, върховете на ушите, опашката или краката.

Вашият ветеринарен лекар би могъл да определи правилното лечение, но възможен лек са лечебните шампоани или разтвори с противогъбичен ефект. Също така, те могат да предотвратят по-нататъшното им появяване.

Ако мяукащият ви приятел се зарази с гъбички, старайте се да дезинфекцирате често вкъщи, за да не се предаде инфекцията в други членове на семейството.

Колкото и да не ни се иска да мислим за това, мяукащите животни страдат от болести, точно както хората. Ако подозирате, че вашият домашен любимец е болен, незабавно потърсете помощ ветеринарен лекар. Това е най-сигурният начин да му помогнете и да го върнете към щастливия мързелив начин на живот, изпълнен с много сън, лакомства и гледки през прозореца.

Виж още