5 причини, поради които ушите котките щръкват настрани

котка в близък план Снимка: iStock

К отките са известни със странното си поведение, но едно странно поведение, което продължава да озадачава собствениците на домашни любимци, е когато държат ушите си щтръкнали настрани, напомнящи на самолет. Това на пръв поглед странно поведение има цел и не е задължително котката ви да има щръкнали уши, дори и да изглежда очарователно. Въпреки това имайте предвид, че котка с щръкнали настрани уши може да бъде оставена сама. Често тази позиция означава, че мъ

Позицията на ушите на котката често се използва като форма на комуникация, а в случая натова обикновено е индикатор, че котката ви се чувства стресирана, тревожна или уплашена и иска да бъде оставена на мира. Ако не оставите котката си сама и не ѝ дадете необходимото пространство, тя може да започне да развива признаци на агресия. И така - да видим кои са най-често срещаните причини ушите на мъркащите животни да застават настрани:

1. Заплахи или хищници

котка в близък планСнимка: iStock

Котките използват своите уши като система за ранно предупреждение за потенциални хищници или неща, които виждат като заплаха. Това може да е ново куче, което току-що сте довели в къщата, нещо, което виждат навън, или дори нов човек, който смятат за заплашителен, дори ако човекът не му навреди. Като ушите се сплескатнадолу, това е знак, че вашата котка може да се чувства малко агресивна и и да заеме защитна позиция, докато се подготвя да се пребори със заплахата.

Dogsandcats.bg

2. Страх и стрес

Когато котките са уплашени, те често ще вдигнат ушите си, за да открият по-добре и да се вслушват за потенциални заплахи, дори ако наблизо няма нищо видимо заплашително. Като вдигне ушите си, котката може по-лесно да чуе посоката на всяка възможна опасност и да реши дали е безопасно да остане на място или да избяга. Или котката може да е в нова среда, която не е запозната, но това им причинява стрес.

3. Фокус

котка в близък планСнимка: iStock

В тази позиция, котката може да се фокусира върху нещо в далечината, особено звуци, които може да я стресират. Котка може също да потрепва ушите си. Като потрепват ушите си, котките могат по-добре да определят откъде идват звуците и да ги насочват по-точно. Ето защо котките често накланят глави, когато слушат нещо.

4. Предпазливо любопитство

Котките могат да покажат вдигнат ушите си и да ги разперят настрани, когато са любопитни за нещо или искат да проучат какво се случва, като в същото време внимават за това. Ако котката ви е с вдигнати уши и нащрек, има вероятност да е чула или видяла нещо, което е събудило интереса ѝ и иска да знае повече!

5. Внимание

Вашата котка може да държи ушите си настрани, когато иска да забележите нещо! Независимо дали е птица навън или звънец на вратата, котките често използват това поведение, за да привлекат вниманието ви и да ви покажат, че нещо се случва и те го осъзнават.

котка в близък планСнимка: iStock

Котешките уши могат да ни осигурят представа за това, което могат да мислят нашите космати приятели. В случай на щръкналите настрани уши това обикновено означава, че котката ви е уплашена или нервна и иска да бъде сама. Следващия път, когато видите котешкия си приятел готов за излитане, дайте на котката си малко място да се успокои и ушите им трябва да се върнат към нормалното положение за нула време.

Виж още