5 съвета как да сложите нашийник за котка

котка каишка Снимка: iStock

В секи собственик на домашен любимец знае, че нашийникът e важен аксесоар. При кучетата е задължителен, докато при мъркащите животни той може да е по-скоро пожелателен или необходим, ако мъркащият приятел се разхожда навън - в двор или наоколо. 

Нашийникът е мястото, където може да поставите съществена информация за себе си, в случай че домашният любимец се изгуби. Но поставянето на нашийник на котка не е толкова лесно.

В допълнение към тяхната яростно независима природа, може да е трудно да разберете как да поставите нашийника, така че да стои добре и да не пречи на мяукащия приятел.  В тази статия ще предоставим някои съвети как да улесните поставянето на нашийника на своенравния домашен любимец.

Някои котки могат да бъдат относително спокойни, докато се опитвате да им сложите нашийника. Други ще се борят с вас със зъби и нокти, съпротивлявайки се яростно.

Dogsandcats.bg

1. Изберете подходящ нашийник

котка каишкаСнимка: iStock

Вашата котка винаги трябва да се чувства комфортно. Някои нашийници могат да бъдат твърди и неудобни за носене от гальовния домашен любимец. Размерът на нашийника също е важен детайл. Обикновено тези продукти имат информация за размера, така че се уверете, че сте взели правилния такъв.

2. Предварително оразмерете нашийника преди да се опитате да го поставите на котката

След като сте се сдобили с този котешки аксесоар и той пасва на домашния любимец, трябва да го регулирате каишката, така че да приляга на врата на вашата котка. Не бива нито да е твърде хлабав, защото мъркащият приятел ще се измъкне, но не трябва и да стяга. Наложете нашийника, така че ориентировъчно да успеете да прецените необходимата настройка. 

3. Добавете аксесоарите към нашийника

Ако трябва да добавите плочка с вашата информация - поставете я преди да се опитате да сложите нашийника на котката. Независимо от това как искате да “украсите” нашийника на вашата котка, вероятно ще бъде много по-лесно да го направите, преди всъщност да го поставите на врата им.

4. Помолете за помощ при първото поставяне

Ако имате буйна котка или просто се нуждаете от някой, който да ви помага ще улесните значително процеса. При някои мяукащи животни поставянето на нашийника става сравнително лесно без твърде много борба, докато при други - може да не успеете от първия ден. Съветваме ви да изберете момент, в който гальовния приятел да е спокоен - например през деня, когато котките обикновено спят или са сънливи. 

котка каишкаСнимка: iStock

След поставянето задължително дайте лакомство на мяукащия приятел и го похвалете. Със сигурност ще видите котката си да се опитва да премахне нашийника, но не правете нищо. Просто я оставете да свикне. В случай тя много се противи и видимо не е доволна - махнете каишката и повторете процедурата на следващия ден. 

При някои гальовни животни може да отнеме известно време да свикнат с носенето на нашийник, така че за да успеете - не се отказвайте и бъдете постоянни.

5. Проверете дали нашийникът е закопчан

След като го поставите - задължително се уверете, че няма да падне. Често си мислим, че сме успяли да поставим нашийника, но той се оказва хлабав и закопчан грешно. Затова проверете внимателно дали всичко е наред. 

Видове нашийници за котки

В днешно време има толкова много различни продукти за домашни любимци (и не само), че е трудно да се каже кой е най-добрият. Що се отнася до нашийниците, някои са функционални, докато други са по-скоро за красота.

Можем да разделим различните такива на няколко основни вида:

  • Традиционни

Те обикновено са изработени от полиестерна или найлонова лента, създавайки здрава яка, която ще издържи за ежедневна употреба. Те обикновено идват с метални или пластмасови катарами и имат точка за регулиране.

Това е най-разпространеният и практичен от всички нашийници за котки.

  • Катарама на колан

Нашийниците с катарама за колан са по-малко стандартни за котки и по-скоро подходящи за кучета. Но все още има някои определени селекции, които можете да намерите и биха били подходящи за гальовния спътник. Като цяло тези видове нашийници пасват по същия начин, по който коланът прикрепва дрехите ви. Могат да се открият с метална или пластмасова катарама.

котка каишкаСнимка: iStock

Въпреки че като цяло теизглеждат добре, не винаги са толкова функционални. Също така могат да бъдат трудни за поставяне. Замислете се, че понякога е трудно да уцелите дупката на собствения си колан, какво остава за бореща се котка. 

На финала трябва да кажем, че ако котката ви не излиза навън - едва ли има нужда да ѝ поставяте нашийник, така че може да си спестите това обучение. От друга страна - ако имате мъркащ приятел, който скита из двора или ще го обучавате да ходи на каишка - със сигурност ще трябва да минете през този процес. Както при всяко обучение на котките - трябва да подходите с разбирателство, търпение и разбира се… лакомства. 

Виж още