5 важни аксесоара за котешката тоалетна

котешка тоалетна Снимка: iStock

Ж ивотът с мяукащ домашен любимец е сладък и забавен, но не трябва да забравяме, че е и много отговорен. Като собственици на котка сме длъжни да осигурим здраве, щастие и комфорт за нашия пухкав спътник. Почистването на котешката тоалетна е едно от най-важните ни задължения, което не бива да пренебрегваме.

В тази статия сме ви подготвили няколко помощника, които ще направят задачата по почистването на котешката тоалетна по-лесна.

1. Постелка пред котешката тоалетна

Колкото и да са чисти мяукащите животни, след като излязат от тоалетната си те разпръскват пясък около нея, както и в други части на помещението. Макар че е невъзможно да елиминираме напълно парченцата котешка тоалетна, можем да намалим техния брой. За целта може да се сдобиете с постелка, която се поставя на входа на котешката тоалетна. На пазара съществуват най-различни видове, размери и цветове. Може да откриете и такива, които са специално проектирани да събират остатъците от пясъка, които може да натрупате и изсипете обратно в тоалетната.

котешка тоалетнаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

2. Лопатка за почистване на тоалетната

Без този аксесоар няма да може да почиствате котешката тоалетна. Може да откриете най-различни видове и цветове лопатки. Някои тоалетни дори имат специално проектирано отделение за лопатката, но ако вашата не е такава - може да купите отделно специална кутия, в която да я държите. Така ще сте сигурни, че лопатката е прибрана и не замърсява допълнително дома ви.

3. Подходящ филтър за закрита тоалетна

Всяка тоалетна абсорбира миризми и петна с течение на времето, без значение колко добре и колко често се почиства. това е едно нещо, което може да допринесе за не толкова свежа миризма в къщата ви. Изборът на подходящ филтър, който да сменяте или перете е също важен аксесоар за тоалетната. Така може да сте сигурни, че миризмата не се разнася в дома. И все пак, ако тоалетната е стара - добре е да я смените, тъй като вероятно съдържа известно количество бактерии и миризми, които трудно можете да преборите с обикновено почистване.

4. Препарат за почистване на котешки тоалетни

В никакъв случай не бива да използваме обикновените препарати за почистване на котешката тоалетна (а също и на дома), защото те са токсични за котките. В зоомагазините може да откриете спезциални продукти за почистване на котешка тоалетна, които са безвредни. Препоръчва се цялостно почистване на тоалетната поне на две седмици.

котешка тоалетнаСнимка: iStock

5. Контейнер за депониране на отпадъци

Доста удобно би било да изхвърляте котешките отпадъци на специално място и в зоомагазините може да откриете специални контейнери за целта. Те няма да позволят на котешките изпражнения или топчетата урина да оставят миризма в дома, но трябва да знаете, че този аксесоар изисква определена инвестиция. Разбира се, ако нямате възможност да си позволите такъв - не е проблем. Просто изхвърляйте котешките отпадъци в затворена кофа за боклук, която на свой ред изхвърляте всеки ден. Постелките на растителна основа пък ви позволяват да изхвърляте котешките отпадъци директно във вашата тоалетна, което елиминира нуждата от торбички и контейнери.

Макар и почистването на котешката тоалетна да не е любимо наше занимание - то е изключително важно за здравето на котката и чистотата на нашия дом. С правилните аксесоари и рутина на почистване - няма да срещате проблеми.

Виж още