4 причини, поради които малкото коте киха

коте киха Снимка: iStock

К отенцата са едни от най-очарователните същества! Те често тежат само няколко грама при раждането си и бързо прерастват в сладки вързопчета котешко съвършенство. Но котенцата, също като човешките бебета, понякога кихат, отказват да ядат и се чувстват не толкова добре.

Кихането при котенца често е нормално, особено ако се случва само от време на време. Малките котки понякога кихат, след като са полъхали на нещо дразнещо като парфюм или цигарен дим. Но ако вашето коте киха често, вероятно е добра идея да го проучите допълнително, тъй като това може да означава, че вашият приятел се нуждае от помощ. По-долу ще намерите пет често срещани причини, поради които котенцата кихат, и няколко предложения за справяне със ситуацията.

1. Чувствителност към околната среда

коте кихаСнимка: iStock

Котенцата често кихат поради фактори на околната среда, като полени, акари, прах и дори силни аромати като цигарен дим и парфюм. През повечето време реакциите към тези тригери при котенцата не са пълни събития на имунната система, които често водят до сърбеж по кожата и други системни реакции. Това са чувствителност, която може да се управлява с няколко прости стъпки, като например засилено почистване с прахосмукачка или почистване на кутията за отпадъци, за да се елиминира всичко, което кара вашето коте да киха.

Dogsandcats.bg

Редовно почиствайте с прахосмукачка зоните в дома си, където вашето коте прекарва най-много време, за да премахнете праха, акарите и други потенциални мръсотии.

2. Заседнали малки парчета или прашинки в носа на котката

Котките и котенцата понякога се оказват с парчета, пъхнати в носовете им, след като са влезли да подушат добре, за да научат повече за даден предмет. Тревата и парчетата растения са често срещани виновници. Котенца с тези малки прашенки или парчета, заседнали в носовете им, често клатят глави, чистят лицата си с лапи, кихат и се лигавят в опити да отстранят дразнещия обект.

коте кихаСнимка: iStock

Ако чуждото тяло не се премагне своевременно, котките често развиват раздразнени и възпалени синуси, което може да създаде идеални условия за развитие на вторични бактериални инфекции, които често изискват антибиотици, за да се отърват от тях. Обърнете се към вашия ветеринарен лекар за съвет, ако подозирате, че котката ви има нещо заседнало в носа.

3. Инфекции на горните дихателни пътища

Котенцата често кихат, когато страдат от инфекции на горните дихателни пътища, като котешки вирусен ринотрахеит (FVR) и котешки калицивирус (FCV), които могат да накарат котките да кихат и да имат запушен нос. И двата вируса са често срещани и лесни за улавяне от котки в приюти и пансиони.

Котенцата с инфекции на горните дихателни пътища често имат намален апетит, тъй като често имат проблеми с миризмата на храна. Конюнктивитът често придружава този вид инфекции.

Няма лек за нито един от тези често срещани вируси, но има ваксинации и за двата, които могат да намалят вероятността от предаване. Ваксинираните котки, които завършват с един от вирусите, често имат по-леки признаци.

4. Ваксинации

коте кихаСнимка: iStock

Ако вашето коте току-що се е прибрало от ветеринарен лекар, след като е било имунизирано и внезапно е започнало да киха, то може да реагира на ваксинацията. Сравнително често се случва котенцата да кихат и да се появяват под времето след ваксиниране, тъй като имунизациите стимулират имунната система и могат да причинят леки реакции при някои домашни любимци.

Обърнете се незабавно към вашия ветеринарен лекар, ако вашето коте развие сърбяща кожа, диария, която не изчезва, или подуване на лицето, тъй като тези признаци може да показват, че вашето коте има нежелана реакция към нещо. Вашият ветеринарен лекар може да предостави конкретна информация относно ваксинациите и всякакви потенциални странични ефекти, за които да внимавате.

Котенцата кихат по най-различни причини, но обикновено няма повод за безпокойство, стига да се случи само веднъж или два пъти. Те често кихат, когато са изложени на дразнещи миризми като дим или силен парфюм. Повечето спират да кихат, когато дразнителят бъде премахнат. Котенцата също могат внезапно да кихнат, след като са били ваксинирани или ако имат нещо, заседнало в носа им.

коте кихаСнимка: iStock

Тъй като бебетата котки са толкова уязвими и много състояния могат да причинят кихане, обмислете да се свържете с вашия ветеринарен лекар за насоки, ако вашето коте започне да избягва храна или стане летаргично.

Вижте още:

4 често срещани инфекциозни болести, от които страдат котките

Колко често трябва да водя котката си на ветеринар

5 чести заболявания, от които страдат малките котета

Виж още