5 съвета за действие, ако котката ви успее да се измъкне навън

котка навън Снимка: iStock

Б лагодарение на естественото любопитство на котките и невнимание на собствениците, за съжаление е често срещано явление за домашни котки да излизат навън. Вашата опортюнистична котка може да успее да се измъкне през външната врата, която сте забравили малко по-дълго или пък през прозореца, който не е обезопасен със здрава мрежа.

Независимо как вашата котка, която иначе живее вкъщи се е измъкнала навън или го прави често, бързото действие е ключът към връщането им. Независимо дали вашата котка в момента е изчезнала или искате да сте подготвени за най-лошото, трябва да сте подготвени.

1. Огледайте се наблизо

котка навънСнимка: iStock

Повечето котки, живеещи само у дома, не са свикнали със звуци, миризми и гледки на открито. Това сензорно претоварване е по-вероятно да шокира и изплаши, отколкото да примами и насърчи котката в. В резултат на това повечето домашни котки се крият или се плашат, щом разберат, че наистина са излезли навън. Котките са плахи животни, които са най-заинтересовани да се защитят, така че е малко вероятно да се отправят към неизвестното… поне не веднага.

Dogsandcats.bg

Ако откриете бързо, че мяукащият приятел се е измъкнал, има голям шанс, че все още да е наблизо.

Претърсете района, като обръщате особено внимание на потенциални места за скриване. Погледнете зад храстите, под верандата, в гаража си и отстрани на къщата или блока. Също така е важно да запазите спокойствие, докато търсите. Вашата котка вече е стресирана и вашите неистови викове могат да я изплашат и да избягат по-далеч.

2. Разпространете новината за избягала котка

Ако не намерите котката си бързо из къщата, следващата стъпка е да разпространите новината. Котките са бързи и се крият навсякъде. Със сигурност е добре да информирате съседите си, че търсите гальовния си приятел, който е избягал.

котка навънСнимка: iStock

Можете да изпратите съседите си една от стотиците снимки на котки, които имате на телефона си, или да разпечатате листовки и да ги раздадете, както и да ги разлепите в квартала. Социалните мрежи също са много важно място, на което да публикувате за вашата котка. Обърнете се към групи на квартала, местни приюти и ветеринарни клиники.

3. Поставете познати аромати навън

Ако вашата домашна котка никога не е излизала, ще бъде лесно за нея да се изгуби. Мяукащите приятели имат свои собствени трикове, за да намерят пътя си, и ще разчитат до голяма степен на обонянието си. Ако вашата котка може да ви помирише, тя може да намери пътя обратно към дома.

Помогнете на обонянието на вашата котка, като изнесете познати аромати навън. Разположете дрехите, които сте носили наскоро, или одеялото, с което обикновено се гушкате, на верандата или близо до мястото, където котката ви е излязла за първи път. Можете също така да извадите тяхната тоалетна, за да се възползвате от тези силни и познати аромати. Имайте предвид обаче, че съдържанието на споменатата тоалетна може да привлече и други животни.

4. Продължавайте да търсите в правилното време

котка навънСнимка: iStock

Котките са клепускуларни същества, което означава, че са най-активни по здрач и призори. Сама по себе си котката ви най-вероятно ще се скрие и спи през деня. Ако са достатъчно уверени или гладни, за да излязат на открито, това вероятно ще бъде рано сутрин и вечер. Това е моментът, в който трябва да сте навън и да викате името им.

Колко далеч се скита вашата котка ще зависи от няколко фактора, включително наличието на храна и вода, техния пол и нивото им на увереност. Котка, която не е кастрирана, ще измине невероятни разстояния в търсене на партньор. Гладна котка може също да продължи да ходи, докато не намери място с добър източник на храна.

5. Помислете за хуманен капан

Когато домашна котка излезе навън, тя може да се изплъзне от вашите усилия за търсене, независимо от това колко много ви обича и колко ви липсва. Тя може да се изгуби и да се уплаши. В тези случаи хуманен капан, който се използва от организациите за „хващане“ и освобождаване на котките след кастриране, може да ви помогне.

Ако не искате да купувате капан, обърнете се към местните приюти, за да видите дали имат такива под наем. След като имате капан, използвайте любимата храна или лакомство на вашата котка и нещо, което мирише на вас, за да я примамите вътре.

Имайте предвид обаче, че вашата котка няма да е единственото животно, привлечено от тази котешка храна. Може да хванете друга бездомна котка.

котка навънСнимка: iStock

Фактът, че котките са бързи, уплашени и умело неуловими, може да затрудни намирането им. Също така не помага, че поради високата популация на диви котки в някои общности, много хора игнорират бездомните и приемат, че са част от колония.

Това обаче не означава, че трябва да се откажете, ако вашата вътрешна котка излезе навън. Много домашни котки се връщат у дома сами, макар и след време. Други се обръщат към хората, търсейки помощ.

Като внимавате за отворени врати, поставите на котката си микрочип и или нашийник (стига котката ви да позволи), това ще ѝ помогне да бъде в безопасност вкъщи. Но междувременно изпробвайте горните съвети, за да върнете своя котешки приятел обратно в ръцете си.

Виж още