5 често срещани проблема с котешката тоалетна и как да се справим с тях

котешка тоалетна Снимка: iStock

Е дин от най-честите проблеми, с които собствениците на котки се сблъскват с котка, са проблемите с тоалетната. Известен процент от мъркащите приятели все някогя ще проявят проблем с тоалетната си, а причините за това могат да варират. Някои котки са недоволни от чистотата на тоалетната, други от нейното местоположение, трети - от постелката или самата тоалетна и т.н. Има ситуации, в които се е появил медицински проблем, който води до проблеми с тоалетната. В тази статия ви представяме най-често срещаните проблеми, които могат да се появят с котешката тоалетна и възможни техни решения.

1. Проблем с местоположението тоалетната

Повечето гальовни животни предпочитат определени видове повърхности, където да ходят до тоалетна. Повечето котки харесват насипни вещества, подобни на пясък. Има случаи обаче, когато мъркащият приятел спира да харесва постелката и решава, че предпочита... килима или леглото.

  • Как да се справим?

‌Обърнете внимание на околната среда на вашата котка.‌ Наблюдавайте къде прекарва времето си. Ако има конкретни фактори, които са допринесли за проблема - отстранете ги. Може би гальовният приятел използва килима, просто защото е на достъпно място, вместо тоалетната, която може да е по-далеч или да е неудобна. Направете предпочитаното местоположение по-привлекателно. В случай че тоалетната е закрита - пробвайте да махнете капака ѝ, за да я направите открита. Много котки предпочитат точно този вид тоалетна, тъй като става по-широка и комфортна.

котешка тоалетнаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

2. Котката има предпочитания относно чистотата на тоалетната

Гальовните животни имат изключително чувствителни сетива за обоняние и допир.‌ Те им помагат да се ориентират в околната среда. Въпреки това, тази чувствителност може също да повлияе на реакцията към нейната тоалетна. Котки, които са свикнали с един вид постелка, може да имат проблеми с различен вид.

  • Как да подходим?

‌Оставете котката да избере собствената си тоалетна.‌ Повечето гальовни животни предпочитат неароматизирана постелка, която прилича на пясък. Котката ви може също да предпочете вида на постелката, която е използвала като коте в приюта или приемния дом, защото се чувства удобна и позната. Ако изглежда, че гальовният приятел е недоволен от избора ви на постелка - опитайте с друг вид.

3. Стрес, поради споделянето с друга котка

Понякога по-възрастна котка в домакинство с няколко котки може да контролира и предотврати достъпа на останалитте до тоалетната. Всеки конфликт между котки в дома може да създаде стресова среда, водеща до проблеми с тоалетната. Ако има достатъчно безпокойство, това може да накара котката да развие проблем с тоалетната. Всеки вид конфликт между котки в едно домакинство може да създаде достатъчно стресираща среда, за да причини често срещани проблеми.

  • Какво да подходим?

Разберете коя котка е тази, която цапа извън тоалетната. Уверете се, че сте предоставили достатъчно тоалетни за всички мяукащи животни в домакинството. Уверете се, че всеки мъркащ приятел има собствено пространство. Може да смените локацията на някои толетни или да опитате с нов вид постелка. Почистете старателно тоалетните със специален препарат, за да сте сигурни, че са изрядно чисти. 

котешка тоалетнаСнимка: iStock

Понякога, ако котката има проблеми с поведението, може просто да се нуждае от подходящо място за почивка. Помислете дали имате достатъчно такива у дома, а също може да опитате да успокоите обстановката и с феромонови спрейове или дифузери, които могат да облекчат ситуацията.

4. Котката изпитва стрес у дома

Ако мяукащият домашен любимец оставя изпражнения на места, различни от тоалетната, общият стрес в домакинството може да е виновен за това.

  • Как да се справим?

Идентифицирайте всички източници на стрес в средата на вашата котка. Понякога те са ясни - преместване, поява на нов човек у дома или липса на някой член на семейството. Грижете се тоалетната да е чиста, поддържайте купите за храна и вода, играйте с котката си и се опитайте да елиминирате източниците на тревожност.

Ако се е появил нов домашен любимец - представете животните плавно. Първоначално могат да бъдат разделени в различни части на дома, за да свикнат с миризмите си. Постепенно можете да ги срещате и да наблюдавате как реагират. Процесът може да отнеме известно време, но когато домашните любимци се адаптират - със сигурност ще започнат да се разбират и да играят или спят заедно.

5. Проблем със здравето

Вашата котка може да е спряла да използва тоалетната поради инфекция на пикочните пътища. Това състояние може да направи уринирането много болезнено за котката. Ако забележите, че тя често влиза и излиза от тоалетната и отделя само малки количества урина - заведете я на ветеринарен лекар.

котешка тоалетнаСнимка: iStock

След като котката е имала болезнено уриниране в тоалетната си, тя може да свърже болката с това място. В резултат на това тя бързо ще развие отвращение.

  • Как да се справим?

‌След като сте завели гальовния домашен любимец на ветеринар, сте получили необходимото лечение и препоръки. Следвайте ги стриктно. Относно тоалетната - почистете я старателно и се погрижете да я направите привлекателна отново. Ако това не проработи - може да смените пясъка или постелката с такива, които не напомнят на котката ви за изпитваната болка.

Проблемите с котешката тоалетна са много неприятни и разочароващи за всеки собственик, но може да сте сигурни, че на котката със сигурност не ѝ е по-приятно. Тя едва ли ще избере да отиде до тоалетна на килима ви без причина. Затова наблюдавайте домашния любимец и се погрижете за неговия комфорт. Почиствайте тоалетната старателно, сменете нейната постелка, вид или локация, ако смятате, че те са проблемът. В случай че котката ви изпитва болка - побързайте да я заведете на ветеринар, тъй като ситуацията може да се влоши.

Виж още