5 ползи за здравето от консумирането на котешка трева

котка яде трева Снимка: iStock

В ъпреки че нашите котки са задължителни месоядни животни, създадени да се хранят с месо, понякога те изпитват желание за нещо зелено. Много мъркащи животни предпочитат да търсят и ядат редовно трева, ако могат да я намерят!

Изненадващо, това може да има ползи за здравето, за които може би не знаете.

Докато една външна котка може просто да дъвче трева от тревната площ, една домашната, която няма достъп до трева, може да започне да се интересува от стайните ви растения.

И в двата случая е много по-добре да предоставите на котката си безопасен и нетоксичен сорт, специално предназначен за котки. Да, котешката трева наистина съществува!

Dogsandcats.bg

Защо котките изобщо ядат трева

котка яде треваСнимка: iStock

Съществуват много възможни обяснения защо мяукащите приятели проявяват интерес към това растение. Едно от нещата, които трябва да отхвърлим е митът, че яденето на трева означава, че котката ви е болна. Тази теория е опровергана от изследвания, фокусирани върху това колко често котките, които са яли трева, впоследствие са били болни.

При проучване сред собственици на котки 71 % от котките са били забелязани да ядат трева, но само 11-27 % от тези котки (процентът варира в зависимост от възрастта) дейсвително са хапвали трева, поради медицинска причина.

Изследователите, провели това проучване, стигат до заключението, че всъщност повечето котки ядат трева като начин за стимулиране на стомашно-чревния тракт, което може да помогне за премахване на бактерии от червата. Разбира се, вашата котка най-вероятно няма глисти, но навиците ѝ да яде трева са инстинктивно връщане към времето, когато е била див вид.

Коя трева е най-подходяща за моята котка?

В зоомагазините може да откриете специален сорт трева, който е безопасен за гальовните животни и може да отгледате у дома, за да може котката ви с удоволствие да хапва.

Съществуват много различни сортове котешка трева и вашата котка може да прояви ясни предпочитания към една или друга. Тревите за котки включват смеси, съдържащи пшенична трева, както и треви от овес, лен, ечемик и ръж.

Редовното предлагане на трева на котката ви е чудесна идея. Нека да разберем защо:

1. Тревата е чудесен източник на фибри

котка яде треваСнимка: iStock

Като месоядни животни, нашите котки трябва да се хранят предимно с протеини, но малко количество фибри е полезно в храненето на мяукащия спътник.

Влакнините съставляват само 0,55 % от естествената диета на котките и ще бъдат набавени от източници като козината и костния колаген на тяхната плячка, както и от всички неразградени влакнини, които случайно са се оказали в червата на плячката.

Неразтворимите влакнини, като целулозата в котешката трева, могат да помогнат за поддържане на здрава храносмилателна система и да предотвратят запек и диария.

Тъй като някои храни за котки съдържат по-високи нива на влакнини, отколкото са необходими на котката ви, най-добре е да изберете храна за котки с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на влакнини и да предложите добавка от котешка трева, която котката ви може да избере да яде, когато пожелае. Количеството котешка трева, от което се нуждае мяукащия спътник, е малко, но все пак можете да му дадете възможност да избере да я яде!

2. Тревата съдържа витамини и минерали

Освен че съдържа полезни фибри, котешката трева е богата и на фолиева киселина, хлорофил и витамини А и D, които са чудесна добавка за котките.

Фолиевата киселина, известна още като витамин В9 или фолат, помага за метаболизма на мазнините, повишава нивата на кислород в кръвта на котката и помага за синтеза на нова ДНК. Всички тези фактори подпомагат растежа и развитието на вашата котка от малко коте в здрава зряла котка. Недостигът на фолиева киселина може да доведе до анемия, така че добавка под формата на котешка трева е чудесен начин да се уверите, че котката ви получава достатъчно фолиева киселина.

