Защо котката ми се задъхва

котка диша тежко Снимка: iStock

М акар и гальовните животни да не изплезват език, за да регулират толкова температурата си, колкото го правят кучетата, има моменти, в които можете да видите котката си в това положение, включително тежко дишане.

Разбира се, това е съвсем в реда на нещата, ако играете на хвърляне и преследване. Когато силното задъхване на гальовният съквартирант се появи без упражнения или пък внезапно - това може би не е добър знак и е редно да посетите ветеринарния си лекар.

Какво означава, когато котката ми се задъхва

Задъхването или тежкото дишане с отворена уста при гальовните приятели може да бъде нормално поведение след игра. Често се среща при малките, които в определени моменти буквално превключват и започват бясно да тичат насам-натам. Но когато се случва в произволни моменти или дори по време на периоди на почивка, това може да е знак, че нещо не е наред.

котка диша тежкоСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Нормалната скорост на дишане на котката трябва да изглежда стабилна и равномерна. Когато мъркащият представител спи, обикновено има по-ниска честота на дишане в сравнение с когато е буден или пък мъркащ приятел, който се забавлява и преследва играчка или нещо невидимо.

Какви могат да са причините за задъхване извън игра, ще научим сега!

  • Висока температура

Ако мяукащият ви приятел е много активен, особено през лятото, когато навън е горещо, цялото скачане, преследване или драскане могат да покачат температурата му и да „прегрее”. Ако това е случаят, може би ще е добре да се опитате да успокоите мъркащия спътник и да му предложите хладно място, за да се охлади - на пода в кухнята, банята или пък коридорът.

За да свалят температурата си, котките обикновено се потят много малко през лапите, но могат и да облизват козината си, за да се проветрят, да пият вода или да се наместят на сенчесто и хладно място в дома. Плочките на пода са често избор, за да се случи разхлаждането качествено.

Все пак внимавайте в горещите дни, тъй като някои пакостливи приятели могат да бъдат по-податливи на прегряване и топлинен удар. За да избегнете това, подсигурете прясна вода на няколко места в дома си, и насърчавайте мяукащия ви приятел да си почива на хладно през горещите дни.

  • Стрес

Мяукащите животни са доста податливи на страх и тревожност, като изразяват тези негативни емоции чрез езика на тялото. Когато са стресирани, някои котки могат да дишат учестено с отворена уста.

Ако забележите мъркащия си приятел в това състояние - може да е индикатор за страх и силен стрес в средата. Възможно е гальовният ви спътник да се задъха докато сте при ветеринаря, тъй като е заобиколен от непознати, навсякъде мирише на други животни и е шумно. Същото може да се случи, ако го запознавате с друг домашен любимец, и се уплаши от срещата.

котка диша тежкоСнимка: iStock

Помислете за причината за безпокойството на вашата котка и вземете незабавни действия, за да сте сигурни, че котката ви е добре! Опитайте се да ѝ дадете пространство и свобода от въпросните нежелани взаимодействия. Предложете играчки, погалете го нежно, ако това работи при вашия домашен любимец или му осигурете спокойно и тихо място, например друга стая, където да се успокои.

  • Болка

Когато гальовният домашен любимец изпитва болка, със сигурност ще покаже промени в поведението си. Възможно е да отказва да се храни, да се крие, да се мие твърде често и грубо или пък да се задъха. В много от случаите задъхванията сочат за респираторни проблеми.

Ако имате подозрения, че мъркащият приятел изпитва болка и нещо не е наред - най-добре е да посетите ветеринарния си лекар. Без него едва ли ще успеете да разгадаете какъв е проблемът на гальовния ви спътник, тъй като действията му могат да бъдат объркващи и те не сочат към причината за неразположение.

Докато задъхването при кучетата е по-скоро нормално поведение, то при мъркащите приятели е по-скоро тревожно, освен ако причината не е, че котката ви си е играла. В случай че мяукащият домашен любимец диша учестено и изглежда няма известна причина за това - най-добре потърсете ветеринарния си лекар.

Вижте още:

Котките потят ли се

Как да се погрижа за котката ми през лятото

Виж още