5 хранителни разстройства, които могат да засегнат котките

котка се храни Снимка: iStock

М ного собственици на котки са се сблъсквали с котенца, които са придирчиви към храната, но знаете ли, че котките могат да страдат и от други хранителни проблеми?

Въпреки че „хранителните разстройства“ на котките не са същите като когато се използва терминологията по отношение на хората, те все пак могат да бъдат сериозни и сложни за лечение.

В тази статия ще разгледаме пет хранителни разстройства, които могат да засегнат гальовните домашни любимци и какво да направите, ако подозирате, че котката ви има едно от тези състояния.

1. Пика

Това е състояние, дефинирано като консумация на нехранителни продукти. Котките с това състояние могат да ядат всякакви предмети като вълна, дърво, ленти, пластмаса или канап.

Dogsandcats.bg

Някои натрапчиво смучат или дъвчат предмети от плат като одеяла или дори други котки. Някои породи котки, като Сиамските, са склонни към това поведение и то може да има генетичен компонент. Пика може също да има медицинска или поведенческа причина.

От медицинска гледна точка котките могат да ядат неподходящи храни, защото в обичайната им диета липсват ключови хранителни вещества или имат глисти, хипертиреоидизъм или други заболявания. Консумирането на такива предмети може да е и признак на анемия.

котка се храниСнимка: iStock

Скуката, стресът и безпокойството са често срещани поведенчески причини за пика. Котки, които са били отбити твърде рано, също могат да развият това състояние. Вашият ветеринарен лекар ще трябва да изключи медицински причини за пика, преди да се опита да лекува някакви поведенчески проблеми или компулсивни разстройства.

2. Полифагия

Котките с полифагия показват привидно постоянно желание за ядене. Въпреки че имат ненаситен апетит, те може да не наддават на тегло, както очаквате, или да отслабнат. Полифагията обикновено възниква поради медицинско състояние, въпреки че понякога котките преяждат, защото са отегчени или стресирани, тези котки обаче наддават на тегло.

Хипертиреоидизмът е една от най-честите причини за полифагия при котки, особено при по-възрастните. Диабет, мозъчно заболяване и различни храносмилателни проблеми също могат да причинят това хранително разстройство. Приемът на някои лекарства, най-вече стероиди, може да причини полифагия, обикновено заедно с повишена жажда и уриниране. Лечението ще зависи от основната причина за полифагията.

3. Анорексия

В противоположния спектър на полифагията е анорексията, която се характеризира с намален или напълно изгубен апетит. Те също могат да получат псевдоанорексия, при която все още искат да ядат, но не могат поради някои физически ограничения.

Зъбните заболявания, туморите в устата, болките в челюстта и нервните заболявания могат да причинят псевдоанорексия. Истинската анорексия може да има много причини, включително стрес, гадене, рак, болка, загуба на обоняние или системни заболявания като диабет и бъбречно заболяване.

Котките са предразположени към развитие на опасно състояние, наречено чернодробна липидоза, всеки път, когато не ядат достатъчно дори за няколко дни. Не отлагайте да потърсите помощ, ако котката ви развие признаци на анорексия.

4. Прекалено бързо хранене на котката

котка се храниСнимка: iStock

Някои гальовни животни могат да се хранят толкова бързо, че повръщат след това. Това може да раздразни стомаха и хранопровода на котката с течение на времето. В допълнение, котката е изложена на риск от аспириране (вдишване) на храна или течности, докато се храни прекомерно бързо.

Това хранително разстройство обикновено има поведенческа причина. Например, мъркащ домашен любимец може да се притеснява, че другата котка ще открадне храната му, ако не я консумира достатъчно бързо.

Понякога те просто харесват храната толкова много, че я изяждат много бързо. Използването на бавно или автоматично захранващо устройство може да помогне при закрепването. Ако имате повече от една котка, помислете дали да не ги отделяте по време на хранене.

5. Копрофагия - консумиране на изпражнения

Яденето на изпражнения може да е нормално за малките котенца, но ако не израснат от навика, това може да се превърне в проблем. Копрофагията може да има медицинска причина, като например хранителни дефицити или храносмилателни проблеми.

Котките с полифагия също могат да ядат изпражнения като страничен ефект от ненаситния си апетит. По-често копрофагията е поведенчески проблем, като натрапчив навик, който котката не може да прекъсне.

Тревожността или стресът също могат да причинят това състояние. Докато копрофагията е много по-често срещана при кучета, тя може да се появи и при котки. Лечението включва първо справяне с всяко основно медицинско състояние.

Какво да направите, ако подозирате, че котката ви има хранително разстройство

Както научихме, хранителните разстройства при котките може да имат медицински или поведенчески причини. Ако се притеснявате, че гальовният домашен любимец ви има хранително разстройство, първата стъпка е да посетите вашия ветеринар и да изключите всякакви медицински състояния. За съжаление, това може да е сложно в зависимост от състоянието на вашето коте.

котка се храниСнимка: iStock

Ако основните диагностични тестове не успеят да идентифицират проблем, вашият ветеринарен лекар може да предложи да заведете котката си при ветеринарен специалист по вътрешни болести за по-нататъшно лечение. Тези специалисти са най-добре подготвени да помогнат при лечението на редки и сложни медицински състояния.

Когато медицинските състояния са изключени, вашият ветеринарен лекар може да ви помогне да се справите с всякакви поведенчески проблеми, предизвикващи хранителния проблем на вашата котка. Понякога малки модификации или промени в рутината или околната среда на вашата котка може да са всичко, което е необходимо. По-сложните поведенчески проблеми може да изискват лекарства или насочване към специалист по котешко поведение.

Ако подозирате, че котката ви има някое от тези хранителни разстройства, не отлагайте да потърсите грижи за тях. Мяукащите животни са отлични в криенето, когато нещо не е наред с тях и могат да се разболеят по-бързо, отколкото предполагате. Освен това котките не понасят смущенията в нормалното хранене така добре, както кучетата, особено всяко състояние, което ги кара да ядат по-малко. Така че наблюдавайте домашните си любимци и не правете излишни експерименти с тях, ако виждате че се стресират лесно.

Виж още