Хлорофилът придава на тревата яркозеления ѝ цвят. Той също така може да помогне за освежаване на дъха на котката ви и въпреки че вероятно не това е причината котката ви да яде трева, това е от полза за нас като нейни собственици! Доказано е, че хлорофилът е ефективен като още един начин за повишаване на нивата на кислород в кръвта на вашата котка.

Котките не могат сами да синтезират или произвеждат витамин D, но за разлика от нас, хората, те не могат да произвеждат витамин D и в отговор на слънчевата светлина. Така че, независимо дали котката ви живее на навън или вътре, тя трябва да си набавя 100% от витамин D от храната. Котешката трева е богата на витамин D, така че предлагането на малко трева е чудесен начин да се допълни съдържанието на витамин D в храната за котки.

Витамин А е друго важно хранително вещество, което помага на котката да поддържа здрава имунна система, включително и кожата си. Той също така подпомага нощното виждане. Витамин А има антиоксидантни свойства и може да помогне на котката ви да се пребори с последиците от замърсяването на въздуха и дори се смята, че има противоракови свойства.

3. Тревата може да помогне за контролиране на космените топки

котка яде треваСнимка: iStock

Котките, които живеят на закрито, прекарват повече време в грижа за себе си, отколкото техните външни събратя, в резултат на което е по-вероятно да страдат от космени топки в стомаха си. Това важи особено за дългокосместите домашни котки.

Някои мяукащи животни изхвърлят тези космени топки заедно с изпражненията си, а други може да ги повърнат.

Можете да си набавите специфични видове храна за котки, които да ви помогнат да предотвратите образуването на космени топки. Но осигуряването на малко трева също може да помогне за контролиране на космените топки, тъй като фибрите помагат за естественото преминаване на храната.

4. Тревата може да спре котката да яде други, опасни растения

Ако не осигурявате на котката си зеленина под формата на безопасна и нетоксична трева, тя може да започне да се вглежда в домашните ви растения. Известно е, че котките проявяват интерес към растенията, така че е логично да им предложите алтернатива!

Много от нас третират тревните си площи с пестициди или торове, които могат да бъдат токсични за вашата котка, ако се случи да погълне малко трева, след като току-що е била третирана. Изненадващ брой стайни и градински растения са токсични за котките и последното нещо, което някой от нас иска, е да разболее котките си, ако случайно ги погълнат някое растение.

5. Това е чудесна дейност за разнообразяване на живота домашните котки

Мъркащите приятели, които живеят навън, естествено получават по-малко стимулация о нт околната среда, отколкото тези, живеещи на навън или които периодично се разхождат. Прекарването на време на открито може да бъде полезно за котките от физическа и психическа гледна точка, но много отас избират да държат котките си у дома, защото е по-безопасно.

Но това означава, че трябва да осигурим на нашите домашни котки много възможности за разнообразяване на средата, за да могат котките ни да поддържат естественото поведение, което наблюдаваме навън. Това включва драскане, изследване и, разбира се, дъвчене на трева!

Добавянето на една или две саксии с котешка трева в къщата позволява на нашите домашни котки да се отдадат на поведение, което вероятно им липсва у дома, а именно да дъвчат безопасни растение.

Недостатъци на котешката трева

котка яде треваСнимка: iStock

Действително няма толкова много недостатъци да предоставите на котката си възможност да гризе вкусна трева.

Но ако изглежда, че котката ви яде прекомерни количества котешка трева, може би не е лоша идея да я заведете при ветеринарен лекар. Прекомерното съдържание на витамин D в храната на котката може да доведе до проблеми. Вашият ветеринарен лекар ще иска да прегледа котката ви, за да се увери, че тя не страда от недостиг или прекомерно количество хранителни вещества.

Предлагането на котката ви на подходящ вид нетоксична трева, предназначена за котки, е чудесен начин да ѝ дадете добавка към месната диета. Разбира се, не всяка котка ще оцени зеленината, но определено си струва да опитате, за да видите дали вашата котка я харесва.

Преди да предложите на котката си трева, трябва да се консултирате с ветеринарния си лекар, за да сте сигурни, че добавката няма да е излишна към диетата на котката ви.

Виж още