4 котешки бъркотии, които трябва да почистваме

Малко коте Снимка: IStock

С обствениците на мъркащи животни сме толкова влюбени в тях, че дори и да направят някоя бъркотия не им се сърдим. Все пак, животът с домашен любимец предполага инциденти от време на време, които няма как да избегнем. 

Знайки, че няма как да ни се размине някоя котешка бъркотия, трябва да сме подоготвени, за да почистим мястото така сякаш нищо не се е случило. Това е много важно, защото ако не го направим - гальовният ни пакостник ще надуши какво се е случило по-рано във въпросната зона и има голяма вероятност да повтори инцидента. 

1. Уриниране или маркиране

Котешка уринаСнимка: IStock

Когато мяукащият спътник ви остави „подарък“ на килима, той може да маркира с урина, за да индикира, че е време за чифтосване или просто изразява някакво недоволство свързано с дома ви или тоалетната. Здравословен проблем също би могъл да е налице, тъй като инфекциите на пикочните пътища могат да причинят голям дискомфорт на котката ви и да я провокират да отиде до тоалетна на неподходящото място.

Dogsandcats.bg

Каквато и да е причината котката ви да пишка върху килима - мястото ще мирише, ако не го почистите бързо. Котките могат да надушат области, които са маркирали, и да повторят уринирането, затова е от ключово значение да почистим добре:

 • Поставете ръкавици.
 • Попийте добре мястото.
 • Не използвайте никакви почистващи продукти на базата на амоняк. Те миришат по същия начин като котешката урина, което може да примами котето да маркира отново мястото..
 • Почистете добре с ензимен препарат от зоомагазин или сода и оцет, за да неутрализирате миризмата.
 • Дръжте котката си далеч, докато мястото изсъхне.
 • Почиствайте мястото всеки ден в продължение на няколко дни докато не се уверите, че не сте изкоренили миризмата.

2. Изхождане

Котешки изпражненияСнимка: IStock

Котешките изпражнения може да са по-вонящи от урината, но всъщност се почистват доста по-лесно. Докато урината се просмуква в повърхностите, което я прави доста упорита за отстраняване, котешките изпражнения са твърди и рядко ще ви създадат особен проблем с почистването, освен ако “нямате късмет” и котката ви има разстроен стомах.

Можем да почистим котешките изпражнения по следния начин:

 • Носете ръкавици. Котешките изпражнения може да съдържат паразит, който причинява токсоплазмоза, заболяване, което е особено опасно за бременни жени. Ако сте бременна, оставете партньора си да изчисти бъркотията. Паразитът трябва да присъства повече от един ден, за да бъде заразен, но ако се почисти правилно, няма риск.
 • Вземете изпражненията с хартиени кърпи. Изхвърлете ги в кофата за боклук или тоалетната.
 • Изплакнете зоната с хладка вода и подсушете.
 • Нанесете препарат за премахване на петна и миризми от домашни любимци на ензимна основа.
 • Почиствайте мястото няколко дни подред за всеки случай, за да сте сигурни, че сте премахнали напълно миризмата и тя няма да привлече котката ви да повтори това действие.

3. Повръщане

Подобно на хората, котките повръщат. За разлика от нас обаче, те не го правят в тоалетната, а обикновено на най-неподходящите места - килима, дивана, леглото или общо взето места трудни за почистване. Рядко можете да имате късмет мяукащият спътник просто да е повърнал на пода, но ако е така - честито! Опитайте се да почистите бъркотията, преди да стегне, за да избегнете миризми и упорити петна.

 • Ако повърнатото е твърдо, вземете го с хартиена кърпа. След това изтъркайте зоната с препарат, безопасен за домашни любимци.
 • Ако повърнатото е рехаво или воднисто - попийте мястото. След това използвайте препарат за премахване на петна и миризми от домашни любимци, който не е вреден за тях.
 • Може да се наложи да почистите упорити петна или миризми повече от веднъж.

4. Козина

Дългокосместа коткаСнимка: IStock

Независимо дали косата им е дълга или къса, котките линеят – особено през пролетта и есента. Някои мяукащи приятели буквално могат да свалят козината си, което може да направи необходимо да почистваме дома си всеки ден с прахосмукачка както и да разредваме мяукащия спътник. 

 • Изчетквайте котката си няколко пъти седмично, за да отстраните мъртвите косми, за да не се окажат на дивана ви, особено ако е дългокосместа. При късокосместите ситуацията не е толкова тежка, но пак трябва да ги разресвате няколко пъти в седмицата.
 • Почиствайте с прахосмукачка килими, тапицерия и навсякъде другаде летят космени топки.
 • Използвайте ръкавици или ролери, за да отстраните козината от дрехите си или други повърхности.

Колкото и да се стараем да поддържаме дома си чист, все пак животът с домашен любимец не винаги е перфектен. Понякога се случват инциденти - повръщане, уриниране или изхождане на неправилните места. Важното в ситуацията е да почистим добре мястото, както и да проверим здравето на котката ни, тъй като това поведение би могло да е индикация за някакъв проблем. 

Виж още