Колко често трябва да водя котката си на ветеринар

коте на ветеринар Снимка: iStock

К ато любящ и отговорен родител на гальовен домашен любимец, трябва да знаете кога е редно да посещавате ветеринарния лекар. За да сте сигурни, че отглеждате здраво животинче, в разцвета на силите си, готово да ви буди през нощта и да скача върху главата ви, трябва да получава редовни ветеринарни грижи.

Котките не се нуждаят от твърде чести посещения, за разлика от кучетата, тъй като живеят предимно вкъщи, където нямат шанс да се заразят с някоя болест или да пострадат от нещо. Това разбира се, не важи, ако отглеждате истински акробат у дома, готов да събори във всеки един момент нещо върху себе си.

Обикновено, мъркащите спътници посещават ветеринарен лекар поне веднъж годишно, освен ако нямат специфични нужди или нещо не се е случило. Все пак няма строго правило за честотата на прегледите. Това зависи от възрастта, начина на живот, породата или друго. Най-добре е да попитате самия ветеринарен лекар за неговата препоръка.

Все пак, съществуват някои общи правила, за които ще разкажем в тази статия.

Dogsandcats.bg

Прегледи, докато котето е малко

котка на преглед при ветеринарСнимка: iStock

За новите собственици на пухкава топчица, посещението при ветеринар се случва по-често. Ако сте взели новия член на семейството от приют или развъдник, обикновено сте обвързани със споразумение да заведете котето на ветеринар скоро след осиновяването.

Напомняме, че е препоръчително да имате вече избран ветеринар, преди да сте осиновили мъркащия си приятел.

Освен първия преглед, следва да се направят всички необходими ваксини, когато котето е на около 6-8 седмици. Ако сте осиновили мъркащия си приятел на малко по-голяма възраст и той на около три или четири месеца, най-вероятно първият кръг от ваксини вече е направен от приюта, а на вас може да се падне да го заведете за вторите дози.

При първите прегледи, освен да го ваксинира, ветеринарят ще прегледа физически новия член на вашето семейство. Ако планирате мъркащият ви приятел да излиза навън, препаратите срещу кърлежи, бълхи и всякакви паразити са задължителни. Препоръчителна е и ваксината срещу бяс.

При тези първи посещения, бихте могли да обсъдите и планирате кастрацията на гальовния домашен любимец, която може да се направи най-рано, когато той навърши четири месеца.

Пораснали котки

котка на преглед при ветеринарСнимка: iStock

Това е моментът, в който можете плавно да преминавате от храна за малки котета, към храна за възрастни. Лекарят ви може да помогне със съвети как да храните мъркащия си приятел оптимално, както да обсъдите здравословния му начин на живот.

Много зависи дали мяукащият приятел ви придружава периодично в разходки или пък не напуска дома. Това ще предопредели дали са му нужни допълнителни защити срещу болести и паразити, както и по-чести прегледи.

Повтарящите се посещения ще позволят на ветеринарния ви лекар да прегледа зъбите на  мъркащия ви спътник и да установи дали има нужда от допълнителни стоматологични грижи.

Възрастни котки

котка на преглед при ветеринарСнимка: iStock

С напредването на възрастта, мяукащият ви съквартирант може би ще има нужда от по-чести прегледи - няколко пъти в годината. Става дума за котките, които са на възраст между 8 и 10 години.

Надяваме се, че честото посещение на ветеринар през целия живот на обичания ви домашен любимец ще е възможно най-рядко и по-скоро превантивно, отколкото заради сериозен здравословен проблем!

Вижте още:

Как да избера ветеринарен лекар за котката ми

Кога котките достигат зрялост?

Виж още