5 чести заболявания, от които страдат малките котета

малко коте Снимка: Pixabay

В идеалния случай, когато осиновите ново коте, очаквате то да няма проблеми, да бъде в чудесно здраве, а посещенията при ветеринар да се случват само рутинно. За съжаление това не винаги е така, и някои мъркащи приятели се разболяват. Случва се в рамките на седмици и дори дни уж здравото бебе коте да развие здравословен проблем скоро след като е пристигнало при вас.

Има болести, които се срещат с относителна честота при малките. Разпознаването им ще ви помогне да реагирате светкавично и да излекувате мъркащия си приятел още преди да се е разболял по-лошо.

1. Инфекция на горните дихателни пътища

Котките, също както хората боледуват от грип и малките са предразположени към него. Симптомите напомнят на човешките - кихане, хрема, липса на апетит, летаргия. Важно е да отбележим, че инфекцията на горните дихателни пътища е доста заразна за други малки, а също и за възрастните котки.

Мъничетата бързо могат да се възстановят, стига да се вземат мерки навреме. Ветеринарният лекар ще предпише необходимото лечение за гальовното животинче, за да може то да си стъпи на краката във възможно най-кратък срок.

Dogsandcats.bg

2. Ушни акари

Макар всяка котка да може да бъде заразена, ушните акари се срещат сравнително често при малките. Това са паразити, които са заразни за други котки и по-рядко за кучета. Най-честият признак на заразяване с ушни акари е черно или кафяво течение в ушите, което изглежда подобно на утайка от кафе. Също така, ушите на котето обикновено сърбят или имат рани около главата и шията, така че можете да забележите, ако се чеше прекалено много.

малко котеСнимка: Pixabay

3. Чревни паразити

Друго неприятно състояние, което може да сполети малкото са чревните паразити. Кръглите червеи и анкилостомите са най-често срещаните чревни паразити и много бебета хващат тъкмо тях скоро след раждането, чрез майчиното мляко или чрез контакт със замърсена среда. Могат да се видят и други паразити като например тении.

За да диагностицира чревни паразити, вашият ветеринарен лекар ще трябва да вземе проба от изпражненията на мъркащия приятел, след което ще предпише обезпаразитяващо лекарство, което да убие специфичния паразит.

4. Бълхи

Разбира се, бълхите се срещат при гальовни животни от всички възрасти, но при малките се случва по-лесно и може да бъде доста обезпокоително.

Поради малкия си размер, животинчетата, които са силно заразени с бълхи, могат да развият анемия, тъй като бълхите се хранят с кръв и малките могат да загубят големи количества от нея.

В допълнение, тези паразити могат да разпространяват и други болести и инфекции, ако са се хранили преди това със заразена кръв. За да се отървете от тези гадини, трябва редовно (ако се налага дори ежемесечно) обезпаразитяване на гальовния приятел с лекарство против бълхи.

5. Диария

Причините за диарията могат да варират. В някои случаи стресът, свързан с големи промени в живота на котето, допринася за разстроения стомах на мъничето. Раздялата с майката, братята и сестрите, преместването в нов дом и срещата с нови хора са все стрес за малките мъркащи приятели, въпреки че това е част от живота на котките.

Промяна в диетата също може да причини диария. В случай, че разстроеният корем се е появил поради стрес или промяна на менюто, мъркащият приятел е склонен да се възстанови след няколко дни. Ако сте променили храната - логично следва да се върнете към старата. Ако пък мъничето е стресирано - повече подкрепа, осигуряване на пространство и намаляване на стресорите ще облекчат ситуацията му.

Все пак, трябва да отбележим, че ако диарията продължи дълго (повече от ден-два), това може да е знак заболяване - чревни паразити, бактериални и вирусни инфекции, имунни нарушения и други. Ако случаят е този - задължително потърсете помощ от ветеринарния си лекар, за да може да предпише необходимото лечение.

малко котеСнимка: Pixabay

Това са само част от „по-леките“ здравословни проблеми, с които малките могат да се сблъскат. За съжаление има много по-сериозни състояния с които сполетяват както малките, така и големите представители като котешка левкемия, котешкият имунодефицитен вирус (FIV или СПИН при котките), и други инфекциозни болести.

Вирусът на котешката левкемия (FELV) и вирусът на котешкия имунодефицит (FIV) са относително чести вирусни инфекции, които могат да причинят тежко заболяване и смърт при някои представители. Вашият ветеринарен лекар може да проведе тестове и за двете болести и също така да изработи план за справяне с болестта, за да поддържа вашето коте щастливо и здраво възможно най-дълго.

Панлевкопенията, известна още като котешка чума някога е била често срещана при малките, но с наличието на ваксини срещу това заболяване се среща все по-рядко. Все пак, ако мъркащият ви приятел не е ваксиниран - не е изключено да страда от това заболяване. То се характеризира с диария, повръщане, липса на апетит, летаргия и дехидратация. Панлевкопенията за съжаление често е фатална, дори при лечение.

Всички току-що осиновени малки трябва да бъдат задължително прегледани от ветеринар, след като дойдат у дома ви. Особено, ако сте спасили малко от улицата, трябва да го занесете веднага на ветеринар, в случай че имате тази възможност. Лекарят ще извърши физически преглед и евентуално ще проведе някои диагностични тестове, ще предпише лечение, ако се налага, както и ще ви даде други съвети за грижа и хранене, за да отгледате едно прекрасно, пакостливо и здраво животинче.

Вижте още:

Котешка диария: няколко лесни идеи за лечение

4 често срещани инфекциозни болести, от които страдат котките

7 съвета за отглеждане на здрава котка

Виж още