6 алтернативи на котешкия пясък за тоалетна, които имате в дома си

котешка тоалетна Снимка: iStock

А ко сте пропуснали да купите постелка за мъркащия ви приятел или пътувате и сте в ситуация, в която трябва да импровизирате, може да се чудите дали съществуват алтернативи, които бихте могли да използвате. Всъщност, в домовете имаме различни материали, които биха послужили прилично за котешки пясък, в който котката спокойно да върши работата си.

Котките предпочитат повърхности, които максимално приличат на пясък и са почистени, така че да не миришат нито на изпражнения, нито на урина. Даваме ви идеи за котешка тоалетна, които да опитате.

1. Хартия

Накъсаната хартия, подобно на вестниците, не абсорбира влагата така добре, както другите постелки и трябва да се сменя често, за да се предотвратят миризми. Хартията е чудесен избор, защото не произвежда прах, което е плюс за хората с алергии. Плюсовете на накъсаната хартия са е, че във всеки дом има такава, достъпна и е няма прах. Минусите са, че не абсорбира добре урината и е необходимо да я сменяте често.

2. Дървени стърготини

котешка тоалетнаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Всеки, който има работилница, има достъп до много безплатни дървени стърготини, което го прави добър избор вместо традиционната котешка тоалетна. Дори и да нямате свой собствен, почти всеки дърводелец с радост ще ви даде малко дървени стърготини безплатно. Естественият аромат на дърво върши добра работа, прикривайки миризмата на амоняк, която прониква в тоалетните, но не забравяйте да избягвате бора, който е токсичен за котките.

Също както постелката от хартия - трябва често да сменяте тази от стърготини, тъй като не абсорбира достатъчно добре течностите.

3. Пясък

Котките обичат пясъка, въпреки че е много по-разхвърлян от обикновената котешка тоалетна. Почти всеки вид пясък може да работи, от плажен до градинарски. Пясъкът обаче създава голяма бъркотия и може да се разнесе много лесно из целия дом. Ако нямате проблем да го чистите - той не е лоша алтернатива и може да сте сигурни, че котката ви ще го хареса.

4. Пелени за кученца

Собствениците на малки кучета вече имат някои от тях под ръка и вашите котки може да са ги срещали преди. Котките се научават как да използват пелени много бързо, но внимавайте, че някои може да имат проблем с това, тъй като няма да могат да заравят изпражненията си и това може да ги притесни и дори стресира.

котешка тоалетнаСнимка: iStock

5. Почва за саксии

Котките обичат да вършат работите си в градината и можете да пренесете това преживяване вътре, като използвате почва за саксии вместо котешка тоалетна. Създава повече мръсотия из дома, но миризмата на прясна почва върши добра работа при контрола на миризмите и е биоразградима.

6. Пелети за отопление на дърва

Домовете, които използват печки на пелети за отопление през зимата, могат да ги използват като тоалетна за вашата котка. Дървесните пелети са една от най-добрите алтернативи за котешка тоалетна, тъй като те абсорбират изненадващо количество влага, имат естествено ароматна дървесна миризма и не са твърде трудни за почистване.

котешка тоалетнаСнимка: iStock

Котешката тоалетна не е единственият ви избор; можете да използвате пясък, ако живеете близо до изобилен източник или да използвате дървени стърготини и стърготини от вашата работилница. Подложки за кученца, почва за саксии и други материали също работят, макар и със своите плюсове и минуси. Ако по някаква причина не харесвате обикновената котешка тоалетна, обмислете използването на една от алтернативите, които изброихме по-горе.

Виж още