5 причини защо котките обичат да се крият на тъмни места

котка на тъмно Снимка: iStock

К отките обичат да се крият зад мебели, в кутии и под почти всеки предмет, под който могат да се поберат. Те са толкова скрити, че може да се окажете, че разклащате торба с лакомства, само за да сте сигурни, че все още са в къщата ви! Но чудили ли сте се някога защо вашият котешки спътник често се крие на малки тъмни места?

Не се притеснявайте - за котките криенето на тъмни места е нормално поведение! Има много интересни причини вашата котка да е шампион по криеница, така че продължавайте да четете, за да научите!

1. Естествени инстинкти на вашата котка

котка на тъмноСнимка: iStock

Котките са естествени ловци и всеки добър ловец знае привлекателността на елемента на изненадата! Вашето коте намира тези места за отлични за дебнене на плячката си и всичко това датира от дивите приключения на техните предци в горите, ловуващи мишки и други малки същества. Вашата котка обаче може да дебне играчка на пода, слънчево зайче или пръстите на краката ви.

Dogsandcats.bg

Ако изглежда, че вашата котка се стрелва навътре и навън от скривалищата, вероятно това се случва. Разбира се, някои котки просто обичат да се крият и да се преструват, че дебнат плячката си. Понякога криенето е също толкова забавно, колкото и хващането. Затова не се изненадвайте, ако котката ви просто се скрие и се взира с големи, разширени очи.

2. Светлинна чувствителност

Знаете ли, че котките имат напълно различна представа за света от хората? Котешкото око възприема светлината много по-различно от нашето. Котешката ретина има повече пръчковидни рецептори (те са чувствителни към светлина, движение и форма), отколкото конусовидни рецептори (чувствителни към цвят). Това означава, че очите им приемат много повече светлина от нашите, което означава, че нашите изкуствени електрически крушки понякога може да им идват в повече. Отсрочката от светлината в тяхното малко скривалище може да е точно това, от което се нуждаят, за да дадат почивка на очите си. В замяна обаче те виждат доста добре в тъмното!

котка на тъмноСнимка: iStock

Котките могат да се скрият на тъмни места, когато се опитват да спят. Точно като вас, котките предпочитат да спят, когато е тъмно, въпреки че често спят през деня.

Също така те обичат да се чувстват уютно и когато дремят. За една котка това означава да намери затворено, удобно пространство, в което да се скрие.

3. Котката ви иска да не я безпокоят

Обичате ли да се събуждате на всеки 5 минути, докато се опитвате да подремнете? Не? Е, нито вашата котка. Котките обичат да подремват през деня, но много малко е дълбокият сън; повечето просто дреме, което е много леко. Всеки път, когато нещо безпокои котката ви през деня, те се събуждат, за да реагират, точно както биха направили в дивата природа - и много фалшиви аларми могат да бъдат досадни. Мъркащият приятел може да подремне някъде на топло и тъмно място, където е по-малко вероятно да бъде притесняван.

4. Техният вътрешен часовник

Котките са крепускуларни същества. Това означава, че обикновено са най-активни вечер и рано сутрин; в дивата природа, това е времето, когато те биха ловували. По-ниските нива на светлина в техните скривалища може да подмамят вътрешния им часовник и да им дадат повече енергия, отколкото в по-светлите части на вашия дом. Когато котката вече е спала през по-голямата част от деня, тя може да се измъкне в слабо осветените зони, за да играе. Изкуствените светлини могат да объркат вътрешния часовник на котката и някои може да се опитат да поправят това, като избягват светлините напълно.

котка на тъмноСнимка: iStock

5. Безопасността е ключова

Много поведения на животните се въртят около безопасността и това не е изключение. Котките не се крият само, за да скачат върху плячка или да избегнат безпокойството – те могат също да се скрият, за да избегнат собствените си хищници. Котките често са плячка за вълци, лисици, големи грабливи птици (помислете за ястреби или сови) и дори други котки! Скриването от тези хищници само по себе си е важен инстинкт за оцеляване. Много котки се наслаждават на самия акт на криене. Това е вид игра за котки, точно както хората могат да седят някъде уютно с чаша кафе. Приятно е и котките често не се нуждаят от друга причина.

Когато са стресирани, котките може да се крият повече от обикновено. Често това е така, защото тялото им е в режим на „опасност“ и един от начините, по които се опитват да останат в безопасност, е като се крият. Котките, които са болни, ще направят същото по същата причина. ако една котка е болна, те са по-склонни да станат жертва на друг хищник. Следователно да останат скрити е един от малкото начини, по които могат да се борят с това.

котка на тъмноСнимка: iStock

Котките са интересни и сложни същества. Въпреки че може да ви се струва странно, че мъркащият приятел често не се вижда никъде, криенето на тъмни места е от решаващо значение за тяхното благополучие. Няма причина да се притеснявате, ако котката ви се крие на тъмни места. Често котката обича да се крие! Това е естествено поведение, което повечето гальовни животни проявяват поне през известно време. Трябва да се тревожите само ако изглежда, че котката ви се крие прекалено много, тъй като това може да е признак на основно заболяване.

Виж още