5 причини, поради които котките обичат да използват тоалетната си

котка и котешка тоалетна Снимка: iStock

М оже да не ви хареса почистването на котешката тоалетна, но наличието на такава е задължително, ако имате котка. Също така, да си го кажем честно - не е толкова голям проблем да отделяме по 5 минути на ден, за да изчистим котешката тоалетна! В крайна сметка собствениците на кучета имат доста по-времеемки задължения относно тоалетните навици на домашните любимци, които трябва да се изкарват навън. Така че, запретнете ръкави и недейте да неглижирате котешката тоалетна!

Знаете ли, че всъщност мъркащите животни в повето случаи харесват тоалетните си и нямат проблеми да ги използват, освен ако налице няма друг проблем? И така - защо мяукащите приятели използват тоалетните си, ще научим сега!

1. Това е техният инстинкт

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

Чудили ли сте се някога как котенцата изглежда се научават да използват тоалетна толкова бързо? Обучението за ходене в тоалетна не е толкова трудоемко.

Dogsandcats.bg

Всъщност много котенца изглежда се насочват направо към новата си кутия за тоалетна почти естествено. Някои може да се нуждаят от помощ и да бъдат поставени вътре или да се изсипе тяхна урина, за да ги привлече с миризмата, но като цяло нещата се случват доста бързо при повечето гальовни животни. Това е така, защото естественият инстинкт на котето е да ходи до тоалетна на място, където може да зарови отпадъците си - пясък, пръст или друго подобно.

2. Те могат да прикрият миризмата си

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

„Копаенето“ позволява на котките да заравят отпадъците си, за да не привличат хищници. Ето защо е типично за котките да ровят в тоалетните си. Вярно е, че това води до мръсотия и разпръскване на котешка тоалетна в дома ни, но в крайна сметка - това е нормално котешко поведение. Винаги може да поставите котешко килимче пред входа на тоалетната, за да не позволявате разпръскването на пясък навсякъде.

3. Котките обичат да копаят

Ровенето е нормално котешко поведение. Когато котките го правят или драскат по страните на тоалетната, те освобождават миризмата си от ароматните жлези в лапите си. Това е техният начин да маркират своята територия и да уведомят другите котки в домакинството, че тази конкретна тоалетна принадлежи на тях.

4. Те се чувстват в безопасност

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

Котките са най-уязвими, докато ходят до тоалетна, така че е естествено да предпочитат да вършат работата си на място, където се чувстват сигурни. Това може да означава отворена тоалетна в тих ъгъл на къщата, но също така вашата котка може да предпочете покрита тоалетна с капак за допълнително уединение.

5. Котешката тоалетна помага на котката, за да я поддържа чиста

Котките са много чисти същества. Тоалетната предпазва котката ви от бъркотия, защото котешката тоалетна ще абсорбира всякаква течност и ще намали миризмите на котешки изпражнения.

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

Пвечето котки харесват тоалетната си и, ако е достатъчно чиста, на добро местоположение и е по вкуса им. Ако имате две тоалетни още по-добре, тъй като повечето котки обичат да имат избор. И все пак, проблемите с котешката тоалетна се случват често. За да ги предотвратите - уверете се, че всичко е наред с котката ви. Тя не е стресирана и е в добро здраве. Ако сте изключили медицинските причини, тогава ви остава да дълбаете поведенческите.

Виж още