4 причини, поради които котките се прозяват (освен защото им се спи)

котка се прозява Снимка: iStock

К отките спят толкова много часове на ден, че можем лесно да се объркаме, че тяхното прозяване се свързва само и единствено със съня. Всъщност, това не винаги е точно така. Въпреки че в повечето случаи мъркащите животни се прозяват, защото им се спи, има и други причини, поради които го правят.Ппрозявката при животните дава допълнителна информация за това как котката се чувства в определена ситуация.

Представяме ви 4 причини освен сънливост, поради които мъркащите приятели се прозяват.

1. Стимулиране на мозъка и тялото

котка се прозяваСнимка: iStock

Точно като нас, котката може да се прозява, когато се чувства сънливо или отегчено, за да събуди тялото си. Прозяването кара белите дробове да се разширяват, което прави поемането на въздух по-дълбоко, което повишава нивата на кислород в мозъка и освобождава излишния въглероден диоксид. Резултатът е незабавен прилив на енергия и повишена бдителността.

Dogsandcats.bg

2. Създаване на вътрешно спокойствие

Подобно на начина, по който хората могат да гризат ноктите си, когато са нервни, мъркащият приятел може да се прозява, когато се чувства неспокоен. Тъй като прозяването кара котката да поеме дълбоко въздух, това ѝ помага да се успокои. Собствениците на домашни любимци често тълкуват погрешно прозяването в такъв контекст като означаващо, че мяукащият спътник внезапно е станал сънлив и всъщност вече е спокоен. Но когато се тълкува в контекста на други сигнали от езика на тялото, прозявката може да означава, че котката се чувства по всякакъв друг начин, но не и отпуснато.

3. Призив за мирен край на спора в домакинство с повече котки

Прозявката може да послужи като „бял ​​флаг“, показващ желанието на единя гальовен приятел се оттегли, в случай че се е появил конфликт между двете гальовни животни или кучето и котката. В тези случаи прозявката изпраща „учтива молба“ към другото животно за повече пространство и приятелски край на спора. Това е по-скоро знак за умиротворяване, отколкото за подчинение.

4. Справяне с вътрешен конфликт

котка се прозяваСнимка: iStock

Прозяването може да показва, че вашата котка изпитват вътрешна дилема и е изправена пред несъвместими възможности за това как да реагира. Например на гальовен приятел, който драска дивана, сте му казали „Не!“, но след това сте го погалили, той може да се обърка дали е направил нещо нередно или не. В резултат, на което - настъпва прозяването.

Следващия път, когато вашият домашен любимец се прозява - загледайте се в него и се замислете каква ли може да е причината. Мустаците на котките могат да ви подскажат дали става дума за сънливост или някакво емоционално състояние.

Ако мустаците на мяукащия спътник са разположени назад или надолу - котката ви вероятно е развълнувана. Ако са в обичайната позиция настрани - вероятно просто иска да си подремне.

Вижте още:

Защо котката ми се задъхва

6 начина, по които котката ви комуникира с вас

Виж още