5 причини, поради които котката ви разравя пясъка си в тоалетната

Котешка тоалетна Снимка: IStock

М акар и да не ни е много приятно, съвсем естествено е гальовните животни да разравят пясъка си от тоалетната. След като свършат работите си, те трябва да заровят урината или изпражненията си, като това се прави, за да покрият миризмите си и да останат скрити за по-големи хищници. Въпреки че такива няма във вашия дом, този котешки инстинкт е наследен от мяукащите приятели, но понякога това може да излезе леко извън контрол. 

В случай че гальовният домашен любимец разравя постелката си от тоалетната прекалено много, може би се чудите защо това е така. Всъщност, има 5 потенциални причини, поради които котките могат да разравят прекалено много постелката си от тоалетната. 

1. Инстинкти

Както споменахме - в дивата природа част от естествените инстинкти на вашата котка е правилно да заравя и прикрива отпадъците си, за да не я открият хищници, които могат да са наоколо. Някои мяукащи животни могат да заравят изпражненията и урината по-старателно от други, в резултат на което половината им постелка да се окаже извън тоалетната.

Тъй като това действие от мъркащите животни е инстинктивно, трудно можете да го спрете. Ако много ви пречи - можете да опитате със закрита котешка тоалетна и да поставите котешко “килимче” пред нея, което да улавя разпръснатия котешки пясък. 

Dogsandcats.bg

2. Игра

Някои котки обичат да копаят доста усърдно и, ако вашият мъркащ приятел е един от тях - може просто да смята, че това е чудесно място за игра. Това е особено често срещано при котенцата, тъй като те са много игриви и използват всеки един момент, за да се забавляват. Отпадъците и начинът, по който се движат може просто да са твърде примамливи за тях, а след като са заровили изпражненията си, може да изглежда като забавна игра просто да ги изровят отново. 

Докато повечето мъничета ще надраснат този навик, при възрастни котки може да бъде трудно да се спре. Ще трябва да поработите, за да отучите котката си да играе в тоалетната си, като я “примамвате” с играчка и я насочвате в друга посока. 

Котешка тоалетнаСнимка: IStock

3. Проблеми с тоалетната или пясъка към нея

Една от най-честите причини гальовните животни да ровят твърде старателно и да разравят тоалетната си е, ако нещо не им е по вкуса - мръсна тоалетна, неподходящ пясък, лош размер или местоположение. Тук възможностите са много, но можете да опитате различни неща - да смените локацията, да се постараете да почиствате тоалетната редовно или да опитате с друг пясък. 

4. Поддръжка на лапите

Подобно на начина, по който се налага често да се грижим за петите си и да премахваме мъртвата кожа от там, котките също може да имат моменти, в които трябва да “масажират” лапите си. Тъй като котешкият пясък е груб, той може да действа като ексфолиант за лапите на мъркащия приятел, който се опитва да ги масажира или успокои. Ако случаят е такъв - прегледайте лапите на котката си, тъй като не е изключено да се е наранила и това да причинява дискомфорт, за който трябва да се погрижите. 

5. Териториални войни

Ако имате повече от една котка в дома си, прекомерното разравяне на тоалетната може да се дължи на териториалното поведение на мъркащите животни. Котките често използват феромоните на лапите си, за да маркират територия като собствена и да оставят аромата си, за да покажат на другите котки, че това е тяхното място! Възможно е една котка да твърди, че тоалетната е нейна и да иска да уведоми другата котка за това. Този проблем би могъл да се реши лесно, когато поставите допълнителна тоалетна, за да може всеки мъркащ приятел да има собствено пространство. Все пак, правилото за тоалетните гласи, че всяка котка трябва да има собствена, плюс една допълнителна. 

Разравянето на котешката тоалетна е едно от тези неща, с които трябва да свикнем когато живеем с мъркащ приятел. Котките едва ли ще спрат да го правят, което би могло да създаде неудобство на нас и разнесен пясък на различни места в дома. Редовното почистване, както и закритите тоалетни могат да помогнат за по-малкото разнасяне на пясъка в дома. 

Виж още