5 възможни причини, поради които котките повръщат след като пият вода

котка Снимка: iStock

К отките повръщат по различни причини. Понякога забелязвате, че те повръщат храната си веднага след хранене или когато най-накрая изхвърлят космената топка. В други случаи повръщаното е сякаш само вода. Може да забележите, че котката ви пие големи количества вода и след това повръща.

В тази статия ще разгледаме най-често срещаните причини, поради които котката ви повръща след пиене на вода, и какво можете да направите по въпроса.

1. Котката ви е изпила твърде много вода за кратко време

Когато котките ядат или пият твърде бързо, стомахът им се пълни и разтяга. Това изпраща сигнал до мозъка, че стомахът трябва да бъде изпразнен. Ако котката пие твърде много и твърде бързо, тя се оригва току-що консумираното. Ето защо сега подът ви е покрит с вода, а котката ви се връща към нормалното хранене и пиене, сякаш нищо не се е случило.

Това е най-често срещаната и най-безобидна причина за това поведение. Ако обаче забележите, че се случва многократно, това може да е признак на нещо по-сериозно.

Dogsandcats.bg

2. Котката се опитва да повърне топка козина

коткаСнимка: iStock

В стомаха на котката ви може да се образува голямо количество козина, поради постоянното близане и миене на козината. Когато котките облизват козината си, грубите им езици откъсват свободно падащи косми, които след това поглъщат. Когато косменото кълбо стане достатъчно голямо в стомаха, котките трябва да го отстранят чрез повръщане. Ще разберете, че става въпрос за топка от косми, защото тя ще има дълга, подобна на тръба форма на кичур косми. Тръбната форма се образува, когато котката изтласква косъма през хранопровода.

След като котката ви пие вода, тя може да почувства желание да повърне космена топка. Докато се опитвате да изтласкате косменото кълбо, част от тази вода може да излезе вместо него. Котката ви може също така да повърне бистра течност преди космената топка. Това е течността в храносмилателния тракт, която излиза със силата на повръщането, преди котката да успее да отстрани косменото кълбо.

3. Котката е гладна

Когато котките се чувстват гладни, стомашните им киселини се натрупват, за да се подготвят за смилане на храната. Тези киселини могат да раздразнят стомаха и да предизвикат гадене. Когато котката ви повръща, всичко, което ще излезе, е бистра течност, слуз и/или жълта или оранжева жлъчка.

Ако котката ви пие вода, това може да доведе до по-бързо натрупване на стомашни киселини, които бързо да раздразнят стомаха и да я накарат да повърне водата заедно с киселините.

4. Котката има паразити

коткаСнимка: iStock

Ако котката ви страда от заразяване с кръгли червеи, това обикновено се диагностицира чрез появата на червеи в изпражненията на котката. Ако заразата е достатъчно силна, тя ще предизвика повръщане. Котката ви често повръща всяка храна или вода, която консумира, ако червеите са превзели тялото ѝ.

Кръглите червеи изглеждат като сварени спагети. Ако ги видите, няма как да сбъркате какво представляват.

Кръглите червеи не са никак приятни и, ако видите такива в тоалетната на котката си или в повръщаното от нея, побързайте да заведете гальовния приятел на ветеринарен лекар, за да започне лечение.

5. Котката има метаболитно разстройство

Някои заболявания могат да увеличат жаждата на котката ви. Това ще ги накара да пият повече вода, понякога твърде бързо, и след това да я повърнат. Увеличаването на жаждата на котката ви винаги е повод за безпокойство, защото е признак на няколко сериозни заболявания. Диабетът, бъбречните заболявания и хипертиреоидизмът са само няколко здравословни състояния, които могат да доведат до това котките да пият повече вода, отколкото преди.

Ако забележите, че котката ви пие повече вода, отколкото преди, и често я повръща, тя трябва да бъде прегледана от ветеринарен лекар, за да се види дали има други признаци на сериозно заболяване. Ако се хванат достатъчно рано, някои здравословни състояния са лесни за лечение. Други могат да се управляват с лекарства и диета. Това означава, че котката ви вероятно ще се нуждае от кръвен тест, за да се определи какво се случва. В зависимост от причината и сериозността на проблема може да се наложи котката ви да бъде хоспитализирана за лечение и да ѝ се дават течности за обезводняване.

коткаСнимка: iStock

Съществуват няколко причини, поради които котката ви ще повърне след пиене на вода. Някои от тях не са повод за безпокойство, но ако това се случва често или е съчетано с други признаци, най-добре е да я прегледате при ветеринарен лекар, за да изключите някакви здравословни проблеми.

Виж още