5 причини да храните котката си с пъзел

котка се храни Снимка: iStock

П омислете как храните котката си. Повече от вероятно е да предоставяте гранули или мокра храна в купа веднъж или два пъти на ден, на едно и също място всеки ден. И все пак котките са естествени хищници, чиито поведенчески нужди са много подобни на техните диви събратя.

Естественият модел на хранене за дивите котки е да ядат няколко малки хранения през деня, с няколко опита за лов дневно. От тези ловни усилия само около половината всъщност водят до улавяне на плячка.

Това е далеч от начина, по който храним нашите домашни котки. С увеличаването на котешкото затлъстяване и поведенческите проблеми (особено при котки, отглеждани у дома), използването на алтернативни методи за хранене на вашата котка може да бъде изключително полезно. В тази статия ще обсъдим използването на хранилки за пъзели като алтернативно средство за хранене.

Какво представляват хранилките за пъзели?

котка се храниСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Хранилката за пъзели е предмет, който съдържа храна или лакомства, които вашата котка трябва да манипулира, за да има достъп до хранителните продукти. Те могат да бъдат мобилни (което изисква да бъдат навивани или бутани) или стационарни.

Подвижните хранилки най-често са топки, тръби или други предмети и обикновено имат дупки за освобождаване на храна. Стационарните пъзели обикновено имат здрава основа с дупки или канали, които котките трябва да използват езика или лапите си, за да извадят храната.

Може да отнеме малко време, за да научите котката си да използва хранилка пъзел, но проучванията показват, че котките, които се хранят по този начин са по-щастливи и физически по-здрави.

Те също така показват по-малко поведенчески проблеми като агресия и прекомерна грижа за козината. Тези показатели ни позволяват да заявим, че хранилките с пъзели, които позволяват на нашите котки да се възползват от естествените си ловни инстинкти, са от голяма полза за нашите котешки приятели.

Хранилките за пъзели се предлагат в много различни стилове, които включват ловния инстинкт на вашата котка. Представяме ви 5 причини да ги включите в храненето на гальовния спътник.

1. Насърчават умствената стимулация и намаляват скуката

котка се храниСнимка: iStock

Все по-често, особено в градска среда, нашите котки живеят у дома. Животът само на закрито понякога може да доведе до скука и липса на подходяща умствена стимулация, която котката естествено би изпитала, когато е навън. Пъзелът при храненето принуждава вашата котка да работи и да използва мозъка си, за да стигне до храната си. Това помага да победи скуката и може да бъде много положително и възнаграждаващо за вашия космат приятел!

2. Насърчават физическата активност

Затлъстяването е нарастваща епидемия сред нашите приятели котки. То увеличава риска от много значими медицински заболявания като ставни проблеми, рак, котешки диабет и високо кръвно налягане. Хранилките пъзели насърчават вашата котка да „спечели“ храната си и да яде по-бавно. Доказано е, че намаляват разпространението на затлъстяването сред котешката популация.

3. Забавят скоростта на хранене

Много котки се хранят толкова бързо, че това води до неприятно повръщане на котешка храна някъде из къщата. Пъзел хранилки принуждава тези лакоми котенца да забавят темпото и да работят за храната си.

4. Позволяват естествено ловно поведение

Не е тайна, че котките обичат да ловуват; това е здраво заложено в тяхната ДНК. Традиционният начин на хранене на нашите котки не им позволява да се държат естествено, което води до развитие на фрустрирано поведение. Пъзелите позволяват това естествено ловно поведение да бъде въздействано от вашата котка, което води до положително психическо и физическо обогатяване.

5. Намаляват стреса и свързаните с него медицински състояния

котка се храниСнимка: iStock

Проучванията показват, че хранилките с пъзели намаляват стреса и безпокойството при котките. Те също са били използвани като част от многостранно управление на състояния, свързани със стрес при котки, като прекомерно поддържане на козината, котешки идиопатичен цистит, неправилно уриниране, затлъстяване, неподходящо агресивно поведение и поведение на страх.

Ако подозирате, че вашата котка страда от някое от тези заболявания, винаги говорете с вашия местен ветеринарен лекар, за да сте сигурни, че вашият домашен любимец ще получи правилното лечение.

Пъзелите са едно от най-добрите аксесоари, които може да купите за вашия мъркащ приятел. За да направите храненето му забавно и раздвижено - не се колебайте да опитате. Не е нужно да харчите много пари, за да купите специален, а може да изработите такъв. Дори и да поставите малки купички храна на различни места в апартамента ви би било достатъчно, за да лишите мяукащия приятел от скуката.

Виж още