5 причини защо не трябва да обличате котката си в костюм за Хелоуин

Котка с костюм за Хелоуин Снимка: IStock

Х елоуин наближава и костюмите са в съзнанието на много хора. Дори и да не честваме официално този празник в България, много хора все пак избират да се забавляват и маскират, за да го отпразнуват.

Истина е, че същестуват много красиви и забавни дрехи за домашни любимци, които бихме могли да сложим на котката си за Хелоуин, но въпросът е дали мяукащият приятел ще ни позволи това? Дори и да разреши да го облечем в очарователна дреха - дали това е добре за него? 

Котките харесват ли да бъдат обличани

Въпреки че със сигурност някои мъркащи животни, които са били облечени в костюми за Хелоуин (или каквито и да било костюми) от времето, когато са били малки котенца и вече са свикнали с това, не означава, че това е добре за тях. Те може да търпят костюма или дрехата и дори да нямат нищо против, но в тази статия ще обсъдим дали наистина им харесва, ако можеха да говорят.  

В тази статия ще обсъдим 6 причини, поради които не би следвало мъркащите животни да се обличат в костюми за Хелоуин.

Dogsandcats.bg

1. Притъпяване на сетивата

Всички знаем, че котките са хищници, но много хора не осъзнават, че поради малкия си размер гальовните животни също са и плячка. Те зависят от всичките си сетива, за да бъдат наясно какво се случва в средата наоколо.

Костюми, които покриват ушите им, мачкат им мустаците или ограничават способността им да виждат или да се движат, могат да причинят ненужен стрес.

Дори и да знаете, че нищо не да дебне котката ви, тя обаче не знае това. Освен това, в домакинство с много котки, където има дори най-малкото количество враждебност, допринася за стреса на гальовния домашен любимец, може да бъде изключително стресиращо за котката ви да бъде облечена и да не може да се “отбранява” в случай на нужда.

2. Невъзможност на котката да избяга

Костюмът може да ограничи способността на мяукащия домашен любимец да се движи свободно, което може да създаде безпокойство. Котките са много гъвкави и са свикнали да могат да се катерят, скачат, усукват или дори да се гмуркат под мебел с мигване на окото.

3. Чувство за дискомфорт

Котка с костюм за ХелоуинСнимка: IStock

Дори ако изглежда, че костюмът не нарушава способността на котката да се движи, материалът може просто да е неудобен за козината му. По същия начин, по който ние имаме чувствителност към определени материи и не се чувстваме комфортно. Ако обикновено поставяте нашийник на котката си, помислете за момента, в който за първи път се опитахте да го поставите. Със сигурност не е било лесно, а мъркащият домашен любимец е бил уплашен. А сега си представете какво изпитва котката, ако се опитате да облечете цялото ѝ тяло в костюм.

4. Проблеми със собствения аромат

Котките използват обонянието като основен метод за комуникация и идентификация. Самият костюм ще има непознат аромат, който ще покрие козината на мяукащия ви приятел. Тази непозната миризма може да е обезпокоителна хем за котката с костюм, хем за другите котки в дома, които може да не разпознаят костюмираното коте.

След като костюмът бъде премахнат, котката вероятно ще прекара много време в миене на козината, за да възстанови познатата си миризма.

5. Риск от задавяне

Някои костюми имат части, които лесно могат да бъдат сдъвкани, особено ако котката е решена да свали това, което носи. Частите от костюма могат да бъдат погълнати, което може да доведе до задавяне или запушване на червата.

С други думи - насладете се на своя Хелоуин (ако празнувате) и оставете вашата котка също да му се наслади по начин, който осигурява безопасност, сигурност и комфорт. Макар че котката ви би изглеждала очарователно в костюм - тя със сигурност не е на това мнение. Вместо да я обличате - можете да зарадвате домашния си любимец с лакомства или нова играчка. Бъдете сигурни, че ще бъде много по-щастлива!

Виж още