4 звука от ежедневието, които плашат котката ви

котка у дома Снимка: iStock

Д окато гръмотевиците и фойерверките със сигурност могат да ужасят не само животните, но и хората, неприятните звуци за котките не се ограничават само до тях. Има много ежедневни звуци, които котките намират за обезпокоителни. В тази статия ще разгледаме няколко прости на пръв поглед ежедневни звуци, които плашат гальовните домашни любимци.

Колко точно е чувствителен слухът на котката?

Мяукащите животни се плашат от много звуци, защото могат да чуват шумове от 45 до 60 000 херца. Това е в сравнение с вашия слухов диапазон от 20-20 000 херца. Тази разлика е значителна! Така че, докато вие може да не забелязвате някои ежедневни звуци, вашата котка със сигурност ги забелязва.

котка у домаСнимка: iStock

Звуци, които котките не понасят

Представяме ви някои ежедневни звуци, които могат да бъдат неприятни за мяукащия домашен любимец:

Dogsandcats.bg
  • Електроника - вашият бръмчащ хладилник може да побърква котката ви. Въпреки че много от звуците, които издава електрониката ви, са недоловими за вашите уши, котката ви ги чува. Много електронни устройства, включително лаптопи и телевизори издават шумове, които могат да изнервят котката ви.
  • Съскащи звуци - мяукащите животни съскат, за да съобщят на другите, когато са ядосани. Затова не би трябвало да е шок, ако разберете, че котката ви мрази съскащите звуци. Шумоленето на найлонова торбичка, пръскането със спрей, дори размахването на ветрило може да стресне вашия котешки приятел.
  • Силни шумове - силните, внезапни шумове могат да тревожат и плашат котките. Пожарните аларми, звънците на вратите, гръмотевиците, фойерверките и преминаващият трафик могат да предизвикат паника у котката ви.
  • Непрекъснати силни звуци - забелязали ли сте, че гальовният домашен любимец бяга от ужас всеки път, когато пускате прахосмукачката или сушите косата си със сешоар? Това е така, защото той мрази силния, непрекъснат звук. Няма какво да си кривим душата, и за хората тези звуци не са никак приятни, но с разликата, че ние не се стряскаме от тях.

Обичат ли котките определени звуци?

котка у домаСнимка: iStock

Разбрахме какви звуци не се нравят на мъркащите приятели. Съществуват ли обаче такива, които са музика за ушите на котките? Тези звуци могат да успокоят котката ви и да помогнат за облекчаване на стреса и безпокойството. Някои звуци, които котките просто обожават, биха могли да бъдат:

  • Класическа или тиха, спокойна музика
  • Звуци, които имитират плячка, включително шумолене на листа и писукане

Помогнете на котката си да преодолее страха от звуците

котка у домаСнимка: iStock

Как може да помогнете на котката си да свикне със звуците, които мрази? Един от най-лесните начини е да ѝ осигурите безопасно пространство, в което да се оттегли. Това може да включва удобно легло на котешко дърво или рафт или кутия. Напръскайте това място с успокояващи феромони или го поръсете с котешка мента и поставете там любимите играчки и одеяло, за да го направите по-приветливо.

Изключете или извадете от електрическата мрежа всички електронни устройства, когато не ги използвате. Когато пускате прахосмукачката, поставете котката си в безопасна стая. Регулирайте силата на звука на телефона си, ако котката ви е обезпокоена от пронизителното звънене.

Въпреки че не можете да предотвратите всеки тревожен шум, който котката ви чува, можете да предприемете стъпки за намаляване на стреса ѝ. Като създадете безопасно пространство, където да се скрие, котката ви ще се чувства по-сигурна, когато тези шумове се появят.

котка у домаСнимка: iStock

Виж още